-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Slovenija visoko nad povprečjem EU

Piše: Vida Kocjan

Gospodarske napovedi so zelo spodbudne, glede prihodnosti smo lahko optimistični. To je osnovno sporočilo pri podatkih mednarodnih institucij, ki Sloveniji na podlagi makroekonomskih kazalnikov napovedujejo nadpovprečno rast bruto domačega proizvoda (BDP), investicij in zaposlenosti. Slovenija je pri vseh kazalnikih visoko nad povprečjem držav članic Evropske unije in držav evroobmočja.

Zdajšnje stanje in napovedi so najboljši kazalnik uspešnosti ukrepov slovenske vlade za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v času epidemije COVID-19.

Zelo razveseljivo je, da se v Sloveniji nadaljuje rast izvozno usmerjenih dejavnosti, gibanja izvozno usmerjenega dela gospodarstva so ugodna. Izvozniki so predkrizno raven dosegli že konec lanskega leta, v letošnjem izvoz še narašča. S tem so povezana tudi gibanja na trgu dela. Ta so sicer še vedno zaostrena, vendar se postopoma izboljšujejo. V času največje krize doslej je bil v Sloveniji izgubljen le dober odstotek delovnih mest, glede na ankete zavoda za zaposlovanje gospodarstvo za letošnje drugo polletje načrtuje okoli 29 tisoč zaposlitev, od tega kar 14 tisoč novih delovnih mest. To pomeni, da bomo tudi na področju delovnih mest do konca leta nadomestili izgubljeno.

Na področju investicij se obeta še večja rast, spodbudilo pa jo bo tudi pridobivanje evropskih sredstev.

Vse to se bo odrazilo v višji gospodarski rasti in višjem BDP, zato zdajšnji primanjkljaj konsolidirane bilance javnega financiranja ni skrb zbujajoč. Nastal je bil zaradi okrnjene gospodarske aktivnosti in ukrepov za blažitev posledic v času epidemije.

Ukrepi so se izkazali za pravilne, hitre in predvsem pravočasne, kar je še najpomembnejše. Zato ni nobene bojazni, da iz te krize predvsem zaradi vlade Janeza Janše in pomembnega dela gospodarstva ne bi izšli kot zmagovalci.

V času največje krize doslej je bil v Sloveniji izgubljen le dober odstotek delovnih mest.

Vida Kocjan je novinarka Demokracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine