16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slovenija ni Slovaška. Mar res?

Nedavno sem prejela elektronsko pismo Ive Pavlin Žurman, ki opozarja, da Slovenija ni Slovaška, saj so naročnika in plačnika umorov slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove, ki sta bila 21. februarja 2018 ustreljena na svojem domu, slovaški pravosodni organi sicer našli, ne pa obsodili. Gre namreč za tamkajšnjega milijonarja Mariana Kočnerja. Kot s(m)o poročali mediji, je k takšni odločitvi slovaškega sodišča pripomoglo pomanjkanje dokazov za obsodbo.

 

Umor novinarja je takrat močno pretresel Slovaško in razkril številne korupcijske povezave tamkajšnje politike s kriminalom, tudi z italijansko mafijo. Vrgel je temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnih v državi od padca komunizma še ni bilo. Pod pritiskom je med drugim odstopil tedanji premier Robert Fico (Smer-SD), prijeli pa so tudi več sodnikov in državnih tožilcev. Afera je tako močno spremenila politično krajino Slovaške in tudi razmerje moči v tej državi.

»Kaj pa mafijski umor dr. Janka Jamnika?« se je ob tem vprašala Pavlin Žurmanova. »NPU (Darko Majhenič), SDT (Harij Furlan) in sodstvo (Marjan Pogačnik …) že 5 let ‘lovijo nadomestnega morilca’ kemika dr. Milka Noviča (zanimivo, da slednji ‘ustreza’ tudi po strankarski pripadnosti), ki so ga vpleteni v umor prijavili policiji takoj naslednje jutro po streljanju pri restavraciji Via Bona in so tako preusmerili preiskavo na večletni stranski tir! Majhenič je medtem nagradno šel na Sava Re, Furlan je napredoval v vrhovnega tožilca.«

Če bi imeli odgovorni pravi interes, da raziščejo umor dr. Jamnika, bi morali, kot je že večkrat dejal suspendirani sodnik Zvjezdan Radonjić, povezati primera Novič in Stephan, predvsem pa raziskati podjetje Phosphoenix, ki sta ga imela v solastništvu libanonski kemik s francoskim državljanstvom dr. Michel (Massoud) Stephan, njegova navidezna partnerica dr. Barbara Mohar in vsa slovenska podjetja, ki so delala z njima. A dr. Moharjeva je zaščitena bolj kot kočevski medved. Zakaj?

 

Ob prebiranju pisma se mi slika podobnost med državama, saj je mafija tako tam kot pri nas močnejša od države, bolje rečeno globoke države.

Zadnje novice

Sorodne vsebine