3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Skupaj zmoremo premagati epidemijo

V ljubljanskem UKC so prejšnji teden odprli nove prostore za bolnike, obolele za COVID-19 in vanje takoj namestili prve bolnike. Prostor so postavili v le 10 dneh, saj so izvajalci na lokaciji delali po 16 ur na dan, in vanj namestili 56 postelj, če pa bo treba, bo mogoče v njem namestiti do 100 bolnikov. V novih bolnišničnih prostorih je zagotovljena prehrana, čiščenje, zbiranje odpadkov na primeren način in logistika, nameščene so vse napeljave, vključno s kisikom, če pa se bo kateremu od bolnikov stanje poslabšalo, ga bodo intenzivno zdravili lahko kar na kraju samem. Bolnišnica v 10 dneh je dokaz, da je mogoče narediti ogromno in tudi epidemijo lahko omejiti le s skupnimi močmi.

 

Žalostno je, da se je morala epidemija v Sloveniji tako razmahniti, da je za COVID-19 umrlo celo 34 ljudi v enem dnevu, pa nam tega ne bi bilo treba, ker smo imeli poleti dobro epidemiološko sliko. Če ne bi bilo nasprotnikov ukrepov proti širjenju virusa, morda ne bi bilo potrebnih tako strogih ukrepov, kot veljajo sedaj. Epidemijo bi imeli pod nadzorom že z milejšimi ukrepi, če bi se jih vsi držali. A po toči zvoniti je prepozno. V teh dneh na zunaj vse stoji, zaprte so tudi šole, pouk pa izvajajo na daljavo.

K sreči se je število novookuženih začelo zmanjševati, a nevarnost še zdaleč ni mimo in z nekaterimi omejitvami bo zagotovo treba živeti še nekaj časa; pravzaprav bolj ali manj vso dolgo zimo, do pomladi, ko bomo, upajmo, le dobili cepivo pa tudi učinkovitejša zdravila. Še dobro, da imamo vlado in premierja, ki neumorno delata za dobro Slovenije. Tako so v preteklih dneh obravnavali že šesti protikoronski zakon, s katerim pomagajo gospodarstvu na vse mogoče načine. Vseeno pa se življenje po epidemiji, ko se bo končala, še nekaj časa ne bo vrnilo v stare tirnice. Epidemija pa Slovenije ni zadela samo neposredno z boleznijo in smrtjo, pač pa je do konca razgalila vsa področja življenja. Gospodarstvo si bo prej ali slej opomoglo,  toda ali se bodo na novo vzpostavili tudi v tem času skrhani odnosi? Na tem področju ne bo nikoli več, kakor je bilo: nekatera prijateljstva se bodo poglobila in utrdila, druga bodo za vedno izginila, na srečo pa bo zagotovo nastalo tudi nekaj novih. Upam da čim več!

 Epidemija Slovenije ni zadela samo neposredno z boleznijo, pač pa je do konca razgalila vsa področja življenja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine