17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Se premierju Janši dogaja ‘framing’?

Piše: Petra Janša, novinarka Demokracije

Pravnik in odvetnik me je opozoril, da se slovenskemu premierju Janezu Janši v primeru neresničnih zapisov o medijski svobodi v Sloveniji v mediju Politico, ki mu jih uspešno suflira slovenska tranzicijska levica, dogaja tako imenovani framing oziroma okvirjanje. »Temeljna permisa teorije okvirjanja v medijskih vsebinah je, da mediji sicer posredujejo sporočila, a hkrati poleg tega sugerirajo tudi, kako naj ta sporočila naslovniki razumemo oziroma interpretiramo. (…) Pomemben pogoj za delovanje tega procesa je tudi kredibilen poročevalec oziroma vir.« Tako v svoji diplomski nalogi na to temo med drugim zapiše Andrej Urbanc (http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/urbanc-andrej.pdf).

V primeru premierja Janeza Janše se »framing« s pomočjo medija Politico dogaja prek Nizozemske, izvaja pa ga Sophie in ‘t Veld, evro parlamentarka (D66/Renew), ki vodi skupino evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic. Sama je skoraj desetletje študirala umetnostno zgodovino (medieval studies) in po poklicu ni pravnica. Je nekakšna evro Svetlana Slapšak, to, kar pa počne, nima dosti skupnega s pravom. Sama stranka D66 pa spominja na nemške Zelene in je gojišče narazliočnejših afer − nazadnje glede spolnega nadlegovanja.

»Ko gledam najnovejšo aplikacijo framinga na slovenske razmere, je približno tako kot v času začetne kolonizacije Amerike, ko je eno indijansko pleme od belcev dobilo strelno orožje, drugo pleme pa se je še vedno bojevalo po starem z loki in s puščicami. Če se to drugo pleme hitro ne prilagodi, ga bodo izbrisali,« je razmere ponazoril znani pravnik. »Že javna obravnava framinga in podobnih manipulacij, če bi to potekalo na verodostojen način, bi marsikaj spremenila,« nam je dejal in dodal: »To bi lahko bila pomembna tema predsedovanja EU, če bi se tega lotili na pravilen način. Mednarodna pozornost bi bila zagotovljena, rezultati pa tudi, če bi se tega lotili verodostojno in transparentno.«

Če se takšen framing odvija dalj časa, dejansko ta poteka vsaj dve leti, se počasi ustvari okvir, ki žrtev dobesedno mednarodno in interno ohromi. Neaktivnost pa je lahko usodna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine