5.8 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

Rdeča zvezda ne sodi v Državni zbor RS in pika!

Piše: Davorin Kopše

Rdeča zvezda ima v mnogih državah skupaj s srpom in kladivom pravni status okupacijskega simbola, simbola totalitarizma in državnega terorja. Gre za nekdanje članice Sovjetske zveze, kjer se še kako dobro zavedajo pomena tega simbola, kaj predstavlja in kakšne grozote pri teptanju človekovih pravic so se izvajale pod tem razvpitim simbolom. Simbol rdeče zvezde so na podlagi tega prepovedale: Ukrajina, Madžarska, Latvija in Litva. Ko so to poskušali uresničiti na Poljskem in so sprejeli prepoved, je vmes poseglo poljsko ustavno sodišče in prepoved preklicalo. Prepoved se je namreč nanašala na vse fašistične, komunistične in druge totalitarne simbole, niso pa navedli konkretno za katere simbole gre, kar je bilo odločilno. Po mnenju sodišča bi morali torej navesti, da gre za svastiko, zvezdo, kombinacijo zvezde in kladiva ipd. V Estoniji prepoved ni uspela, ker bi to po njihovi ustavi pomenilo kolizijo z ustavnim določilom o svobodi izražanja.

Glede na razpoloženje ljudi in motiviranost bodo na Poljskem in v Estoniji zagotovo našli rešitev, ki bo omogočila prepoved teh simbolov vključno z rdečo zvezdo. Kljukasti križ je prepovedan v nekaterih evropskih državah. Med njimi sta najbolj znani Nemčija in Francija. Pri neuspehu prepovedi rdeče zvezde v nekaterih državah, kot sta Češka in Slovaška, je precejšnjo vlogo odigrala tudi Evropska unija. Pri tem morda najbolj izstopa evropski komisar za pravosodje Franco Frattini, ki je to problematiko povezoval z ksenofobijo in antisemitizmom, zato ni prišlo do odločilnih razprav. Zahodnim Evropejcem, ki tega niso doživeli, je zelo težko dopovedati kako je bilo živeti v zatirajočem komunizmu.

Iz navedenega lahko vidimo, da rdeča zvezda kot totalitarni simbol najbolj moti prebivalce in njihove politične zastopnike v vzhodnem delu Evrope, kjer je simbolizirala komunistični režim. Kaj drugega bi tudi težko pričakovali, saj je ta režim pomenil trpljenje, gorje in zatiranje, terjal pa je tudi velikansko število smrtnih žrtev, ki jih je zagrešil režim pod rdečo zvezdo. V Sloveniji rdečo zvezdo še vedno slavimo kot simbol upora proti okupatorju. Vemo, da so se komunisti po 2. svetovni vojni razglasili za osvoboditelje v NOB, ki pa so vzporedno izvedli tudi revolucijo. Ta se ni bistveno razlikovala od drugih komunističnih revolucij.

V Sloveniji imamo fenomen rdeče zvezde, ki se je z močno propagando komunistične partije globoko zažrl v zavest ljudi. Ta je gradila svojo podobo in sloves s korenčkom in palico. Zatiranje neposlušnih je naložila širokemu delu prebivalstva, ki so zaradi takšnega ali drugačnega motiva sodelovali s politično policijo Udbo. Zardi sodelovanja so dobili mnoge ugodnosti. Sem se štejejo predvsem ugledne službe, šolanje za otroke, materialne dobrine ali odpustke za kršenje zakonodaje. Posledice tovrstnega delovanja so prisotne še danes, saj se mnogi še aktivni prebivalci zavedajo kako so se povzpeli na družbeni lestvici. Ker so po osamosvojitvi tam ostali in svoj vpliv prenašajo tudi na nove generacije, je odnos do komunizma zaščitniški, čeprav je zgolj obsodbe vreden. Celo mnogi privilegiranci se zavedajo, da to ni bil režim na katerega bi lahko bili ponosni, premaguje jih osebni interes.

 

Poziv k prepovedi totalitarnih simbolov v Državnem zboru
Poslanec Slovenske demokratske stranke Marijan Pojbič je 28. januarja 2021 v pismu pozval predsednika Državnega zbora naj sproži postopek za prepoved totalitarnih simbolov v DZ. Kot dolgoletni poslanec je Pojbič opozoril na nesprejemljivo poglabljanja narodovega razdora, ki ga povzročajo posamezni poslanci z vsiljevanjem totalitarnih simbolov propadlih režimov. Izpostavil je še, da nošenje nekaterih tovrstnih simbolov povzročajo državljanom bolečino, obujajo spomine na trpljenje, poglabljajo delitve in zato ne morejo biti del pozitivne javno politične agende, kot se je izrazil.

Poslanca Levice Violeta Tomić in Miha Kordiš (Foto: Zajetje zaslona RTV Slovenija/Twitter)

Poslanec v svojem pozivu ni nikogar poimensko imenoval, vendar vsi, ki spremljamo seje DZ vemo na koga je najbolj uperil prst. Po tistem, ko so predvsem poslanci stranke Levica provocirali z nošenjem majic s podobo Che Guevare, Tita in nekaterih drugih, Miha Kordiš že nekaj mesecev v DZ nosi zaščitno masko z upodobitvijo rdeče zvezde. Niti jaz, niti moji sorodniki nismo bili neposredne žrtve režima, pa me vendar vsakič pretrese, ko gledam tega poslanca, ki si ponosno pripenja simbol, dvignjen nad prizorišči zločinov že med vojno, še hujše pa je dejstvo, da se s končanjem vojne revolucija ni končala. Samo pogledam ga in se spomnim na Hudo jamo, ki si je zaradi spomina na grozote nočem ogledati v živo. Tisti, ki so dobesedno klali svoje sonarodnjake, starce, nosečnice in celo otroke, so v naših krajih nosili točno to rdečo zvezdo. Mislim, da gre številka, ki prešteva povojna prizorišča teh zločinov že proti 700, ves čas pa se odkrivajo še nova. Spomin na osamosvojitveno vojno, v kateri sem bil udeležen, je še jasen. Živo se spominjam dne, ko so nam v enotah razdelili nove simbole za na pokrivala. Ni ga bilo med nami, ki se mu ne bi iskrile oči, ko si je nameščal nov, tokrat slovenski simbol s Triglavom.

Ko smo umikali rdečo zvezdo, smo natanko vedeli kaj simbolizira
V oboroženih enotah, na položajih ter politiki smo ob enotnosti ljudstva ubranili slovensko samostojnost in za vedno odpravili totalitarni simbol – rdečo zvezdo. Tako smo rekli. Takrat ni nihče s svojega pokrivala snel rdeče zvezde, ki simbolizira pivo Heineken, niti zvezde, ki jo imajo nekatera druga podjetja za svoj simbol. Nihče takrat ni mislil niti na športne copate ali druge športne rekvizite, na katerih so upodobljene rdeče zvezde. Takrat smo vsi natanko vedeli, da umikamo politični totalitarni simbol, zato so danes izgovori o tem kaj vse simbolizira zvezda in kaj predstavlja, žalitev spominov, čustev in inteligence. Še več, ob naštevanju krajev in različnih proizvodov, na katerih naletimo na rdečo zvezdo, nekateri pogosto ne navedejo pomembnega dejstva – rdečo zvezdo so nosili in jo ponekod še nosijo zločinci, ki predstavljajo režim. Točno to je žal naredil aktualni predsednik državnega zbora Igor Zorčič – v bran je stopil ideološkemu simbolu.

Če želim biti iskren in dosleden moram razčleniti in pokomentirati odgovor, ki ga je Zorčič kot predsednik DZ poslal poslancu Pojbiču in ga objavil tudi na Twitterju.

Pod Kordiševo zvezdo so padale žrtve revolucije
Zorčič je takoj na začetku svojega odgovora navedel, da s poslancem Pojbičem ne more deliti mnenja o razvrednotenju Državnega zbora. Trdi celo, da gre v pismu poslanca za poenostavitev. Podučil ga je, da poslanec nima razmisleka v ustreznem kontekstu, saj da lahko s predsodki in hitrimi zaključki poseže v svobodo izražanja, ki je temelj demokracije. Po prebranem ne morem biti tiho. Sem prav razumel? Pravi, da bi s predsodki do zločinskega simbola in prisotnosti le tega v hramu demokracije omejili svobodo izražanja. Državni zbor je vendar steber demokracije, ki je bila uvedena z ukinitvijo zločinskega režima. Ta je imel v istih prostorih, kot se danes odvijajo razprave v DZ, na steni to isto zvezdo. Kar smo torej odstranili, je Kordiš prinesel nazaj. Iz kljubovalnosti in svoje radikalno izprijene drže prinaša Kordiš zvezdo nazaj v tisti prostor, kjer je bila v času, ko so po celi državi padale žrtve revolucije.

Žrtve povojnih pobojev. (Foto: Nova24TV)

Stranka Levica ima v svojem logotipu stranke pentagram z upodobitvijo rdeče zvezde, je napisal Zorčič. To po njegovem mnenju pomeni, da poslanec Kordiš z nošenjem zvezde v DZ z ničemer ne krši ustave. S tem je odgovoril Pojbiču na navedbo, da so poslanci zavezani k spoštovanju ustave s katero so določeni tudi državni simboli. To vsi vemo, Ustava Republike Slovenije ne prepoveduje rdeče zvezde, kar je napaka te ustave, je pa tudi ne dovoljuje, oziroma opredeljuje. Ampak predsednik DZ nadaljuje s pisanjem, kjer zapiše, da je prepričan, da z dodatnimi prepovedmi in izključevanji ne bi presegli zgodovinskih delitev, temveč bi jih zgolj poglobili. Predsednik DZ meni tudi, da je tovrstna polemika v nasprotju s koalicijsko pogodbo, kjer so partnerji zapisali, da ne bodo pogrevali ideoloških tem. Nošenje totalitarnega simbola in zagovarjanje tega je pogrevanje ideoloških tem.

Na ta način je predsednik odločno stopil na stran tistih, ki še vedno gojijo čustva do totalitarnih simbolov in jih nosijo celo v državni zbor, od koder smo jih pred tridesetimi leti odstranili. To je ideološka tema, ki nas razdvaja in v nas povzroča napetosti. Te bi lahko zmanjšali s prenehanjem provokacij, ki si jih pogosto privošči Miha Kordiš iz Levice. Če nas nekaj vznemirja, to odstranimo in nas pomiri. Edino smiselno bi bilo torej prepovedati nošenje zvezde v DZ, kar bi morda vznemirilo zgolj provokatorja, za vse ostale ali večino njih bi odstranitev pomenila pomiritev ali olajšanje. To je mogoče urediti na dokaj preprost način. Obstaja hišni red, ki velja v državnem zboru, kjer je opredeljeno, da se lahko vstopa v DZ le dostojno oblečen. Malo drugačen red velja za aktiviste, ki jim je dovoljeno malo več svobode. Je torej Miha Kordiš aktivist?

Ali je torej oblačilo, na katerem je jasno izpostavljen totalitarni simbol po mnenju določenega dela Državnega zbora primerno? Seveda bodo nekateri pritrdili, drugi pa bodo odločno proti. Kaj to pomeni? Da nas tovrstna ravnanja vznemirjajo in v nas povzročajo napetosti in delitev. Prav na to je po moje želel opozoriti poslanec Marijan Pojbič. Kot vidimo ima predsednik DZ vso moč, da to spremeni. Nenazadnje je v preteklosti že ukrepal in nekomu prepovedal vstop v kratkih hlačah, kar bi prav gotovo vznemirilo bistveno manj ljudi, kot jih vznemiri ob pojavu zgodovinsko okrvavljene rdeče zvezde.

Ne gre torej za neko naključno zvezdo, ki je prenesena iz nekega rekvizita ali pločevinke. “Tribune” velike dvorane DZ tudi niso nogometne tribune na stadionu, kjer igra nogometni klub Crvena zvezda. Več kot očitno gre za totalitarni simbol, saj stranka Levica iz katere prihaja Kordiš, zagovarja pristope, ki so značilni za totalitarne komunistične države, vsi pa imajo za svoj simbol rdečo zvezdo. Njihova politika temelji na marksizmu. Navidezno zagovarjajo delavce in njihove pravice, istočasno pa jim s preganjanjem kapitalistov in kapitala ogrožajo eksistenco. Vse to pod rdečo zvezdo.

Rdeča zvezda torej ne sodi v demokratičen državni zbor!

Davorin Kopše je publicist, nekdanji častnik Slovenske vojske ter leta 2018 kandidat za evropskega poslanca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine