16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Razlogov za zadovoljstvo več kot dovolj

Piše: Vida Kocjan

Slovenija je bila v spopadu z novim koronavirusom uspešna, pri tem so bili ključni hitri in učinkoviti ukrepi vlade pod vodstvom Janeza Janše. Vlada je doslej sprejela že osem zakonodajnih svežnjev pomoči za omilitev posledic epidemije, ukrepi pa so bili namenjeni tistim ljudem in podjetjem, ki pomoč najbolj potrebujejo. Doslej je bilo iz 7 milijard evrov vrednega svežnja ranljivim skupinam in gospodarstvu razdeljenih 3,5 milijarde evrov, preostalo je še v teku.

Vlada je s podpornimi mehanizmi na trgu dela preprečila tudi enormno brezposelnost, ohranjenih je bilo kar 99 odstotkov delovnih mest, kar je neverjeten uspeh. Število brezposelnih se zelo hitro zmanjšuje, kmalu bomo na ravni pred epidemijo.

Spodbudno je tudi, da vlada ni zaobšla nobene skupine prebivalstva. Materialna negotovost se ni povečala. Na to kaže podatek, da so se dohodki gospodinjstev v času te krize povečali, višji so bili za odstotek. Višje so tudi hranilne vloge prebivalstva.

Zelo pomembno je tudi, da je Slovenija ohranila stabilen finančni sistem, likvidnost bančnega sistema ostaja dobra. Tudi dejstvo, da je bil padec gospodarske rasti v lanskem letu za petino nižji od napovedanega, je vredno vedno znova ponavljati.

Vse to je odlična popotnica za čas, ki prihaja, ko bo treba razvoj države pospešiti s številnimi investicijami. V prid nam gre tudi podatek, da tuje bonitetne agencije Slovenijo uvrščajo med najbolj zanesljive države za naložbe.

Z vsem tem si Slovenija utrjuje svoj položaj v skupini naprednejših držav evroobmočja.

Pomembno je tudi, da je v državnem proračunu za leto 2021 zagotovljenih skoraj 2 milijardi evrov za investicije, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto prej. Pred končno potrditvijo je tudi načrt za okrevanje in odpornost po pandemiji, vreden 5,6 milijarde evrov. Na razvoj gospodarstva vpliva tudi birokratizacija, razmere se premikajo tudi na tem področju.

Razlogov za optimizem v drugem letu vladanja koalicije pod Janševim vodstvom je torej več kot dovolj. To je res uspeh.

Vida Kocjan je novinarka Demokracije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine