16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Psihološko pranje razrednih sovražnikov

Piše: Gašper Blažič

Če verjamemo celotnemu propagandnemu aparatu »Kluba 571«, se že vsa Evropa zgraža nad tem, kar počne slovenski premier Janez Janša. No, vsaj naj bi se, kar so mokre sanje zgag, repovžev in milosavljevičev, ki se lotevajo projekta eksport-import: najprej laž izvozi, nato jo uvozi. Propagandni učinek laži na slovensko javnost se multiplicira, če jo javno ponovijo tudi nekateri evropski birokrati, pa naj gre za »predčasno« razrešitev generalnega direktorja sprivatizirane RTVS, financiranje STA ali pa za tvite predsednika vlade.

In kdo so končni naslovljenci teh laži? Seveda boste rekli da volivci. Tudi. Vendar je glavna ciljna publika te sprevržene histerije najprej vlada, nato pa tisti, ki jo tako ali drugače podpiramo. In česa ti propagandisti obtožujejo vlado, kaj je takega storila? Ni problem v tem, da je vlada nekaj storila, problem je, da ni storila, pa bi potencialno lahko. In tu gre za to, da bi preprečili to, da bi vlada potencialno lahko kaj storila. Vladajočim je torej treba vcepiti občutek krivde, češ da se obnašajo nedemokratično, v maniri severnokorejskega režima – in podobni nesmisli. To je približno tako, kot če bi denimo v sosedovem mulcu, ki vam gre zaradi neke lastnosti na živce, prepoznali potencialnega tatu. In ga boste seveda zmerjali, da je tat in lopov, ga tožarili njegovim staršem, učiteljem in policiji, češ da je sumljivo gledal vaš avto, torej bo zagotovo enkrat vlomil vanj, pa čeprav nikoli ni imel tega namena in ga verjetno tudi nikoli ne bo.

Ampak da ne bi, mu je treba vcepiti občutek krivde, da je navaden kriminalec in pokvarjenec. In ta mladostnik bo seveda živel s stigmo kriminalca in bo prav zaradi nje morda to res postal. V socialni psihologiji namreč obstaja sintagma »samoizpolnjujoča se napoved«, kar označuje proces, ko se posameznik, proti kateremu so stereotipi in predsodki usmerjeni, začne obnašati skladno z njimi in jim s tem daje moč in veljavnost. Na FDV to očitno obvladajo …

Očitno Kučanova skupina za psihološko-propagandno dejavnost še vedno deluje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine