12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Privilegirani poslanski migranti

Piše: Gašper Blažič

Prestopi poslancev iz ene poslanske skupine v drugo so zagotovo ena najbolj bolečih točk demokracije. Čeprav po ustavi poslanci niso vezani na nikakršna navodila (očitno niti na tista iz vodstev stranke ne, čeprav skuša začasna predsednica DeSUS Brigita Čokl doseči nasprotno), pa vendarle obstaja moralna odgovornost. Poslanec je namreč izvoljen na neki listi, ki ima svoj program, s tem postane del poslanske skupine – če pa iz nje izstopi, vseeno obdrži svoj poslanski položaj. In to je anomalija slovenske ustavne ureditve, zaradi katere se zaradi kapric enega ali več poslancev razmerje sil lahko v hipu spremeni. Ta film smo nekoč že videli, in sicer pri Cirilu Pucku pred četrt stoletja.

Tudi v tekočem mandatu je prišlo do številnih poslanskih prestopov; če odštejemo prestop Lidije Ivanuša iz SNS v SDS, so bili prestopi v glavnem v prid tranzicijski levici. Iz SMC sta najprej izstopila Jani Möderndorfer (v LMŠ) in Gregor Židan (v SD), nato pa še Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić, ki sedaj tvorijo novo poslansko skupino – slednja pa seveda podpira interese KUL. Že ti prestopi so dejansko zmanjšali število koalicijskih glasov za pet, pri tem pa ni všteta stranka DeSUS, kjer je eden od poslancev sedaj član »prebežnikov« iz SMC, drugi pa bodo verjetno morali slediti diktatu vodstva DeSUS, ki je tako rekoč že del KUL. Skratka, trendi za sedanjo vladajočo koalicijo s tega vidika niso dobri, saj je to za marsikaterega omahujočega poslanca signal, da se prestop splača, saj lahko obdržiš poslansko funkcijo in zraven dobiš še kakšno nagrado. Na takšen način bo sedanja vladna koalicija težko dočakala redne volitve leta 2022, saj je interes političnega podzemlja po prevzemu oblasti zelo velik.

Vse to je tudi dokaz, da bi morali resno razmisliti o ustavnih spremembah ne samo v volilnem sistemu, pač pa tudi glede statusa poslancev, saj gre pri prestopih dostikrat za prevaro volivcev in za koruptivna dejanja, za katera ni opravičila.

Ustava bi morala preprečevati samovoljno spreminjanje razmerij med poslanskimi skupinami v mandatnem obdobju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine