31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Politikantsko reševanje vojakov dijakov

Piše: Davorin Kopše

Komunistična partija, ki se je kasneje preimenovala v Zvezo komunistov je iz zgodovine najbolj poznana po izvedbi krvave revolucije in izvedbi povojnih pobojev svojih političnih nasprotnikov, je znana tudi po zlorabah mladoletnikov in otrok, ki so jih pošiljali na polja oboroženih spopadov. Poslanec Socialnih demokratov Marko Koprivc je med govorom v Državnem zboru z vso resnostjo oznanil, da so Socialni demokrati ponosni nasledniki Zveze komunistov, kar se vsak dan na različne načine tudi potrjujejo z dokazi. Uporabljajo nekoliko časovno prilagojene enake metode zlorab mladoletnikov, kot so jih uporabljali revolucionarji, okrutnih pobojev svojih predhodnikov pa razen nekih splošnih floskul ne obsodijo. Nasprotno, klanjajo se malikom, ki predstavljajo akterje sramotnih zločinov (Kidrič v Parku Evrope v Ljubljani).

Socialni demokrati žal niso edina politična sila na slovenskem, ki deluje na ta način. Po korakih ji sledijo tudi druge levičarske stranke, Levica pa jih pogosto v galopu prehiteva. Zadnji primer čiste zlorabe otrok odmeva iz Maribora, kjer se je odvil precej nenavaden protest dijakov. Ti so uradno zahtevali odprtje šol, ki so bile zaprte zaradi ukrepa proti širjenju okužb koronavirusa. Že med samim protestom je bilo mogoče ugotoviti, da je tudi politično motiviran, še bolj verjetno pa da je politično zlorabljen.

“Posilstvo” tega dogodka se je vsekakor zgodilo na ponedeljkovi interpelaciji ministrice Simone Kustec, kjer je bila ena izmed rdečih niti prehod iz izvajanja pouka v šolah na izvajanje pouka na daljavo.

Od legitimnega protesta do političnega aktivizma
Ob razglasitvi epidemije v Sloveniji je edini v celoti prekinil šolanje minister Socialnih demokratov iz prejšnje vlade Jernej Pikalo. Ko so se pojavile prve okužbe v dveh slovenskih šolah, se je ta minister odločil popolnoma zapreti vse slovenske šole. Z zaprtjem je bilo popolnoma prekinjeno izobraževanje. Šele z nastopom nove vlade je bil uveden sistem alternativnega izvajanja pouka na daljavo. Na ta način se je šolanje nadaljevalo, zato ne moremo govoriti o zapiranju šol. Potegnimo enostavno vzporednico; spletne trgovine, ki nam pošiljajo naročeno blago na dom so seveda odprte, le svojo dejavnost izvajajo na drugačen način.

Vsekakor je treba prikimati trditvi, da šolanje na daljavo ni enako za vse. Odvisno je od pogojev, ki jih ima vsak posameznik. Gre za sredstva, ki jih potrebujemo za avdio in video povezavo, za hitrost pretoka podatkov in za prostor. Nihče izmed nas nima v vseh naštetih ozirih enakih pogojev, zato udeležba pri pouku še zdaleč ni enostavna. Alternativni način le nadomesti originalnega in je omejen na določen čas, ki je omejen na čas in intenzivnost epidemije.  Glede na vse navedeno je tudi nekaterim učencem težko in je prav, da se o tem izjasnijo, če čutijo potrebo za to. Narobe je, če/ko svoj piskrček pristavi politika in jih zlorabi za svoje pritlehne cilje. Točno to se je zgodilo v Mariboru in po Mariboru ter celo na interpelaciji v DZ.

Ker se je zgodilo to umazano dejanje politike in se še dogaja, ne moremo z gotovostjo reči ali je bila ideja za protest samostojna ideja dijakov ali ne. Morda je bila in je šlo nekaj dijakov iskreno povedat na ulico, da jim je dovolj pouka na daljavo. Morda so imeli celo ideje kako to spremeniti in/ali izboljšati, ampak do tega predloga konkretno ni prišlo.

Na proteste so namreč prišli obrazi, ki smo jih prepoznali kot udeležence preteklih protestov na kolesih, njihovo starost pa smo ocenili tudi na trideset in nekatere celo čez. Še več, nekateri so nosili transparente z zahtevo po odstopu predsednika vlade Janeza Janše. Morda je bil v tem smislu najbolj izstopajoč transparent za napisom “DOVOLJJ”, kar je nedvoumna zahteva po zamenjavi premierja, ki ni po godu opoziciji. Geslo je po večinskih ocenah nastalo znotraj krogov Socialnih demokratov. Normalen zaključek je, da kdor nosi transparent z geslom neke politične stranke, seveda izraža stališče te politične stranke. V našem primeru ta zahteva nima nič skupnega z zahtevo dijakov po vrnitvi k fizičnemu prisostvovanju pri izvajanju pouka.

Na protestu dijakov tudi Ivan Gale?
Spletni portal Mariborskiodmev.com je 16. marca 2021 objavil kratek članek o interpelaciji ministrice Simone Kustec, kjer avtor namiguje, da je bil na protestu dijakov tudi Ivan Gale, ki ga vsi poznamo iz zgodbe nabave zaščitnih sredstev v domeni Zavoda za blagovne rezerve, kjer je podpisal nekaj spornih pogodb, z nedokazanimi obtožbami pa je obremenil ministra Zdravka Počivalška. Vsekakor je znano, da je Gale ljubitelj ulice in uličnih protestov, kjer izraža zahteve po odstopu vlade in s tem odločno nasprotuje volilnemu rezultatu in razmerjem sil v Državnem zboru.

Nekateri udeleženci protesta niso upoštevali protiepidemioloških ukrepov
Obravnavan protest dijakov in drugih na mariborskih ulicah ima pomembno komponento, ki se nanaša na kršenje ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zaradi kršitve Zakona o nalezljivih boleznih so bili polnoletni kršitelji oglobljeni, zoper mladoletne pa so bili vloženi obdolžilni predlogi na Okrajnem sodišču v Mariboru.

Predvsem vložitvi obdolžilnih predlogov zoper mladoletne kršitelje predpisov nasprotujejo opozicijske politične stranke razen Slovenske nacionalne stranke. Gre za zavajajočo levičarsko politiko, ki si poskuša na ta način utrditi in krepiti svoj politični položaj. Zahteva, da se storilci prekrškov niti ne procesirajo, kaj šele kaznujejo, ni nič drugega kot izpodkopavanje veljave pravnih norm in s tem pravne države. Ta stališča jasno povedo kako bi vladali, če bi se jim uspelo pririniti nazaj na oblast, za kar niso dobili pooblastila volivcev na volitvah.

Tako odgovorni starši kot tudi preostali razsodni državljani si lahko predstavljamo kaj pomeni potuha kršitvam v vzgoji, kaj šele v pravnem redu. Ves čas veljave protiepidemioloških ukrepov spremljamo napore pripadnikov policije in pristojne inšpekcije v prizadevanju zagotoviti spoštovanje ukrepov, ki so tudi po začetku cepljenja visoko na lestvici učinkovitosti v boju zoper epidemijo doma in pandemijo v svetu. Pri tem izrekajo opozorila tistim za katere ocenjujejo, da bo zaleglo in globe tistim, ki jim opozorila niso dovolj.

Zoper tiste udeležence protestov v Mariboru, ki so pokazali trden interes za kršenje predpisanih standardov in se jih ni dalo drugače prepričati, so bile izrečene globe na licu mesta, zoper mladoletne, ki so jim prav tako blizu vrednote uporništva za vsako ceno pa so bili vloženi obdolžilni predlogi. To pomeni, da se bodo morali zagovarjati pred pristojnim sodiščem. Za zdaj to še ne pomeni, da bodo tudi oni oglobljeni, bodo pa ustrezno procesirani. Osebno verjamem, da bodo mladoletni v postopku oproščeni, če pa bodo še naprej trmoglavo uveljavljali oteževalne okoliščine pa sem med prvimi za to, da se oglobi tudi njih oziroma njihove starše.

Da so globe posledica protesta proti vladi je neumnost
Trditev leve opozicije, da so bili udeleženci protestov oglobljeni zato, ker so nasprotovali vladi nosi dve sporočili;

  1. Protest dejansko ni bil namenjen zahtevam, da se dijaki ponovno vrnejo v šole, ampak politični zahtevi po odstopu vlade
  2. Protest je vsaj soorganizirala politika, ki ima identične zahteve in je to poskušala doseči že na preteklih protestih, ki so bili 5. novembra v Ljubljani tudi nasilni.

Ta res butasta trditev je le zadnja znana iz vrste podobnih: Plačal kazen, ker je jedel rogljiček (Kranj), Oglobljen, ker je jedel burek (stopnice Frančiškanske cerkve v Ljubljani) … Nasprotovanje vladi namreč ni opredeljeno kot kaznivo v nobenem pravnem aktu Republike Slovenije, zato za to dejanje ni mogoče nikogar oglobiti ali mu izreči kakršnekoli druge sankcije.

Na opisan način so politikanti, kot že v zgodovini, še enkrat zlorabili mladoletnike, da bi dosegli svoje umazane politične cilje. V jurišnih revolucionarnih akcijah, kjer rušijo tudi pravno ureditev, želijo priti na oblast in vladati ljudstvu, ki jih za svoje vladarje noče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine