13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Pištolarka, pljuvač, Crnkovič in Jurasova niso kul!

Policija je končno odkrila storilca, ki je utemeljeno osumljen, da je med petkovimi demonstracijami brutalno brcnil policista v hrbet in hijensko zbežal. Storil naj bi še celo vrsto podobnih nasilnih dejanj. Osumljeni bo kazensko procesiran. Končno nekaj konkretnega.

 

Vsej slovenski javnosti pa je tudi znano, da je na petkovih demonstracijah dne 19.6.2020 demonstrantka na policiste streljala s curki vode z vodno pištolo. Nepreverjeno in neuradno naj bi šlo za Evo Vene iz Trbovelj, sicer študentko kulturologije na FDV, sicer iz levih kulturnih krogov. Nova24TV je o tem poročala 20.6.2020 in zapisala, da gre za zgražanja vredno dejanje. Gre za bistveno več kot to.

Kolumnist Marko Crnkovič je na www.fokuspokus.si dne 23.6.2020 javno objavil benevolentno kolumno z naslovom: »Z vodno pištolico nad robokapse: za koga ste pa vi navijali?« v kateri je zapisal, da so se mu po zaslugi te punce, protestniki precej prikupili, dekle naj bi opravilo svojo dolžnost, ravnala je po vesti in ji ni treba odgovarjati. To je hudo moteno mišljenje in javno komentiranje Marka Crnkoviča, zaradi česar obstaja utemeljen sum, da je on ali urednik storil kaznivo dejanje. Poleg tega, nihče, ki ima vsaj nekaj kulture in dostojnosti, ni navijal za omenjeno demonstrantko, niti so se mu protestniki prikupili.

Opozoriti je treba na naslednje: v vodni pištoli (tudi v otroški igrači) je lahko marsikatera tekočina. Lahko je to vnetljiva tekočina, bencin, razredčilo. Dovolj je, da nek drug demonstrant (ali ona sama) vrže cigaretni ogorek, policisti zgorijo pri živem telesu. Lahko je ta tekočina močan lug, kislina ali druga strupena snov. Policisti utrpijo hude opekline in/ali zastrupitev. Realno, taki primeri napadov z vodno pištolo, v kateri ni bila voda, niso redki in so bili z grozoviti posledicami. Ne gre spregledati, da so petkovi demonstranti večkrat uporabljali tudi odprt ogenj. Izgovor, da je šlo le za mlačno vodo, ne zdrži resnega premisleka. Podobno je, če bi nekdo streljal z strašilno pištolo na policiste? Ali s pravo pištolo s slepimi naboji? Ali z plastično repliko pištole s slepimi naboji? Kako pa naj policisti vedo, da ne gre za pravo pištolo, ter da so naboji slepi. Enako se je treba vprašati, kako pa naj policisti vedo, da v vodni pištoli ni bencin, lug, kislina ali kakšna druga nevarna snov? Tega ne morejo vedeti. Spomnimo, da se je celotna levica ogorčeno zgražala in obsojala, ker je Štajerska Varda uporabljala plastične replike orožja. Pri tem pa ni nikoli ogrožala nobenih uradnih oseb.

Predrzno mladenko bi morala policija in ODT obtožiti utemeljenega suma najmanj kaznivega dejanja napada na uradno osebo po členu 300 KZ-1: »Kdor napade ali resno zagrozi, da bo napadel uradno osebo…«. V poštev pridejo vsi členi od 299 do 302 KZ-1. Kazenski pravniki bi morda rekli, da ni naklepa. Kako da ga ni? Naklep osumljene je bil prestrašiti, zagroziti policistom, ki ne morejo vedeti, ali je v pištoli nevarna tekočina. Zato grožnja deluje, zato je taka grožnja resna. V bistvu enaka, kot če bi osumljena grozila z pravo pištolo. To je bila resna grožnja policistom, pa če se levičarska srenja še tako spreneveda.

Gre pa tudi za razžalitev, sramotitev, globoko poniževanje in zaničevanje uradnih oseb pri opravljanju državne službe. Gre torej za utemeljen sum kaznivega dejanja Sramotitve Republike Slovenije, člen 163 KZ-1. Pri Marku Crnkoviču ali uredniku pa za utemeljen sum kaznivega dejanja Javne objave kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime Republike Slovenije, člen 166 KZ-1.

Predrzna pištolarka bi najbrž na vse pretege cvilila in se pritoževala, če bi se na primer nekdo javno poscal na njeno diplomsko delo iz kulturologije, ki jo študira na FDV. Če ga je že napisala oziroma ga še bo. Kaj takega ji nihče ne privošči, pač pa ji želimo še veliko uspehov pri poglobljenem študiju kulturologije in kar najboljše mentorje, profesorje na FDV.

Predrzno levičarko, brez osnovnih kulturnih meril dostojnosti, brez osebnih zavor proti nasilju, bi bilo potrebno upravičeno procesirati na kazenskem sodišču. Tudi njenim »kul« tovarišem v poduk. Imela bi priložnost temeljito premisliti, kaj je res »kul«? Gospod Roman Vodeb pa bi lahko dodal še kakšno seksualno psihoanalizo, v kateri bi preučil, zakaj neki dekle s vodno pištolico sramoti policiste in kakšno zadoščenje občuti ob tem? Psiho analiziral bi lahko tudi Marka Crnkoviča, zakaj neki navija za njo? Enako bi bilo potrebno najti in kazensko procesirati tudi drznega primitivca, ki je pljuval v slovenske gardiste in jih grobo žalil z izdajalci. Ne pa da Slovenska vojska in Ministrstvo za obrambo pljuvanje v gardiste celo zanika. Kot mlado dekle, ki jo je sram, da je bila posiljena. Ker tiščijo glavo v pesek, se jim je zgodilo še eno posilstvo, še Jurasova z izjavo na RTV, da Slovenska Vojska pobija civilno prebivalstvo.

Spomnimo: pred 30 leti smo mnogi demonstrirali za svobodno Slovenijo in v podporo štirim domoljubom, ki jih je krivično zaprla okupatorska JNA. Bilo nas je strah. Zelo strah. Ta ista JNA je na Kosovu streljala in pobijala demonstrante. Vendar smo zbrali pogum in se postavili za svoj slovenski narod, za domovino, za svobodo in demokracijo. Nismo pa: ne žalili, ne poniževali, niti pljuvali v vojake JNA. Metali smo jim rože. Najprej smo zmagali kulturno, potem ko je JNA napadla Slovenijo, pa še vojaško. No, pištolarka in pljuvač, naj temeljito premislita, v čem je pogum, v čem je »kul«, da sta poniževala, sramotila in zaničevala, špricala in pljuvala, ne okupatorske, ampak naše policiste in gardiste pri njihovi službi? Zaradi njihove službe domovini, danes ni nikogar več strah, da svobodno in kulturno demonstrira.

Sicer pa ni lepo in prav, da se pištolarko in pljuvača v naprej kar povprek obsoja, preden bo (če bo) sodišče razsodilo o njuni krivdi. Morda je pištolarka umetnica, izdala naj bi celo pesniško zbirko. Ima pravico do svobodnega umetniškega izražanja. Zato je pri vsej zadevi potrebno dopustiti možnost, da je šlo za umetnost, za kulturno umetniško inštalacijo. V bistvu za kulturni dogodek. Kot je bil kulturni dogodek tudi pljuvanje v slovenske gardiste in zmerjanje z izdajalci. Če sta osumljena pištolarka in pljuvač na listi privilegirancev Ministrstva za kulturo, ki jima plačuje prispevke, sta zagotovo umetnika in nista kriva, opravila sta le svojo dolžnost, kot je to ugotovil Marko Crnkovič. Onadva delata. Vseskozi. In vse karkoli delata, je umetnost. Glejte, ne razumete, to je umetniška inštalacija. To je to. In to mora Ministrstvo za kulturo tudi plačat. Takoj! Ne pa, da naj bi ju tožilstvo kazensko preganjalo.

Prizadetim in ponižanim policistom in gardistom, ki so bili žrtve demonstracij, pa resen nasvet: če policija in ODT ne bo: pištolarke in pljuvača, Crnkoviča in Jurasove, postavila pred kazensko sodišče, naj zagrozijo s stavko in sami prevzamejo subsidiarni kazenski pregon. Povsem upravičeno! Nobena policija in vojska ne svetu si nebi dovolila takega napadanja, zaničevanja in poniževanja. To vodi v pobijanje policistov na ulici, čemur smo bili nedavno priča v Franciji in Nemčiji. Levičarsko srenjo in jugonostalgike naj spomnimo: Za tako dejanje v komunistični Jugoslaviji, bi omenjena pištolarka in pljuvač končala v taborišču na Golem otoku za dolgo let. Kaj to, dovolj bi bila že kakšna nedolžna šala čez ključavničarja iz Kumrovca. Kdo že cvili in kriči, da imamo sedaj diktaturo?

Z vodno pištolico streljati na policiste, pljuvati in žaliti gardiste ni »kul«, pač pa utemeljen sum kaznivega dejanja. V zadnjem času smo priča, da se tudi samozvana ad-hoc prevratniška koalicija KUL (Koalicija Ustavnega Loka), enako in brez zadržkov poslužuje modusa operandi pištolarke in pljuvača. Paradoksalno, KUL v svojem imenu omenja ustavo, hkrati pa grobo krši človekove in ustavne pravice svobodnega političnega združevanja poslancem strank SMC in DESUS. Odkrito jim grozijo, jih žalijo in zaničujejo. Samo zato, ker se jim nočejo politično pridružiti. To si upajo tudi zato, ker pištolarka in pljuvač (do sedaj) še nista bila kazensko procesirana. Med pištolarko in pljuvačem ter koalicijo KUL ni nobene razlike. V vseh pogledih. Niti najmanj niso »kul«!

Zadnje novice

Sorodne vsebine