5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Pismo Svetemu Miklavžu

Ne, to ni naslov novega slovenskega filma. Za naše filmske cenzorje bi bil tak naslov že v izhodišču politično nekorekten, prav tako pa je uspešnico s podobnim naslovom posnel zdaj svetovno znani režiser Mitja Okorn. Rečemo lahko samo: »Klobuk dol!« Njegov zadnji film Life in a Year (Življenje v letu) s sporočilom »živi in ljubi ta trenutek« je najstniška ljubezenska zgodba in je bila minuli petek premierno prikazana na Amazon Prime.

Ognjevita, a zelo bolna Isabelle (Cara Delevingne) ima pred sabo le še leto življenja. Sočutni Daryn (Jaden Smith) ji obljubi, da bosta v času, ki ji preostane, doživela vse življenje. Med izvršnimi producenti hollywoodskega filma je zvezdnik Will Smith, režiserja Okorna pa slovenski javnosti ni treba posebej predstavljati. A vseeno. Drznemu fantu je leta 2004 uspelo z brezproračunsko, tarantinovsko akcijsko komedijo Tu pa tam. Želel je nadaljevati po tej poti, a mu v deželi dedka Mraza, kot je Slovenijo poimenoval sam, ni uspelo dokončati kriminalnega filma z delovnim naslovom Član. Ta temelji na resnični zgodbi edinega preživelega človeka »neke« generacije, ki je profitno s kriminalom doživela in preživela krvavi razpad nekdanje Jugoslavije.

Mladi Okorn ni vrgel puške v koruzo, našel je drug žanr – božični družinski film in romantično komedijo. Zamenjal je tudi okolje in se odselil na Poljsko, kjer je posnel uspešnici Pisma sv. Nikolaju (2011) in Planet samskih (2016).

Nam pa ostane le prošnja v pismu Sv. Miklavžu, da se bo našel nekdo, ki bo imel dovolj poguma in posnel kriminalko po resničnih dogodkih. Scenarij se piše že desetletja, v glavnih vlogah pa so droge, nelegalno orožje, pranje denarja in terorizem. Primera Novič in Stephan sta le vrh ledene gore tega resničnostnega scenarija. Do takrat pa lahko novinarji Dela lažejo, kako je NPU v iskanju Jamnikovega morilca »prišel na sled Milku Noviču, nekdanjemu županskemu kandidatu iz stranke SDS. Ob sojenju za Jamnikov umor v sodni dvorani je hkrati potekalo še ulično sojenje«, karkoli že to pomeni. Sramota!

Scenarij se piše že desetletja, v glavnih vlogah pa so droge, nelegalno orožje, pranje denarja in terorizem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine