27.1 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

(Pisma – od zmage do zmage) Varteks komunizem

Piše: Vinko Vasle 

Kot je rekel vse bolj priljubljeni vodja Levice Luka Mesec, je čas, da spremenimo družbenoekonomski sistem, in to piše tudi v njihovem program, ki ga sedaj fašisti napadajo. Kar me ne čudi, ker gre za program revolucionarnih osvoboditeljev iz leta 1945, ki je malo moderniziran – recimo s tistim dodatkom o ekosocializmu.

A tudi tega smo v neki obliki že poznali v časih revolucije. Naši ponosni predniki so na primer iz ekoloških razlogov likvidirane sovražnike zasuli s strupenimi odpadki iz celjske Cinkarne in tako ubili dve muhi na en mah. Udba je ob podpori jugo armade v anhovskih pečeh upepeljevala pobite begunce, ki jim ni uspelo pobegniti čez mejo v gnili kapitalizem. Iz tega pepela so delali zidake za socialistični eksperiment Nova Gorica. Mora biti kar zanimivo, da živiš v britofu. Vse to pomeni, da smo se že v tistih časih na originalen način borili proti temu kapitalističnemu zlu, in revolucija gre dalje.

Težko je razumeti perverznost, da nam na primer tujci gradijo tunele, železnice, tovarne, da imajo v lasti banke in podobno. Tito je to delal čisto sam. On je gradil mostove in ceste – za tiste, ki jih ni pobil. Gradil je tovarne delavcem za tiste, ki jih ni pobil … V resnici jih ni gradil, ampak jih je vzel, nacionaliziral izkoriščevalskemu razredu, ki tega ni hotel dati, zato so ga zasuli s strupenimi odpadki. Proletarci Titovega komunizma in socializma so lahko šli dopustovat na morje, razen tistih, ki jih je pobil, kar je nekako razumljivo. Edvard Kardelj, pravi anekdota, je Titu nekoč očital, da je dal pobiti premalo ljudi, če bi jih več, bi bil standard preživelih višji, inflacija nižja, gospodarska reforma pa morebiti normalna. Menda se ga je Tito zaradi zamere zato skušal znebiti na nekem lovu v Sremu, a je oče socializma s človeškim obrazom na srečo preživel.

Kapitalizem je zlo, ker je dolgočasen. Delaš, zaslužiš, potem pa to zapraviš v kapitalističnih zasebnih gostilnah, hotelih, trgovinah itn. V socializmu je bilo ravno obratno. Delal si, malo zaslužil in ni bilo skomin, da bi to prigarano dajal kakšnemu umazanemu kapitalistu. Takšnemu na primer, kot je Boscarol, ki mu je oboroženi del levičarske revolucije Miha Kordiš obljubil, da ga bo po zmagi ekosocialistične proletarske revolucije z bajonetom “steral” v morje. En domobranec je rekel, da je to kazniva grožnja, kar je laž, ker ni bilo nobenega tožilca v državi, ki bi to prepoznal. Pika.

Torej, ko zmaga Levica, bomo začeli z nacionalizacijami (kako bo z likvidacijami, se še niso izrekli), ker ni druge poti iz kapitalizma v ekosocializem, kot da vzameš. Ne ukradeš, kot spet nekaznovano govoričijo fašisti. Levičarji bodo pač prišli in vzeli, na kar je opozorila že sindikalistka Lidija Jerkič. To bo novodobna prvobitna akumulacija levičarskega kapitala, na katerem bodo potem gradili družbo istih in enakih, kar tudi piše v program Levice – da morajo aktivni in neaktivni dobiti enako. Se pravi tisti, ki dela, in tisti, ki ne dela. To je pa že več kot komunizem, ki nam ga je obetal Tito. To je tudi razlog, da v glavnem ti drugi, ki ne delajo, vsak petek kolesarijo in protestirajo proti diktaturi Janeza Janše.

Poslanec Levice Miha Kordiš (foto: Printscreen)

Ko bo šlo za nacionalizacijo, me zanima samo eno – kako bomo Kitajcem vzeli Gorenje? Če mene vprašate – z vojno. Potem bo v Gorenju spet delavsko samoupravljanje, o katerem je nekoč direktor Ivan Atelšek za Delo rekel, da “ima tudi samoupravljanje meje in ne more čistilka odločati o velikih razvojnih investicijah, ker ne prevzema nobenega poslovodnega tveganja …” in so ga za kazen premestili nekam v Ljubljano na ceka. Deset let prej bi izginil.

Komunizem je tudi zabaven projekt. Ko sva bila z bratom v šestem razredu, sva trpela, ker je nekaj sošolcev že imeli prave leviske iz Trsta. Zato nama je mama tudi kupila leviske – iz Varteksa, iz neznanega tankega blaga, na katerem je bila imitacija jeansa. Vem, da sva jokala, a takrat nisva razumela, da je džins v Trstu kapitalistična svinjarija.

Danes v zločinskem kapitalizmu Varteks izdeluje prave leviske …

Vinko Vasle je dolgoletni novinar, publicist, satirik in pisatelj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine