19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

[Pisma – od zmage do zmage] Desni umor TV-zvezde

Piše: Vinko Vasle

Intervju velikega TV-zvezdnika Igorja E. Berganta z diktatorjem je odmeval tudi v tujini in nas znova uvrstil na zemljevid homofobičnih, nedemokratičnih režimov. Za vas smo pregledali nekaj teh zapisov.

New York Times je med drugim zapisal, da je Janez Janša, ki žal predseduje EU, ves nebogljen od poraženosti sedel v fotelju nasproti širše znanega TV-voditelja in ga praktično nikoli ni pogledal v oči. Andrew Higgins, sicer dvakratni Pulitzerjev nagrajenec, je ob tem dodal, da je to značilnost desnih nacionalistov nejedrne Evrope. Janša, kot so obvestili Higginsa iz ukradene vile, štaba za promocijo Slovenije na tujem, kar na 78,99 odstotka vprašanj voditelja ni hotel odgovoriti, pri čemer je za časopis Tanja Fajon poudarila, da jo to izjemno skrbi in da je že med intervjujem prejela telefonske klice še bolj zaskrbljenih državljanov. Osebno sicer intervjuja ni videl, mu je pa dr. Marko Milosavljević, akademik, povedal, da je bilo tako grozno, da je tudi sam po treh minutah ugasnil televizor.

Die Presse je v članku z naslovom “Strahotne oči” poudaril, da je Janez Janša načrtno s pogledi prestreljeval novinarja, ki ga globoko sovraži, da bi ga tako popolnoma zmedel. Kar se je res zgodilo, saj je gospod Bergant zaradi tega tipičnega zastraševanja nekajkrat pozabil, kaj je sploh hotel vprašati, zato je z vprašanji nadaljeval nacionalistični protimigrantski premier kar sam. Vprašal se je, če dobro vodi Slovenijo in odgovoril, da boljšega ne vidi. Še Orban ni tako domišljav. Za Die Presse je ta grozljivi dogodek z intervjujem komedntirala avtonomna profesionalna novinarka Anuška Delić, ki je v svojem stilu dodala, da je šlo za posran intervju, kar je sramota tudi za javno hišo.

foto: iStock

Politico oziroma njegova novinarska zvezda Lili Bazer je uvodoma zapisala, da je iz svojih slovenskih virov tipa Blaž Zgaga že pred intervjujem izvedela, da namerava Janez Janša priti v studio oborožen z armbrustom, a naj bi si tik pred zdajci premislil, zato se je oborožil z verbalnimi sarkazmi in drugimi nesramnostmi, ki so skozi intervju dokazovale, da gre za zaničevalni napad na medijsko svobodo in avtonomnega uglednega novinarja Igorja E.Berganta. Ta je bil seveda zato tako šokiran, da ne bi bilo nič nenavadnega, če bi med pogovorom kolapsiral, a je vzdržal.

Deutsche Welle je potom dopisnika in svojega nagrajenca za vzhodno novinarstvo Blaža Zgage poročal, da je neverjeten škandal, da je javna hiša v studio povabila človeka, ki je bil že dvakrat zaprt – najprej so ga slovenska udba in jugo armada, potem pa prenovljeni komunisti, ker jim je na vsakih volitvah mešal štrene. Žalostno je to, da je bil obakrat izpuščen. Žal tudi milijonski protestniki na ulicah s svojim vpitje “ubijte Janšo” svojih napovedi ne uresničujejo, ker so v tej diktaturi tako zastrašeni kot sam avtor, ki že pet let ni prišel iz kleti, saj mu je Janša na tviterju smrtno zagrozil z besedami “to so vaše bolne laži”. Deutsche Welle je objavilo tudi pritrdilne izjave Borisa Vezjaka in društva novinarjev.

The Guardian se je zanesel na mnenje Marcela Šteefančiča ml., še enega uglednega žurnalističnega avtonomista, da je šlo v primeru intervjuja z Janšo za očiten in nedvoumen napad na voditelja Igorja E. Berganta, kar na primer dokazuje premierjevo izzivanje, da naj mu voditelj s sodno odločbo dokaže, da krši zakon z zvezi z STA. Voditelj objektivno te možnosti ni imel, ker takšna sodna odločba ne obstaja, ni pa vsako zavržno dejanje tudi nezakonito. Primož Cirman je za Guardian povedal, da je tudi sam že večkrat bil deležen poniževanja, češ da laže, da ni res, da si izmišlja, kar je res, ampak – kaj pa svoboda! Milan Kučan, dvakratni predsednik države, pa je bil najbolj neposreden in ogorčen. Dejal je, da je Janša s svojimi odgovori TV-studio spremenil v gladiatorsko areno, polno sovražnosti, kar je bil napad na človekove pravice, svobodo izražanja, svobodo medijev in svobodo govora. Janševi odgovori so bili po njegovem neustavni.

Vinko Vasle je dolgoletni novinar, publicist, satirik in pisatelj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine