17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Operativna protikrizna vlada in zblojena opozicija

Dobrega pol leta vladanja koalicije pod vodstvom Janeza Janše je nekaj najboljšega, kar je Slovenijo doletelo v času koronakrize. Koalicija, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, je pokazala, da je kljub različnim svetovnonazorskim prepričanjem strank enotna v delu za dobro Republike Slovenije in njenih prebivalcev. V tem času je izredno veliko energije vložila v omilitev negativnih posledic, ki jih je prinesla epidemija novega koronavirusa.

 

Slednja je delovanje družbe povsod po svetu praktično postavila na glavo. Vlada je z neverjetno hitrim in odločnim ukrepanjem pri sprejemanju protikriznih svežnjev ukrepov v veliki meri nevtralizirala negativne posledice za gospodarstvo in vse sloje slovenske družbe. Vlada se lahko tako pohvali že s petimi protikriznimi zakonodajnimi svežnji in sprejetim rebalansom državnega proračuna, ki je usmerjen predvsem v pomoč gospodarstvu, zdravstvu in prizadetim slojem družbe. Vlada je pod drobnogled vzela tudi že proračun za prihodnji dve leti. Ta bo imel primanjkljaj, ki se bo zaradi posledic epidemije letos povzpel nad devet odstotkov BDP.

Za leto 2021 je DZ RS proračun sprejel že novembra lani, prejšnji teden pa je vlada sprejela predlog njegovih popravkov. Namesto 10,45 milijarde evrov naj bi odhodki po novem znašali 13,47 milijarde evrov. Hkrati je vlada sprejela tudi predlog proračuna za leto 2022 in preostale dokumente, potrebne za nemoteno izvrševanje proračuna. Vse skupaj bo obravnaval še državni zbor, a jasno je, želi vlada s proračunoma za prihodnji dve leti narediti korak naprej, saj sta proračuna razvojno naravnana. Občutno se namreč povečujejo sredstva za investicije in znanost.

Čeprav vlada uspešno dela, pa imamo na drugi strani levo opozicijo in dominantne medije, ki vseskozi pozivajo vlado k odstopu. Pri tem se iz dneva v dan kaže, da imamo opozicijo, ki si želi samo znova priti na oblast, a pri tem ne ponuja prav nikakršne resne alternative, kaj šele vsebinske dodane vrednosti …

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je v dobrega pol leta veliko pokazala. Na drugi strani pa se leva opozicija ukvarja samo s tem, kako bi jo zrušila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine