21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Odziv na pismo iz SAZU: Kaj je vam tega treba bilo?

SAZU je najvišja znanstvena in umetnostna ustanova! V njej so izbranci na podlagi uspehov na znanstvenem in umetnostnem področju. Naj bi bili! Kajti vedno ni bilo tako: njena člana sta bila po vojni tudi Boris Kidrič in Boris Ziherl, brez formalnih akademskih znanstvenih referenc! To so bili posebni, nenormalni časi! Kasneje se je, vse do preteklega ponedeljka Akademija izogibala političnim izjavam, čeprav je jasno, da so člani tako ali drugače politično opredeljeni! Ne dvomim, da to lahko samo prispeva k plodovitosti in konstruktivnosti, brez izključevanja, njihovih razprav na vseh področjih! V ponedeljek 16.11.2020 se je zgodil precedens; na RTV SLO se je pojavila politična izjava z podpisom dveh članov, vendar v imenu Slovenske akademije znanosti in umetnosti, z očitki vladi. Očitno prihajamo v podobne čase, tistim po vojni, ko mora „levičarstvo“ napeti vse sile in uporabiti vse metode, da bi obdržala vse vzvode oblasti v svojih rokah!

 

Očitno smo prišli v prelomen čas, ko so nekateri, ali iz lastnih nagnjenj ali z vzpodbudo iz strani leve politike začutili, da se morajo oglasiti! Prav! Imajo vso pravico in pri tem lahko tudi pozabijo, da so akademiki. Akademija, kot institucija pa naj bi bila in mora biti apolitična, sicer se lahko kaj hitro izgubi njen osnovni namen in politična polarizacija lahko hitro izniči težo institucije. Ampak, očitno je prišel čas, ko so nekateri ocenili, da je potreben tudi poseg akademije v dnevno politiko in da ni dovolj le „barbarsko“ politično in ne novinarsko dosledno uravnoteženo, delovanje osrednjih medijev s ciljem diskreditacije vlade, temveč je potrebna tudi podpora Akademije!

Žal mi je, da se to dogaja! Zaradi neobjektivnih očitkov, zapisanih v Izjavi komisije za človekove pravica slovenske akademije želim zapisan tekst s podpisom samo dveh članov te komisije , pokomentirati:

Uvodoma ugotavljata, citiram, „da COVID radikalno posega v življenje in človekove pravice. To čutimo z povečevanjem revščine, brezposelnosti in človeških žrtev, ekonomski upad, zadolženost države. Zato je pomembno, da ohranimo civilizacijske in vrednotne temelje slovenske družbe, države in pravnega reda vladavine prava“. Spoštovana akademika! Res je vse kar sta zapisala a kaj ko do pravne države in vladavina prava in tudi civilizacijskih vrednot v Sloveniji še niti prišli nismo! Pravo in pravosodje se še vedno ni izvilo iz objema preteklosti! Prav tako po vojni , brez sodb pobiti še nimajo grobov! Res je tudi, da se še vedno, po 23,5 letih levih koalicijskih vlad, še nismo izvili iz skromnih razmer, da ne rečem revščine, v kar nas je pripeljal komunizem ( primerjajmo se z Avstrijo, Nemčijo). Tako nas sedanja kriza veliko bolj prizadeva kot že omenjeni državi! Res je tudi, da se vlada trudi in skuša pomagati vsem dejavnostim in od tod tudi večkrat sliši neupravičen očitek o zadolževanju.

Spoštovana akademika: Od vaju bi pričakoval in rad slišal „kaj so premišljeni ukrepi“ kar omenjata v nadaljevanju, pri omejevanju človekovih pravic? Če se ne motim imajo vse evropske države s tem težave, ker ob mnogih neznankah v zvezi z COVID 19, želijo ohraniti čim več življenj in ohraniti v kondiciji tudi gospodarstvo! Ampak, vidva, spoštovana akademika očitno vesta in poznata rešitve. Na dan z njimi, seveda ob prevzemanju odgovornosti! V nasprotnem primeru gre le za ceneno politično besedičenje!

V nadaljevanju zapišeta:“še posebej je pomembno kako so ukrepi sporočeni javnosti, saj je od tega odvisno ali jih bodo ljudje sprejeli kot nujne, jih ponotranjili in jih spoštovali“ konec citata! V nadaljevanju s tem v zvezi omenjata, citiram „arbitrarno sprejemanje ukrepov, avtokratsko, celo represivno delovanje vlade in napade na medije“! Spoštovana akademika, ali res? Očitno se nekateri še vedno ne zavedajo v kako resnem položaju smo, koliko neznank je pred nami in dejstvo je , da smo se v Evropi sprva lotili reševanja na različne načine, sedaj pa počasi vsi delamo podobno, le z določenimi časovnimi zamiki! Švedi so se edini, z razliko od vseh drugih, lotili tega na „bolj demokratičen način“, kot radi poudarjajo naši mediji; z priporočili, nasveti, brez ostrega zapiranja. Pomembno je vedeti, da imajo Skandinavci povsem drugo kulturo kot mi Južnaki, a jim kljub temu ni uspelo (na svoj način, kot se je že pokazalo in se še kaže delajo „samomor“). O tem se pri nas, z razlogom, ne poroča (ker levica pri nas želi dati poudarek komuniciranju)! Nemci, Francozi so delovali drugače (tudi z vojsko na cesti), Avstrijci spet drugače (drugačen timing), Italjani z absolutno karanteno! Vsak po svoje in vsi z isto težavo: hitrim širjenjem virusa! Pri nas bi želela vidva in levica to pripisati komuniciranju? Ali ni to prevelika poenostavitev problema? Ali ni vzrok drugje? V poizkusih levice, medijev in sedaj celo Akademije, delovati v stilu: čim slabše tem boljše za nas? Če gledamo Evropo, komunikacija nima s tem nič, veliko pa kultura, starost, sposobnost zdravstva, splošno zdravje ljudi! Težo na spoštovanje ukrepov ima enotna podpora politiki in stroki. Vsega tega pri nas ni! In še enkrat opozarjam na na težo odločitev v nejasnih pogojih, kar se dogaja v vseh državah!! V spodkopavanju ukrepov vlade je imela in še ima pomembno vlogo RTV SLO! Če je s tem soglasna Akademija, se v naši državi vračamo v čase izpred 1990!

V posamezne točke očitkov, ki so navedeni v nadaljevanju, se niti ne bom spuščal podrobneje. Očitno akademika problema v vsej svoji širini na razumeta. V čem naj bi bil izrabljen inštitut paliativne medicine? Z nesprejemom starostnikov v bolnišnice, kot sta zapisala? Le čevlje sodi naj kopitar! Žal ne poznata polimorbidnosti starostnikov v naših DSO. To niso domovi, to so težke bolnišnice z premalo kadra! In kdo je vse to vodil zadnjih 12. let? Nadalje omenjata korupcijo nabavah opreme? Tu je problem le v tem, da niso „nabavljali“ stari „preverjeni“dobavitelji (kot žilne opornice) in da marže niso šle v „prave “žepe“! Samo zato je potreben ves ta cirkus okoli nabave v izrednih razmerah! Najbolj pa se vajino nepoznavanje širine problema kaže v očitku, citiram: vlada je zanemarila priprave na drug val, opustila krepitev kakovostnega in vsem dostopnega javnega zdravstva! Oprostita za vprašanje za vaju: ali imamo res drugi val? Kje smo, po 12 letih vlad levih koalicij, pred COVID 19, imeli jasne pokazatelje kakovosti našega dela in kako ocenjujeta dostopnost do zdravstvenih storitev za vse, pred začetkom COVID 19 krize? Če se prav spomnim smo imeli samo naraščajoče čakalne vrste v našem, za vse dostopnem „javnem zdravstvu“, oprostita državnem zdravstvu!? Po vajinem mnenju je sedaj vlada s svojimi odločitvami pripeljala zdravstvo v nezavidljiv položaj. Očitno menita, da naj bi vlada vse navedeno rešila, ob krizi, v pol leta? Dajta no! Ne se smešit! Problem je v tem, da leve – koalicijske vlade v zadnjih 12. letih in tudi še prej, zaradi ideoloških predsodkov niso uspele narediti ničesar, kar so naredili povsod v Evropi!

Spoštovana akademika! Svetujem vama, da si najprej ogledata strokovno literaturo iz sveta, potem kot nevtralna, kar sodi k ugledu akademika, preverita „resnice prišepetevalcev“ in si ustvarita na osnovi dejstev svoje lastno mnenje!

Vse dobro in ostanita zdrava!

PS.: zanima me kako je z podpisi ostalih članov komisije za človekove pravice in pričakujem odgovor.

Zadnje novice

Sorodne vsebine