12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Nedopustni pregon sodnika Radonjića

Če se kalvarija za dr. Milka Noviča končuje, pa se za sodnika Zvjezdana Radonjića ta žal šele dobro začenja. Nedavna oprostilna sodba, ki jo je izrekla sodnica Sinja Božičnik v primeru Novič, je seveda potrdila to, kar je aprila 2019 izrekel Radonjić, a s to razliko, da Božičnikove zaradi tega ne bodo preganjali kolegi iz pravosodja, saj se je globoka država potrudila, da zadevo zastarajo in ne iščejo pravih naročnikov in morilcev dr. Janka Jamnika.

 

Še več. Prav na dan izreka vnovične oprostilne sodbe v zadevi Novič je sodni svet z Erikom Kerševanom na čelu dal dovoljenje za kazenski pregon sodnika Radonjića. Kot nam je znano, je Radonjić zaradi primera Novič kar v štirih postopkih, peti pa mu grozi. Tako ga preganjajo tožilka Žgajnarjeva (dva postopka), sodnica Sedej Grčarjeva, predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Pogačnik, njim pa se bo verjetno pridružil še nekdanji sodnik Štrukelj.

Nedvomno brez primere in nadvse zastrašujoč pa je način, ki si ga je privoščil šef ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je bil nedavno za svoje rabote celo nagrajen (sodni svet je namreč 10. decembra letos sprejel sklep iz aprila 2020 (!), da Pogačnika uvrstijo v višji, 57. plačni razred). Pogačnik je svojim podrejenim sodnikom kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča poslal poziv na pogovor v zvezi s kazensko ovadbo zoper sodnika Radonjića glede vrstnega reda dodeljevanja zadev. Sodnik Radonjić je v pogovoru za Demokracijo razkril, da bi morala biti takrat zadeva Novič dodeljena drugi sodnici in ne njemu. Pogačnika pa zdaj zanima, kdo je vir, ki je Radonjiću zaupal to »veliko skrivnost«. Hkrati pa, kot nam je znano, Pogačnik zavrača vse Radonjićeve prijave, vključno z ozadjem zadeve Novič, v kateri je Pogačnik skupaj s Furlanom, z Žgajnarjevo, s Kuničem in dejavniki s Kemijskega inštituta organizirano deloval pri zverinskem pregonu osebe, za katero so vedeli, da ni storil ničesar. Namesto tega maltretirajo Radonjića in zdaj tudi druge sodnike.

Sodniki že imajo navodila in kontakt, kateremu kriminalistu morajo podati svoje izjave, zadevo pa usmerja Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine