7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Nagrajeni graditelji, kaznovani rušitelji

Javnomnenjska anketa Parsifala, ki je bila narejena za potrebe Nova24TV, kaže, da je DeSUS v primerjavi s prejšnjim merjenjem, 10. decembra, ko so se poslanci DeSUS uprli predsedniku Karlu Erjavcu in je dosegla zavidanja vredno visoko podporo (7,1 odstotka), v zadnjem obdobju nekaj te podpore izgubila. Videti je, da Erjavčeve poteze izstopa stranke iz koalicije volivci niso nagradili.

 

Na vprašanje anketarjev, katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve, je največji delež vprašanih podporo namenil SDS, in sicer 20,9 odstotka. LMŠ bi izbralo 9,9 odstotka vprašanih, SD 8 odstotkov, Levico 7,2 odstotka, DeSUS pa 6,4 odstotka vprašanih. Vse druge stranke bi dobile manj kot tri odstotke podpore. Kar 36,1 odstotka volivcev je bilo po tej anketi neopredeljenih. Še večji upad podpore DeSUS kaže anketa Mediana, ki je bila narejena za POP TV. Med strankami z najvišjo podporo je daleč spredaj največja vladna stranka SDS (17,3 %). Druga je SD (10,2 %) pred tokrat tretjo Levico (8,4 %). LMŠ je zdrsnila na četrto mesto (7,3 %), pred NSi (5,6 %). Spodnji del lestvice začenja SAB (2,3 %), sledijo Pirati (1,8 %), DeSUS (1,7 %), SLS (1,5 %) in SNS (1,3 %). Vladna SMC bi dobila manj kot odstotek javne podpore, a javnomnenjsko podporo pridobiva njen predsednik Zdravko Počivalšek, ki je očitno nagrajen, ker se zavzema za nadaljnji obstoj stranke v vladi oziroma za stabilno in operativno vlado. Kot pri zgornji anketi je tudi po tej največji skok pri neopredeljenih. Vladne stranke s trdim delom in z že sedmim protikoronskim zakonodajnim svežnjem pridobivajo podporo, kar kaže, da ljudje počasi spoznavajo, kdo v teh težkih časih dela v njihovem interesu. Karl Erjavec kot rušitelj te vlade in potencialni kandidat za mandatarja t. i. koalicije KUL pa po vseh anketah nima nikakršne resne podpore pri naskoku na premiersko mesto. Raziskava Mediane, ki je bila narejena za Delo, ga skupaj z Bratuškovo uvršča celo med najmanj primerne leve kandidate za potencialnega mandatarja. Očitno se je pri svoji vrnitvi v politiko pošteno uštel …

Ankete kažejo, da se stranki DeSUS izstop iz vlade ni obrestoval, Karl Erjavec pa med ljudmi ne uživa nikakršne podpore.

Zadnje novice

Sorodne vsebine