16.6 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Pa kdo je tu nor?

Danes sta me “dosegli” dve novici, za kateri bi raje videl, da me nikoli ne bi “dosegli”.

 

Prva novica je ta, da se je naš zunanji minister Miro Cerar z Italijani dogovoril, da bomo slovensko – italijansko mejo varovali pred ilegalnimi migranti s skupnimi policijskimi patrolami. Najprej niti nisem mogel verjeti, da je novica sploh točna. Tak predlog bi bil povsem razumljiv, če bi ilegalni migranti masovno iz Italije vdirali v Slovenijo. Toda temu ni tako. Italijanski notranji minister Salvini je s svojimi ukrepi za več kot 80 odstotno zmanjšal število ilegalnih migrantov v Italiji. Tem ostaja le še balkanska pot, ki vodi preko Slovenije, in pot preko Španije. Jasno je torej, to govori tudi uradna statistika policije, da se je število ilegalnih migrantov preko Slovenije enormno povečalo. In v taki situaciji naš zunanji minister Miro Cerar predlaga oblikovanje skupnih policijskih patrulj na naši meji z Italijo? Neverjetna neumnost. Sledi pa še ena neumnost. Šefica naše policije Tatjana Bobnar slepo sledi neumnosti Cerarja, poleti v Rim, in se o tem dogovarja z italijanskim notranjim ministrom. Glede na to, da jo osebno poznam, ne verjamem v to, da je tako neumna, verjamem pa, da je tako lojalna oblastnikom, ki so jo imenovali na ta položaj, da zato dela preprosto neumnosti.

Kaj bodo v praksi prinesle skupne italijansko slovenske patrulje na meji? Jasno je, da bodo skupne patrulje prijemale ilegalne migrante. In kam jih bodo pošiljali? Logično – v državo od koder so prišli. To pa je Slovenija. Miro Cerar je s tega vidika navaden izdajalec slovenskega naroda, šefica policije Bobnarjeva pa mu pri tem le asistira, kar si velja zapomniti. Če bi Miro Cerar kaj takega predlagal v Zagrebu in to svoje stališče podkrepil s tem, da Hrvaška še ni v Schengnu in da ji želi Slovenija pomagati, potem bi to z velikim veseljem pozdravil. Toda ne vem več, ali je Miro Cerar izdajalec slovenskega narodna ali pa je bedak. V okoliščinah v njegovo korist se bom opredelil za slednje.

In druga novica, ki me je danes dosegla in sploh ni bila novica. Že iz časov notranjega ministrovanja vem, da številne nevladne organizacije, ki jih iz davkoplačevalskega denarja plačujemo vsi davkoplačevalci, preprosto izvajajo dejavnost nezakonitega tihotapljenja ilegalnih migrantov v Slovenijo. Kako si drugače razlagati njihove aktivnosti v Bosni in Hercegovini in na Hrvaške, kjer ilegalnim migrantom svetujejo, kako in kje nezakonito prečkati mejo in kako v Sloveniji nagovoriti policiste, ki jih bodo odpeljali v Azilni dom in jih ne bodo vrnili na Hrvaško.

In kaj storiti? Recite mi naj se postavim v vlogo notranjega ministra in naj zadeve uredim. Ja, dobro, prav, kaj bi naredil?

  • V celoti in takoj bi ukinil kakršnokoli financiranje nevladnih organizacij z državnega proračuna. Tako njihovo delovanje bi prepovedal in kriminaliziral.
  • V največji možni meri bi izvajal obstoječo zakonodajo s področja azila, po kateri je popolnoma jasno. Nezakoniti ilegalni migranti na nikakršen način nimajo nobene zakonite možnosti vstopa v Slovenijo.
  • Z vsemi silami (policija, vojska s pravimi pooblastili, evropske policijske sile) bi zavaroval južno mejo.
  • Ne pozabite pa na zamujeno priložnost – narodne garde. SDS je to predlagala leta 2015. Če bi to sprejeli, bi danes imeli na južni meji kašnih 35.000 gardistov, ki bi južno mejo resnično varovali.

Toda, smo kjer smo, sami si pišemo svojo usodo. In kakšna bo?

dr. Vinko Gorenak

Zadnje novice

Sorodne vsebine