16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Metulj Zemljarič in več kot 212 milijonov evrov, ki jih je udbovsko podjetje Marc Medical ukradlo bolnikom

Mislim, da teorijo učinka metulja, ki jo je postavil Edward Norton Lorenz, ki je ugotovil, da že najmanjša sprememba v gibanju zraka sproži bistvene posledice nekaj tednov kasneje, in se vprašal, ali lahko utrip metuljevih kril v Braziliji sproži tornado v Teksasu, poznamo vsi.

 

Na to sem se, polna upanja, spomnila, ko sem slišala, da je direktor UKC Ljubljana prijavil Janeza Zemljariča protikorupcijski komisiji. In ne samo na to. Tudi na knjigo in film Papillon, Metulj, o ujetniku, ki je pobegnil iz kazenske kolonije v Francoski Gvajani. Oba metulja sta mi prišla na misel ob zadnji novici.

Kot vemo, že ptiči na strehi so čivkali, da Janez Zemljarič upravlja z UKC Ljubljana, da so odtisi njegovih prstov na vsakem večjem poslu, verjetno pa se mu to pozna tudi na kakšnem tajnem računu v davčnih oazah. Vendar teh ptičev ni nihče slišal, čeprav smo vsi o njih govorili. Potiho, malce manj tiho, polglasno, glasno … denar v UKC je hlapel kot najbolj hlapljiva tekočina, Zemljarič, kot bivši prvi mož SDV, pa se ni niti skrival. Videli smo ga na sprejemu pri odvetniku Miru Senici, Katarina Kresal in njen partner pa sta bila ob Milanu Kučanu gosta na praznovanju njegovega 81. rojstnega dne, kar je pozneje pripeljalo do viška politične kariere Kresalove, to je govora v Dražgošah. Kako je bilo na praznovanju 90. rojstnega dne konec lanskega decembra, ne vem, očitno pa je z leti pričel izgubljati prijatelje. Ali je odpisan on ali prijatelji ali pa je vse samo igra, ki jo s prijavo na KPK lahko igramo v nedogled, bo pokazala prihodnost.

Janez Zemljarič je bil tudi zaslišan na komisiji, ki jo je vodila Jelka Godec. Komisija, ki je dajala upanje vsem davkoplačevalcem in vsem, ki potrebujemo urejeno zdravstvo ali vemo, da ga bomo slej ko prej (upam, da slej) potrebovali. Takrat je izjavil: “O nobenih nabavah v KC se z direktorji nisem ne pogovarjal, ne dogovarjal, ne forsiral. Kdor ima kakšne podatke, naj jih da na mizo”. In prišli so. Na mizo. Celo v medije. Spominjam pa se tudi, da, kot je vedel, da se o nabavah ni pogovarjal, o vodenju podjetja Safti, hčerinskih družbah, vse do podjetja Mark Medical, največjega dobavitelja UKC Ljubljana, sploh ni vedel ničesar.

Udbovsko podjetje zaslužilo že 212 milijonov evrov na račun bolnikov
Priznam, da se mi je zdelo smešno, da so ga prijavili KPK, če gre za očiten sum storitve kaznivega dejanja. Po poročanju medijev pa naj bi UKC dal prijavo tudi na policijo. Bravo! Kolikor vem, so poročilo o sumih storitve več kaznivih dejanj poslali tudi po sprejemu končnega poročila komisije Jelke Godec. Ali je ta zadnja prijava torej le prikritje ostalih kaznivih dejanj in ne utrip metuljevih kril, bomo kmalu ugotovili. Verjetno se bo postopek zavlekel tako dolgo, da bo Zemljarič račune polagal pred drugim sodnikom. Podjetje Mark Medical je po javno dostopnih podatkih od leta 2003 zaslužilo že slabih 212 milijonov evrov, samo v letu 2015 pa slabih 16,5 milijonov evrov. Z UKC je od 2016 do letošnjega leta sklenilo posle v višini 11.889.261,25 EUR, če pa še bolj skrčim podatke, je samo v letošnjih treh mesecih sklenilo poslov za nekaj manj kot milijon evrov. Ali se še spominjate cene, po kateri se je prodala NLB? In ko se je gospod Zemljarič pogovarjal na kosilih z direktorji UKC Ljubljana, beseda nikoli ni nanesla na podjetje Mark Medical, katerega ustanovitelj in lastnik je bil sklad KB1909 ???

V registru je kot lastnik podjetja Mark Medical vpisan Umberto Perillo (pravi človek za pranje denarja, bi rekla), med ustanovitelji pa je bil seveda vsem znan sklad KB1909. Zastopniki podjetja od leta 2004 so bili Lutman Milan, Zuppin Dario, Klanjšček Damiano, Peric Boris, Cotic Boris, Peric Boris in sedaj Nanut Aleš.

Kdo so ti ljudje? Brskanje po spletu nam da lahko samo nekatere podatke, ki pa se lahko povežejo. Lutman Milan, zastopnik od leta 2009 do leta 2012, je sicer po rojstnem kraju Novomeščan, po starosti bi človek dejal, da je Zemljaričevih let, ali še živi, ne vem. Zakaj sem skoraj prepričana, da gre za gospoda, rojenega leta 1928 v Novem mestu? Ker ga s Sežano, kjer je sedež podjetja, povezuje tudi zadnja aktivna zaposlitev, od leta 1977 do upokojitve 1989 je bil namreč posebni svetovalec za zunanjo komercialo v takratnem TOZD Javor, Izvoz-uvoz Sežana. Pa to seveda ne zadostuje za moje ugibanje, vsekakor pa težko verjamemo, da svetovalec neke temeljne organizacije združenega dela prejeme državno odlikovanja reda zaslug za narod s srebrno zvezdo. Ta podatek pa ga seveda povezuje z visokim uslužbencem SDV in političnim vrhom. Tudi naslednjega zastopnika povezujejo s Saftijem, podjetjem Vega …. Za vse se najde skupni imenovalec, to je delovanje SDV (Udba) v slovenskem zaledju, v Italiji. Primorci, ki so ostali onkraj meje, so bili očitno dovzetni za komunistični program, ki se je kazal v podjetjih, preko katerih je SDV za leta suhih krav pretakala denar iz Slovenije, pred tem pa tudi iz Jugoslavije.

Bo roka pravice kdaj prijela Zemljariča?
Zupin Dario, ali Cupin Dario, ime in priimek, ki se prikaže v prvem zadetku v Googlu. Gre za omembo v Primorskem dnevniku objavljenem intervjuju s Silvijem Tavčarjem. Ta namreč na vprašanje o švicarski družbi Proteus, ki je bila v lasti Saftija in Ljubljanske banke, odgovori: “To bi morali kvečjemu vprašati Darija Zuppina.” Šlo je za razgovor, opravljen na podlagi podatkov, do katerih je prišel Rado Pezdir. Več se da izvedeti iz preiskave v zvezi z neplačilom zaposlenim v Italiji, kjer je omenjeni predstavljen kot predsednik družbe Safti in predsednik gospodarskega dela, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ). Najbolj komična je predstavitev te SKGZ na Wikipediji: “SKGZ je ena od dveh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji. Njeno delovanje obsega prizadevanje za uveljavitev posebnih jezikovnih in drugih pravic skupnosti, organizacijo življenja manjšine in zastopanje manjšinske skupnosti v Italiji in drugod“. Pranja denarja, ki so ga nezakonito prenašali iz Slovenije, Wikipedija sploh ne omenja. Še pred leti bi bil človek navdušen nad skrbjo, ki jo nudijo Slovenci svoji manjšini v Italiji, sedaj pa se seveda vse izkaže le kot način, da je manjšina Slovencev, organiziranih v ZKS, nezakonito prenašala denar v tujino. Prenašala in kradla. In tako po vrsti, vse že več ali manj javno, objavljeno, dostopno vsem, vse do Aleša Nanuta, ki ga je policija sicer obiskala leta 2013. Obisk, kot so zapisali, je trajal le pol ure. Torej je bil res le kratek obisk, mogoče za kavico in kakšno sladico. Od tedaj dalje pa je vse tiho. Vmes je v likvidacijo zapeljano tudi podjetje ETI-PAR, katerega polovični lastnik je Janez Zemljarič, druga solastnica, ki je danes tudi likvidacijska upraviteljica, sicer pa kot Erjavec Irenka s.p. oddaja lastne nepremičnine v najem, hkrati pa ima tudi podjetje ETI, proizvodnja in podaja živil, d.o.o.

Janez Zemljarič in njegov odvetnik Marko Kosmač. (Foto: STA)

Skratka, tovariš Zemljarič je še kako aktiven pri svojih letih. Za svoje zdravje zna poskrbeti, tudi na račun našega zdravja, vsekakor pa z našim denarjem. In direktor UKC s svojo prijavo ni prav nikakršen junak.

Ali bo roka pravice sledila utripu metuljevih kril, pa lahko samo upamo.

Lucija Šikovec Ušaj

Zadnje novice

Sorodne vsebine