12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Ljubljanski protestniški zverinjak

Kdor si je včeraj ogledal posnetke z »velikega ljubljanskega protesta«, je imel kaj za videt. Seveda s tem ne mislim samo na nasilne izgrede večinoma mladih pregretežev, ki so delovali, kot bi bili obsedeni s hudimi duhovi – vsaj tako je bilo mogoče sklepati po njihovem histeričnem dretju in obnašanju, ki ga ne bi mogli pripisati normalnemu odraslemu človeku. Manjkala niso niti pirotehnična sredstva in seveda tudi – granitne kocke. Že videno? Da, že videno – v Mariboru leta 2012.

 

Ne bom se spuščal v podrobne opise in komentarje posameznih dejanj. Tudi vodni top, ki je doživel svoj ognjeni krst, ni tako zanimiv kot denimo nekatera druga dejstva. Namreč, da protestniški huligani tokrat niso prizanašali prav nikomur. Tudi navzočim novinarjem ne. Včerajšnja bilanca govori o najmanj dveh poškodovanih novinarjih (snemalec s kamero ter fotograf, ki ga je nekdo »po partizansko« napadel izza hrbta na podoben način, kot je pred leti Zoran Predin napadel košarkarskega sodnika), fizično so jih napadli še več. Da, uganili ste, tudi tistim iz mainstream medijev niso prizanašali. Društvo novinarjev Slovenije se je oglasilo zelo hitro, kajti tokrat ni šlo za nek bojda obroben incident, ko je narodni heroj Zlatan Čordić-Zlatko snemalcu Nova24tv odvzel kamero. No, nekateri prizori so bili tudi smešni – denimo, kako je eden od protestnikov z jokavim glasom v ljubljanski srbščini obtoževal policijo, da »tolče narod«. Verjetno je pričakoval, da se bo od nekod pojavil odrešenik Slobodan Milošević in izrekel tiste znane besede iz leta 1987 na Kosovu: »Niko ne sme da vas bije!«

A tisto, kar je tudi mene skoraj šokiralo, pa je bilo sprenevedavo izmikanje ljubljanskega politkolesarskega gibanja, češ mi nimamo nič s tem, to so huligani, ki so prišli od drugod. No, glede na to, da sta se med protestniki mirno »pasla« tudi Ivan Gale in Anis Ličina, sicer dva od herojev protestniškega kolesariata, bi temu težko verjel. Seveda je takoj reagirala skupina Anonymus, organizator včerajšnjega zverinjaka (letake, ki so vabili na shod, pa je po Sloveniji delilo razvpito Gibanje osveščenih prebivalcev pod vodstvom »pojočega majorja«), češ da so ljubljanski kolesarji »stisnili rit«. Pri tem je bilo še najbolj očitno sprenevedanje enega od novinarja Pop TV, ki je preko družbenih omrežij prepričeval občinstvo, da tega huliganskega shoda res ne moremo primerjati s petkovimi politkolesarji, saj so slednji vedno protestirali na miren način, zaradi epidemije pa so se tokrat odpovedali shodu. Čakajte malo, koga zdaj farbate? Kot da v ozadju vsega tega niso eni in isti botri, znani po svoji protivladni histeriji – slednjo pa so najbolj vneto podpirali mainstream mediji? Slednji niti ne skrivajo, da želijo na mesto predsednika vlade ustoličiti človeka, ki je leta 2007 ob ministrski kandidaturi na zaslišanju pred odborom poslance šokiral z obvestilom, da ne bo več odgovarjal na vprašanja, ker mora po otroka v vrtec?

Zagotovo pa je v tem ljubljanskem protestniškem zverinjaku najbolj pomenljivo to, kako se huligani v svojih verbalnih provokacijah istovetijo z »ljudstvom« (ali pa »narodom«, no ja, v srbskem jeziku »narod« pomeni »ljudstvo«), ljudstvo pa je proti vladi. Tisti, ki pa niso proti vladi, pa niso del ljudstva – j**at ga. In seveda vabijo policiste, naj tudi oni prestopijo na stran ljudstva. In zanimivo, mnogi Slovenci celo verjamejo, da je bil včerajšnji shod opic na trgu pred parlamentom izraz volje zatiranega naroda. Kot da je Slovenija edini zaprti otok v Evropi, kjer covid19 sploh ne obstaja, pač pa si ga je vlada izmislila.

Tisto, česar pa me je v resnici strah, pa je to, da bi dogajanje v ZDA z volilnimi prevarami dokončno spustilo vetra v jadra raznim skrajnežem, ki bi svojo voljo uveljavili preko trupel. Sicer pa, tudi zadnji šef CK Milan Kučan je pred kratkim dal izjavo, nekaj v slogu kuhanja žab. On bo že vedel, saj to obvlada…

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine