4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Likvidacija predstavnika staršev otrok šahovske mladine v režiji kralja Brgleza

Pred minulimi božično novoletnimi prazniki sem kot predstavnik staršev otrok šahovske mladine slovensko javnost že drugič izčrpno obvestil o domnevnih nepravilnostih, povezanih z delovanjem Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) pod vodstvom evroposlanca dr. Milana Brgleza, sicer vidnega člana stranke SD. S tem, kako se je slednji z ekipo na »demokratičnih« volitvah 30. marca 2019 povzpel na vrh ŠZS, se od 03.12.2020 naprej zdaj ukvarja zato pristojna policija. Na osnovi identificiranih sumov nezakonitosti – morebitnih kaznivih dejanj, ki jih je zaznal KPK.

 

Z drugimi očitanimi nepravilnostmi, ki so povezane  z morebitnim dvojnim financiranjem ŠZS, kar naj bi v praksi pomenilo, da je zveza dobila programe finančno povrnjene tako s strani nas (staršev) kot države (MIZŠ, FŠO), se od sredine novembra 2020, na osnovi prijave, posredovane dokumentacije in prepoznanih domnevnih kršitev zdaj ukvarjajo vsi drugi zato pristojni organi: Inšpektorat RS za šolstvo in šport, FURS, Računsko sodišče. S poročili, ki jih je ŠZS v letu 2018 in 2019 posredovala na MIZŠ in FŠO sicer »lepo na zunaj« ni nič narobe, toda »hudič je v podrobnostih«, na katere smo poleg drugih zaznanih nepravilnosti že opozorili pristojnega inšpektorja.  Kakorkoli že: zdaj so na potezi našteti pristojni državni organi, da temeljito opravijo svoje delo. Ob njihovih zagotovilih starši verjamemo, da ga tudi bodo.

Objavljeni prispevek je dosegel celo predsednika vlade, gospoda Janeza Janšo, ki ga je na svojem Twitter računu tudi sam delil naprej, za kar se mu v imenu mnogih iskreno zahvaljujem. Naj mi pa prosim spoštovani premier nikar ne zameri, ker sem njegovo polemiko o vladavini prava z doktorjem »naravnega prava« @milan_brglez uporabil kot iztočnico za nadaljevanje tega prispevka.

Predstavnik staršev, po mnenju ŠZS po novem celo samooklicani, je z objavami v demokratičnih medijih očitno postal tako zelo moteč, da ga je bilo potrebno po predhodnem blatenju in diskreditiranju v številnih medijih zdaj nemudoma kar likvidirati. Upravni odbor ŠZS je to storil v obliki sramotno sestavljene in izdane odločbe, s katero so predstavniku staršev, ki je mimogrede tudi sam oče dveh mladih šahistov, prepovedali tekmovanje ali sojenje za obdobje enega leta in obenem prepovedali opravljanje katerekoli funkcije v ŠZS in njenih članih (društva, klubi) za obdobje dveh let.

Zakaj? Zato, ker sem jim kot predstavnik staršev »nastavil ogledalo« in javno opozoril na številne nepravilnosti, ki smo jih straši zaznali pri  njihovem poslovanju. Slednje je tudi sicer skrajno zaskrbljujoče, neprofesionalno, krivično in popolnoma izključujoče do vsakogar, ki ni podpornik njihovega načina razmišljanja ali delovanja,  s katerim že desetletja (!) v popolnosti obvladujejo ŠZS. Z izdano odločbo je upravni odbor povsem razvrednotil in dobesedno povozil tudi predhodni odločitvi zato pristojne disciplinske komisije ŠZS. Slednja je uvedbo disciplinskega postopka zoper mene kot predstavnika staršev tako v septembru, kot v oktobru minulega leta, zavrnila kot neutemeljeno. Kdo stoji za tem »izjemnim« dosežkom ni težko prepoznati. O njegovi strokovnosti ni vredno izgubljati besed, v preteklosti se je že mnogokrat »izkazal«. Še posebej tudi na lanskoletnem volilnem občnem zboru ŠZS, ko je skupaj z »novo-staro« ekipo na čelu z upokojenim Milanom Kneževičem delegate vztrajno prepričeval in hkrati Brglezovo izvolitev pogojeval z sponzorstvom javnega državnega podjetja Slovenske železnice (200 tisoč EUR / 4 leta po 50 tisoč EUR/letno). Pri tem je natančno vedel kaj počne, v kaj se spušča. Mimo tega dejstva pač ne moremo. Pestro volilno dogajanje in vsa polemika se je tudi zvočno snemala,  zato bi moral še vedno obstajati magnetogram, ravno tako zapisnik. No, če ga  slučajno ni več, se pa lahko o tem ponovno povpraša številne delegate in drugo prisotno javnost.  Kot zanimivost navajam še dejstvo, da sam nisem niti vedel, da tečeta v ozadju proti meni predhodna disciplinska postopka, kaj šele, da bi pri tem osebno kakorkoli sodeloval, saj nisem bil v okviru postopkov nikoli na prav nič niti (po)vabljen, za razliko od generalne sekretarke Nine Rob. Povsem enako velja tudi za »demokratičen« proces moje likvidacije na 11. redni seji v režiji celotnega upravnega odbora pod vodstvom predsednika Brgleza ter ostalih prisotnih, ki so jo v tajnosti izvedli preko spletne platforme Zoom že 18.12.2020. Sicer naj bi bila likvidacijska odločba domnevno objavljena in javno dostopna na uradnih spletnih straneh zveze že mnogo dni pred tem, predno mi je sploh bila vročena.

Ob tem velja še posebej opozoriti na dejstvo, da smo starši 21. februarja 2019 za prihodnje sodelovanje z upravnim odborom in komisijami ŠZS izvolili svojega predstavnika. In to celo s pobudo predsednika strokovnega sveta Matjaža Mikca in na predlog generalne sekretarke Nine Rob, zdaj podpisnice likvidacijske odločbe zoper predstavnika staršev v imenu celotnega upravnega odbora ŠZS. Oba sta bila sicer prisotna tudi na zdaj že »zgodovinski« seji, na kateri pa je luč sveta, prvič po mnogo letih, zagledal še natančno razdelan program mladinskega šaha za leto 2021. Pohvalno. Vključno s predvidenim stroškovnikom mladinskih reprezentanc, na osnovi prejetih javnih sredstev MIZŠ in FŠO. Velik del zaslug, če ne kar vse, da je do tega sploh prišlo, nosimo vsi tisti starši, ki smo ŠZS na to vztrajno opozarjali. Zdaj nestrpno pričakujemo tudi objavo manjkajočih kriterijev za … marsikaj. Seveda za v prihodnje, ne za nazaj, saj to ni več pomembno. Za nazaj je zdaj pomembno samo to, da staršem povrnete vložena sredstva za leti 2018 in 2019 (kot ste jih za leto 2020), ki sta predmet preiskav zato pristojnih organov.

O vlogi in pomenu predstavnika staršev, ki bi moral biti tudi član aktualnega upravnega odbora, če nas v lanskoletni volilni farsi ne bi izigrali, nima smisla izgubljati besed. Kaj si o njegovem minulem delovanju in prizadevanjih za dobrobit vseh in ne samo najboljših šahistov, ki so delegirani v reprezentanco, mislijo drugi starši, se je lepo videlo in potrdilo tako ob lanskoletni polemiki v zvezi z izvedbo on-line izobraževanja za šahovsko mladino kot pri zbiranju potrebne dokumentacije za nazaj, na osnovi katere smo pristojne preiskovalne organe seznanili o domnevnih nepravilnostih povezanih z nezakonitim (dvojnim) financiranjem ŠZS v letih 2018 in 2019. Likvidiran predstavnik staršev zdaj ni več problem, pravzaprav tudi nikoli ni bil. Mnogo večji problemi so drugje. Stanje na ŠZS je še daleč, pravzaprav kilometre od idealnega. Grehov je ogromno. Na marsikaterega smo starši preko minulih prispevkov tehtno in argumentirano opozorili. Pa pri tem še zdaleč nismo bili prvi, niti edini. Pred tem smo si tudi stalno prizadevali za dialog z upravnim odborom ŠZS in opozarjali na nepravilnosti, vendar so vse naše številne prošnje za sestanek z njimi (vsaj petnajst smo jih prešteli) dobesedno z ignorirali, preslišali. Kot, da jih sploh ni bilo. Sprenevedanje in laži prve podpredsednice Darje Kapš v kasnejšem odzivu so samo še ena manipulacija več v nizu vseh predhodnih zavajanj. Je pa vsekakor potrebno izpostaviti, da so se nas enkrat le usmilili. S kratkim sporočilom, štiri dni pred lanskoletnim občnim zborom. Verjeli ali ne: aktualni upravni odbor na čelu z vodstvom nam je v tem obvestilu sporočil, da nam je na dan občnega zbora, tik pred samim začetkom, pripravljen nameniti 40 minut za komunikacijo v prihodnje, ne za aktualno problematiko, kar smo starši argumentirano zavrnili. Več o tem si sicer lahko preberete v prvem objavljenem prispevku na SiOLu z dne 15. julija 2020.

Glede na to, da smo starši tudi pravni in zakoniti zastopniki svojih otrok, ki smo v minulih letih poleg države (MIZŠ, FŠO, OKS-ZŠZ) tudi sami izdatno in neupravičeno financirali ŠZS, da se je »delegirana« mladina sploh lahko udeleževala številnih mednarodnih šahovskih tekmovanj, menimo, da bi morala imeti ŠZS do staršev tudi zavoljo naštetega mnogo bolj spoštljiv in korekten odnos. Nikakor pa ob vsem opisanem ne gre spregledati dejstva, da je bilo dodeljenih namenskih sredstev za mladino s strani države v minulih letih očitno več kot dovolj. V to smo se lansko jesen preko Zakona o dostopu do informacij javnega značaja še sami prepričali kar je bil sicer svojevrsten izziv.

Zato kot predstavnik staršev in oče dveh šahistov – mimogrede, starejši je že vrsto let tudi stalni član mladinske reprezentance in je vrhunski šahist – pozivam upravni odbor, da to sramotno odločbo, ki mi je bila uradno vročena šele 7. januarja 2021 in ki močno spominja na neke druge čase in države (ex YU, Zimbabve, Severna Koreja, Belorusija), nemudoma prekliče. Prav zanima me/nas, če vsi skupaj premorete vsaj toliko morale, da pred svojim odstopom, ki ga mnogi pričakujemo, odpravite ta popolni konstrukt in se za vso storjeno krivico, laži, podtikanja, javno blatenje, diskreditiranje in mojo likvidacijo javno opravičite v tistih medijih, ki ste jih kontaminirali. V imenu poziva k vladavini prava in iskrenih vrednot naše demokracije.

Igor Tisaj, predstavnik staršev

Zadnje novice

Sorodne vsebine