10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Lahkotnost bivanja

Človekovo dostojanstvo! Zapisano praktično v vseh deklaracijah in ustavah. Najbolj teptana pravica, saj je tisti, ki odločajo o človekovem dostojanstvu, ne razumejo ali nočejo razumeti. Splošna deklaracija o človekovih pravicah v 1. členu določa, da se vsi ljudje rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice. Sveta preproščina, bom dejala vsakomur, ki mi bo to zatrjeval. Enostavno, ta pravica se v zadnjem desetletju, po relativno kratkem obdobju, ko je veter sprememb prinesel vonj po svobodi, po enakosti, po spoštovanju dostojanstva vsakega človeka, ponovno izgublja. Kot da so ljudje izgubili razum, spomin, občutek za to, kaj je prav in kaj narobe. Besede izgubljajo pomen, resnica je kot mavrica, raznobarvna, pretežno rdeča. In kot omamljeni stopamo v čas in prostor, ki zanikujeta vse, kar smo mislili, da imamo. Kot snežinke, ki jih prestrežeš na roki, sta nam dostojanstvo in svoboda spolzela med prsti.

 

Ponovno se spominjam Kafke, ponovno imam občutek, da stojim pred napačnimi vrati. Gledam nemire v Franciji, nasilje, ki ga nad lastnim narodom izvaja predsednik Macron, in ne morem verjeti, da je vsa Evropa tiho. Pa je tiho. Niti ena stranka od glavnih, ki sedijo v EU-parlamentu, se ni oglasila. Macron, čigar stranka je članica ALDE, ni bil okrcan zaradi kršenja temeljnih človekovih pravic, pravice do izražanja, do združevanja, ne nazadnje do prostega gibanja. Zaradi besedila na plakatu stranke Fidesz, ki jo je podprla večina državljanov Madžarske, so članice evropske ljudske stranke EPP zahtevale, da se to stranko izključi.

Kaj je pisalo na plakatu? Ob sliki Sorosa in Junckerja je bilo zapisano, da imajo državljani pravico vedeti! Greh! Državljani te pravice nimamo. To nam je pokazala največja stranka v EU-parlamentu. Državljani imamo pravico do molka, pravico do plačila davka, pravico, da ostanemo doma in da nekaj tednov pred volitvami poslušamo obljube, kaj vse bi za nas naredil kateri politik. Nič ne bo naredil ta, ki do sedaj ni naredil ničesar. Pokazali so, da jim človekove in državljanske pravice niso mar, da jim niti evropska civilizacija ni mar, da jim ni mar, kakšen svet bodo zapustili vnukom, da jih ne skrbijo gnojila, onesnažen zrak, voda, pesticidi, antibiotiki v hrani. Ne, trenutno jih skrbijo vatirane palčke in slamice, s katerimi pijemo, in seveda novi skovanki Afrofobija in Afroevropejec. Če smo se še pred kratkim smejali teoriji, da so bili prvobitni Švedi temnopolti in plavooki, danes ni več razloga za smeh. Če že niso bili, pa bodo!

Kaj pa Republika Škofi Gojmirja Lešnjaka?
Ko sem poslušala sodbo, izrečeno Andreju Šišku, kot tudi, ko sem poslušala govor tožilstva, sem na trenutke mislila, da živim v vzporednem vesolju, da se to ne dogaja zares in da se ne spomnim, kdaj sem vstopila v časovni stroj in se vrnila v petdeseta, šestdeseta, sedemdeseta leta. Ko je nekdo obsojen, da je nekaj storil, in ko sem pokazala, da so to storili mnogi drugi, mnogo huje, mnogo resneje, je tožilstvo dejalo, da je za tiste pristojno drugo tožilstvo, in razumeti je bilo, da “kar je za Jupitra, ni za vola”. Torej, očitek, da je Andrej Šiško ustanovil Deželo Štajersko, drži? Ker do sedaj sem mislila, da imamo v Sloveniji enoten pravni red. Da je vseeno, ali si na Primorskem ali Štajerskem, ali si igralec in ustanoviš republiko Škofi, ali si Andrej Šiško iz Dežele Štajerske. Pa še nekaj mi je šlo skozi možgane, spomin na to, kako smo razglasili samostojno Slovenijo. Prevzeli nadzor nad mejami, imeli vojsko, ustavo, pa vendar prosili, da nas tuje države priznajo, da postanemo člani OZN. Denar, bančni sistem, vlada … ogromno delo, ogromen podvig, ne nazadnje tudi ureditev pravosodja. Zdaj pa kar naenkrat nekdo ustanovi Deželo Štajersko, na nekem pikniku, in lop po glavi, odvzame se mu osebna svoboda, potepta se njegovo dostojanstvo. Je Andrej Šiško vreden več kot Gojmir Lešnjak in njegova Republika Škofi ali manj? Je bolj nevaren kot igralec? V državi, kjer je predsednik vlade igralec?

Gojmir Lešnjak Gojc (Foto: STA)

Vidite, potem povežem demonstracije v Franciji, povežem informacijo o prodajanju migrantskih otrok na sejmu homoseksualnim parom v Bruslju, povežem zadnjo resolucijo, ki jo je sprejel EU-parlament, v kateri dobesedno piše: “… poziva države članice, naj odpravijo rasno ali etnično profiliranje v vseh oblikah kazenskega pregona, ukrepov za boj proti terorizmu in nadzora priseljevanja ter naj uradno priznajo prakse nezakonite diskriminacije in nasilja ter se borijo proti njim z usposabljanjem organov na področju odpravljanja rasizma in predsodkov.” In kaj je profiliranje? V kazenskopravnem smislu je orodje v preiskovanju kaznivih dejanj, kot so posilstva, umori ipd. Za izdelavo profila se uporabijo podatki, pridobljeni na kraju zločina, izjave žrtev, če so preživele, prič, če si morebiti upajo izpovedovati. Na tej osnovi se izdela psihološki profil storilca. Vsi slovenski poslanci so bili za, no, nekateri so se vzdržali, mene pa zanima konkretna razlaga tega poziva. Kaj pomeni rasno ali etnično profiliranje v kazenskih postopkih? Če priče izjavijo, da je bil storilec pripadnik druge rase, etnije, tega pravosodje ne sme upoštevati oz. organi pregona tega podatka ne smejo uporabiti za izdelavo psihološkega profila storilca? Ali to pomeni, da naj bi bili kazenski postopki vodeni na podlagi rase ali etnije? Etnija je po definiciji skupina, ki se po kulturnih potezah, lastnim njenim pripadnikom, razlikuje od drugih skupin. Največkrat jo povezujejo ime, skupna prepričanja, verovanja, vrednote, norme, šege, jezik, zgodovina, naselitveno območje ter zavest pripadnosti in etnična identiteta. Torej, storilca se ne bo iskalo med pripadniki neke rase ali etnije, čeprav bodo dokazi kazali nanj?

In to so podprli evropski parlamentarci.

Oprostite, s tem so poteptali našo svobodo, naše dostojanstvo. Ne bom, in upam, da tudi vi ne boste, sprejela, da bo nekdo na mojem pragu kamenjal žensko, bičal drugega človeka, zahteval, da ga manjvredna ženska, kar sem po njegovih navadah in njegovi kulturi, ne gleda v oči. Ko bodo priče ali žrtev, če bo preživela, izpovedala, da je bil storilec morebiti temnopolt, morebiti aziatskega izgleda, na tej podlagi policija ne bo smela izdelati psihološkega profila storilca in se bo morala pretvarjati, da to ne drži. Ker ne nazadnje, kot izhaja iz resolucije, kamenjanje, obrezovanje deklic, poroke z otroki so del naše bele civilizacije ravno toliko, kot nam tuje, ki ji odpiramo vrata?

Dogodek v sodni dvorani, ko mi je nasprotnik rekel, da ga ne smem gledati v oči, ker sem ženska, je že rezultat tega? Si res to želimo? Nas je ne nazadnje kdo kaj vprašal? So imele stranke, katerih poslanci so to potrdili, to v svojih političnih programih, s katerimi so šle na volitve in dobile določeno število glasov? Z ramo ob rami so desni, levi, liberalni sprejeli resolucijo. Samo 27 poslancev, vseh poslancev ENF, Evrope narodov in svoboščin, je glasovalo proti! In Andrej Šiško je dejal, da moramo državo zaščititi pred migranti. In v skladu s to resolucijo je bil verjetno spoznan za krivega. Njegov psihološki profil je sodišče povzelo kar na podlagi TV-oddaje, ker izdelava njegovega psihološkega profila nekega TV-psihoanalitika je v naši državi dovoljena in uporabna. Slovenci smo dolžni ravnati skladno z resolucijo. In zopet se bo našel kdo, ki bo rekel, da pakt ZN o migracijah ni obvezen, da je resolucija samo priporočilo.

Dalajlama naj pride za predsednika Evropske komisije
Razmišljajte o tem, kaj je tisto, kar so osebe afriškega porekla v zgodovini znatno prispevale k izgradnji evropske družbe, to namreč piše v tej famozni resoluciji. Jaz pri najboljši volji nič tega ne vidim v Sloveniji. Vem, da so nekatere države kolonizirale Afriko in da je tam, kjer so kolonizatorji ostali dlje, bolj urejena družba kot drugod. Verjetno so imeli tudi koristi, vendar so jih tudi vračali. Vem pa tudi, da so od 11. do 19. stoletja severnoafriški pirati z napadi na evropska obalna mesta zavzeli premoženje in sužnje, ki so bili nato prodani Alžiriji in Maroku. Bizantinsko-otomanske vojne in turški vpadi v Evropo so povzročili ogromno zajetje dečkov, ki so jih prevzgojili v janičarje, in deklic, ki so jih kot spolne sužnje odpeljali v svoje domove. Janičarstvo, ki naj bi se pričelo v začetku 14. stoletja, je trajalo do konca 19. stoletja. Takrat naj bi še vedno bilo aktivnih skoraj 150.000 janičarjev. Sedaj vidimo, da jih je v Evropskem parlamentu, skupaj z vso evrokracijo, prav gotovo še vedno blizu 10.000. In kdo se bo iz Turčije opravičil za “odvzem”, če uporabim ta lovski izraz, prebivalstva v Evropi? Kdo iz Maroka in Alžirije bo plačal odškodnino Španiji, Portugalski in tudi Veliki Britaniji ?

Ko boste oddajali svoj glas na volitvah, pomislite na to, kdo komu kaj dolguje in kdo je v vašem imenu podpisal, da se bo izplačala odškodnina potomcem afriških sužnjev, da se bodo odprli arhivi o kolonizaciji? Mogoče tisti, ki v Sloveniji še danes niso vrnili po II. svetovni vojni zaplenjenega premoženja, ali oni, ki so bili za prepoved vpogleda v lastne arhive lastnim državljanom?

Dalajlama naj pride za predsednika Evropske komisije!

Lucija Šikovec Ušaj

Zadnje novice

Sorodne vsebine