12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ko so pomembna samo življenja »rdečih«

Če ima v slovenski politiki kdo smisel za sprenevedanje in cinizem, potem so to prav gotovo vrhovi dveh strank, ki nadaljujeta izročilo komunistične partije – to sta SD in Levica. Poglejmo zakaj. Prvakinja SD Tanja Fajon je nedavno z velikim pompom čestitala pisatelju Borisu Pahorju za njegov 107. rojstni dan. Ni skrivnost, da se Boris Pahor že dolga leta prizadeva za to, da bi del uradne slovenske himne postala tudi druga kitica Prešernove Zdravljice.

 

To zamisel podpirajo številni slovenski domoljubi, medtem ko jo jedro tranzicijske levice trmasto zavrača. Zanimivo, kajti leta 1989, ko so poslanci tedanje socialistične skupščine sprejemali amandmaje k ustavi, so celo zapeli tudi drugo kitico – in takrat je kamera pokazala prvaka ZKS Milana Kučana, kako prepeva »Bog živi ves slovenski svet«, kasneje pa so hoteli to čim prej pozabiti. No, velja tudi spomniti, da je Boris Pahor, ki ni velik ljubitelj nove agende multikulturnosti, nekoč nekoliko »pošimfal« izbiro Afričana za piranskega župana. Če bi to storil danes, bi mu kdo iz gibanja »Black Lives Matter« morda že zavil vrat.

Še bolj cinični pa so v Levici, kjer so podprli protest pred prehodnim domom za tujce v Postojni, češ da ga je treba zapreti, ker gre, pozor, za »koncentracijsko taborišče«. In to je ustanova, ki vsem nastanjenim daje ne samo hrano, ampak tudi žepnino na davkoplačevalske stroške. Le kaj si o takšnih neokusnih primerjavah mislijo še živeči taboriščniki, ki so preživeli strahote nacizma? In navsezadnje, takšne primerjave so se pojavile prav okoli evropskega spominskega dneva na žrtve totalitarnih režimov. Prav v tem času tudi izkopavajo posmrtne ostanke iz na novo najdenega komunističnega morišča v Kočevskem rogu – gre pa za civiliste, ki so jih pobili že po razglašeni amnestiji.

In kaj na to najdbo pravijo v SD in Levici? Nič, kajti to so počeli njihovi ideološki predniki, tako da je to sedaj »drugorazredna tema«. Štejejo samo življenja »rdečih«, mar ne?

Tako SD kot Levica bi lahko po zgledu razgrajačev v ZDA skupaj ustanovili gibanje »Red Lives Matter«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine