7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Kako bodo zastarali zadevo Novič

Zvjezdan Radonjić, sodnik, ki ga je podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević poslal v suspenz, je nedavno dejal, da bo »primer Novič absolutno zastaral, ker približno sredi oktobra pade zastavica, če se izrazim po šahovsko«. »Nekateri mislijo, da je to sredi decembra, kar pa ni res, ker je Višje sodišče v Ljubljani že zamejilo prakso, da prekinitev zaradi COVID-19 ne vpliva na potek materialnih rokov. Težava pa je v tem, da se tukaj pritiska, da se to dela prednostno, da bi nastal neki vtis, da sodstvo na tem dela in da se bo z malo sreče prišlo v položaj, da sodišče prve stopnje izreče obsodbo, po vsej verjetnosti oprostilno, in sicer tik pred zastaranjem,« je v oddaji Tema dneva (8. 9. 2020) dejal Radonjić. Po njegovem mnenju bi se celotna stvar lahko končala z obrazložitvijo, da je bil to tako ali tako njegov primer, in ker »ne zna« soditi, bi pač zaradi »procesnih zapletov« oziroma »Radonjićevih kršitev« Noviča preprosto oprostili. Zadeva pa tako ali tako ne bi imela nikakršnega pomena, ker bo vse skupaj zastaralo, še preden pride na drugo stopnjo.

 

Da zadeve Novič sploh ne bi smelo biti, je danes jasno. A vendar so si jo naročniki s storilci umora dr. Janka Jamnika v skorumpirani državi, kot je Slovenija, lahko skonstruirali. Med ljudmi namreč kroži celo šala: Česar ne moreš kupiti z denarjem, lahko kupiš z veliko denarja.

Na Twitterju smo lahko brali zapis premierja Janše: »Ravno nas je kolega predsednik slovaške vlade obvestil, da so v parlament vložili zakon o radikalni reformi pravosodja. Še prej je slovaška policija aretirala nekaj 10 skorumpiranih sodnikov, veliko podobnih preiskav pa se zaključuje v naslednjih dneh.« Slovaška je to storila, potem ko so umorili preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegovo zaročenko. Kuciak je namreč tik pred smrtjo preiskoval dejavnosti italijanske mafijske združbe N’drangetha na Slovaškem in njene povezave s svetovalko takratnega slovaškega premierja Roberta Fica Mario Troškovo. To čaka tudi Slovenijo. Mislim zakon o radikalni reformi pravosodja.

Zadeva Novič tako zastara 11. oktobra. Kako pa bo zastarala, ve le predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik.

Zadnje novice

Sorodne vsebine