18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Janšo je treba utišati! Demokratično, seveda.

Piše: Aleksander Rant, odgovorni urednik televizijskega programa Nova24TV

V Sloveniji smo blagoslovljeni s tako sprevrženim sistemom, da črno vidimo kot belo in belo kot črno. Tiho represijo, ki se odvija stran od oči javnosti, nam prodajajo kot demokracijo. Demokratično sodelovanje demokratičnih strank, ki jih dnevno napadajo mediji, pa nam želijo prikazati kot diktaturo. V tej kolumni bom skušal ponazoriti, zakaj imamo kot narod poškodovane možgane do te mere, da kljub večkratnemu laganju medijev še vedno padamo na iste trike.

Zadnja zgodba, ki se je odvila in ki je pridobila levo medijsko slavo v Sloveniji, je zgodba o Politicu. O vrhunskem članku, ki naj bi prikazal globoko represijo vlade Janeza Janše nad mediji v Sloveniji. Članek je bil “seveda” napisan v Evropi in naj bi dosegel učinek prepričevanja naših ljudi, da se že do Bruslja vidi, kako grozno je v naši državi. Ost je bila seveda usmerjena v Janeza Janšo, koga pa drugega. Ta naj bi lastnoročno vodil vojno proti medijem, izvajal cenzuro, grozil novinarjem in podobno. V Sloveniji naj bi bilo novinarje strah pisati negativno o vladi. Očitno je teh novinarjev zelo malo. Ker večina, od Mladine, Dnevnika, Večera, Dela, do Reporterja, RTV, Pop TV in večine radiev, dnevno tolče po vladi, po ministrih, po poslancih koalicije, pa se nobenemu ni skrivil niti las. Toliko o represiji nad novinarji.

Da pa so režimski novinarji in uredniki božanstva, ki jih ne smeš kritizirati, pa drži. Drži, da so se navadili biti vzvod oblasti. Da so svoje kariere gradili na poročanju, ki je ustrezalo oblasti. In še danes je tako. Samo poglejte vse novinarje, ki so tako ali drugače končali v politiki. Irena Joveva, Tanja Fajon, Ljerka Bizilj, Tamara Vonta itd. Pritisk na medije v Sloveniji torej pomeni, da si drzneš dvomiti o sveti resnici nacionalne RTV in Proplusa. In zato je treba vse tiste, ki dnevno razkrivamo njihove laži, utišati. Najprej diskreditacija – Politico, nato likvidacija – nova sredinska stranka.

Glavni problemi za naše in mednarodne novinarje pa so Janševi tviti. Zakaj? Ker hitro razkrinka njihove laži in ker ima toliko sledilcev, da se vest hitro razširi. Oni pa ne lažejo in nihče nima pravice dvomiti o medijih. Če rečeš, da na RTV lažejo, je to že napad na medije. Če novinarju, ki je lažno pisal o tebi, rečeš lažnivec, gre za napad na medije. Če pozoveš k ukinitvi RTV-prispevka, te razglasijo za sovražnika medijske svobode. Zaznate absurdnost stanja pri nas? Na drugi strani pa pride do fizičnega napada na snemalca Nova24TV, nadlegovanja in šikaniranja novinarjev Nova24TV (žal tudi od kolegov novinarjev). Vsakodnevne grožnje voditeljem in urednikom. Pa se ne oglasi nihče. Ne mednarodne organizacije ne domače. Ker ne branijo novinarstva, ne branijo objektivnosti, branijo samo svoje privilegije.

In vsi, ki se upiramo monopolom, smo na neki način Janša. Janša bi moral nehati tvitati pomeni – vsi, ki ga podpiramo ali imamo podobne vrednote, moramo nehati tvitati. Janša mora paziti, kaj reče, to pomeni, da moramo vsi paziti, kaj rečemo. Janša je diktator, kar pomeni, da smo vsi, ki se z zdajšnjo oblastjo strinjamo, moteči in nas je treba odstraniti. Napad na Janšo je v resnici napad na vse tiste, ki volijo SDS ali druge stranke zdajšnje koalicije. Ker če pade Janša, bodo nas pojedli za šalo.

Predsednik vlade Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Še bolj absurdno v vsej tej situaciji je, da Janšo za diktatorja razglašajo v imenu demokracije tisti, ki bi mu prepovedali govoriti. Janšo za sovražnika svobode medijev razglašajo tisti, ki na javni RTV lahko s smrtjo grozijo premierju, pa se jim ne zgodi nič. Janšo za diktatorja razglašajo ljudje, ki se klanjajo komunističnim samodržcem in klavcem. Janšo za diktatorja razglašajo ljudje, ki zaradi mnenj izključujejo uspešne župane iz svojih strank. Janšo za diktatorja razglašajo ljudje, ki jim oblast pripada, je dedna, je njihova. So sovražniki demokracije, zato demokraciji pravijo diktatura, laži pravijo resnica in širjenju virusa pravijo boj za svobodo. In svoje laži nato širijo na tuje, da pridejo nazaj k nam kot “kredibilne” novice. Sistem enak Patrii. Izvoziš na Finsko, pride v Slovenijo kot kredibilna vest.

A danes ne gre več tako zlahka. Desnica se je naučila trikov svojih nasprotnikov. Alternativni mediji smo v monolitno krajino prinesli nekaj svežega vetra. Ljudje bolj preverjajo svoje vire. Po malem se stanje normalizira in režimski mediji izgubljajo monopol nad svojo resnico. In zato je treba Janšo in vse nas, ki si prizadevamo za svobodo govora in demokracijo, utišati. In kot bi rekli na levi strani: Za zaščito “naše” demokracije je treba nekatere posameznike utišati. V levih demokracijah se nekaterih pač ne sliši. Njihovi glasovi samo izginejo iz javnosti. Popolnoma demokratično, seveda!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine