19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Igranje z državo ta čas ni primerno

Letošnji upad bruto domačega proizvoda (BDP) kot posledica močnega krčenja gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju bo globok, vendar manjši od poleti predvidenega.

 

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj v jesenski napovedi 2020 predvidevajo 6,7-odstotno znižanje BDP. Obeti se izboljšujejo tako pri nas kot na ravni Evropske unije (EU), izboljšujejo se tudi kazalniki zaupanja. V veliki meri je razlog za to dogovor na ravni EU o finančnem svežnju za okrevanje evropskega gospodarstva. Znano je, da je predsednik vlade Janez Janša s sodelavci v teh pogajanjih za Slovenijo dosegel neverjeten uspeh − 10,5 milijarde evrov, ki jih bo naša država lahko iz tega evropskega mehanizma črpala v naslednjih nekaj letih. Hkrati je tudi slovensko gospodarstvo zdravo. Glede finančnega stanja smo tako lahko pomirjeni, saj smo v varnih rokah.

Še vedno pa tako EU kot Slovenijo, ki v tem delu ni samoten otoček, spremlja velika negotovost, povezana z epidemiološkimi razmerami. Morebitno nenadzorovano širjenje novega koronavirusa in s tem tudi možnost obsežnejšega zaprtja nekaterih dejavnosti pa bi lahko privedlo do globljega padca BDP. Pomenilo bi tudi počasnejše in dolgotrajnejše okrevanje po epidemiji.

V slednjem pa z lahkoto prepoznamo prizadevanja tistih opozicijskih voditeljev (voditeljic) in njihovih vodilnih članov, ki si močno prizadevajo, da bi bilo širjenje virusa čim bolj nenadzorovano. To bi jim zelo ustrezalo, saj bi potem lahko vpili, da vlada epidemije ne obvladuje. Roko na srce, vpijejo že zdaj in se brez zaščitnih obraznih mask zaganjajo naokoli. Predvsem pa spodbujajo tiste naivneže, ki menijo, da so zaradi tega, ker ne upoštevajo ukrepov, nekomu zelo pomembni.

Zaostrene gospodarske razmere vplivajo tudi na trg dela. V zadnjih mesecih ga je vladi s posameznimi učinkovitimi ukrepi uspelo stabilizirati. Morda pa je tudi v tem razlog, da nekateri krize zaradi epidemije niso občutili na svoji koži.

Letošnji upad BDP kot posledica močnega krčenja gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju bo globok, vendar manjši od poleti predvidenega.

Zadnje novice

Sorodne vsebine