21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Golobov umazani ples

Piše: Gašper Blažič

Ob naslovu ste verjetno pomislili na znano ameriško (nizkoproračunsko) filmsko uspešnico, ki je tudi po glasbeni plati osvajala občinstvo po vsem svetu. A sedanja slovenska resničnost nima kaj dosti opraviti s filmsko romantiko. Pravzaprav imam občutek, kot da smo se znašli sredi slovenske politične grozljivke, kjer se napovedujejo prizori, za katere smo upali, da se v prihodnje ne bodo nikoli več ponovili.

Včeraj je skupina civilnodružbenih organizacij v večernih urah v središču Ljubljane s spominsko slovesnostjo obeležila spominski dan na žrtve komunizma v Sloveniji. Spominski dan, ki ga dejansko ni več – v istem času je namreč Golobova vlada na dopisni seji sprejela sklep, da se spominski dan odpravi. In verjetno bo podobno sledil z isto argumentacijo tudi sklep, da se odpravi tudi spomin na žrtve totalitarizmov 23. avgusta. Torej, z izgovorom, da moramo gledati v prihodnost, skrajneži na oblasti izvajajo kulturno revolucijo in retuširajo preteklost. Ki jo želi, podobno kot RTV in ustavno sodišče, »depolitizirati« – če verjamete.

Toda, ali nas je takšna poteza presenetila? Morda le tiste najbolj naivne, ki še vedno trdijo, da pri nas demokracija odlično deluje. Da, tista različica (ljudske) »demokracije« iz Čebin res odlično deluje, to se lahko strinjamo.

V podrobnosti odločitve, ki je povzročila simbolno ponovitev komunističnega pokola, se ne bom spuščal. O tem so že veliko povedali drugi. A tisto, kar je najbolj perverzno, pa je izgovor, da vlada s tem osvobaja Slovenijo ideološke navlake. Kot da bi bil z razglasitvijo spominskega dne kdo oškodovan. Če seveda odmislimo povsem razumljivo moralno oškodovanje tistih, ki komunistične zločine opravičujejo, ker imajo od tega takšne in drugačne koristi.

A očitno je vlada to potrebovala tudi z nekim drugim namenom. Potrebno je bilo dvigniti dimno zaveso zaradi neke druge odločitve, ki bo močno udarila po žepu. Po volji vlade je namreč Finančna uprava RS izdala že več kot trideset tisoč odločb, ki nalagajo posameznikom vrnitev finančne pomoči, ki so jo prejeli v času epidemije. No, še malo, pa bodo tudi medicinskim uslužbencem poslali zahtevke po vračilu dodatkov, ki so jih prejeli v času epidemije. Protestnih shodov seveda ne bo, saj država terja samo to, kar je njenega, mar ne?

Tudi nad to potezo nisem presenečen. Pravzaprav smo v tedniku Demokracija na to možnost opozarjali že lani pred volitvami. Dobivali pa smo odgovore, češ to pa ne more biti res, saj je tudi Golob obljubil, da takšnih potez ne bo. Pa se je vendar zgodilo. Ljudje pa plešejo od veselja, saj se bodo lahko ob siceršnji draginji še bolj stanjšali že tako predebele denarnice. Morda pa si Golob misli, da so takšno pomoč prejeli samo »janšisti«? A v to preprosto ne verjamem. Verjamem pa, da bo v prihodnjih mesecih še več škripanja z zobmi med tistimi, ki so 24. aprila 2022 velikodušno podprli »svobodnjaško« stranko. Je že pač tako, da se človek dobro strezni šele takrat, ko ga oblast “pošlata” po denarnici.

Skratka, ples oblastne elite z ljudstvom postaja čedalje bolj umazan. »Le urno, le urno obrni peté!« bi ob tem zapisal naš največji poet. Upajmo samo, da ne bo povodni mož (Golob) za seboj potegnil celotno Slovenijo – in ne le (blondno) Urško… To pa lahko prepreči le organiziran in predvsem odločen civilni odpor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine