4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Discipliniranje sodnikov se nadaljuje

Res smo v času epidemije, ki je bila v primeru sodne zadeve Novič zlorabljena za potrebe podaljšanja absolutnega zastaranja, a moramo opozoriti, da se v pravosodju premiki za zdaj ne dogajajo v pravo smer. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da se pritiski na sodnike neusmiljeno nadaljujejo. Policijski ovaduhi celo zasledujejo sodnike v njihovem prostem času in delajo zapiske. Primer ljubljanske sodnice Ane Testen, ki jo je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik ekspresno hitro kaznoval s prerazporeditvijo na kamniško sodišče, kar pa ne bi smel biti kaznovalni ukrep, ker to ni, je še eden v nizu Pogačnikove samovolje.

 

Spomnimo, da je v suspenzu sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je lani izrekel oprostilno sodbo dr. Milku Noviču. Oprostilno sodbo so višji sodniki razveljavili in Noviču zdaj sodijo že tretjič, zoper Radonjića pa je predsednik sodišča Pogačnik prav tako predlagal disciplinski postopek in ne prerazporeditve kot v primeru Testenove.

Testenova se je namreč po Pogačnikovih besedah neprimerno vedla v svojem prostem času, kar je zavedeno kot uradni zaznamek policista iz Grosupljega. Več lahko preberete na naslednjih straneh. Omenimo pa le odziv nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica, ki je med drugim za časnik Večer dejal, da tudi če bi bili (ali če so) ti očitki utemeljeni, bi bilo to treba najprej ugotoviti, sodnici torej dati tudi možnost obrambe, potem pretehtati težo očitanih ji ravnanj − in potem v skladu s tem izpeljati zakonite nadaljnje postopke, če bi teža storjenega to zahtevala.

Sicer pa, se še spomnite incidenta, ko nekdanji predsednik vrhovnega sodišča v enem od ljubljanskih barov dajal navodila, koga je potrebno sf***t, pa ga zaradi tega niso prestavili na kamniško sodišče? Še danes je vrhovni sodnik.

Hočemo res takšno sodstvo? Kako biti po tem pokončen sodnik, če te bodo takoj disciplinirali? Se sploh kdo zaveda, kako daleč je vse šlo?

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine