6.9 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Diploma ali zdrava pamet?

Piše: Edvard Kadič

Ali ste vedeli, da na svetu obstaja oseba, ki ima kar 145 diplom? Gre za VN Parthibana, 60-letnega profesorja iz Indije, ki je več kot očitno postal pravi zbiralec akademskih nazivov. Nanj sem se spomnil pred dnevi, ko je RTV Slovenija poročala o diplomi poslanca Simonoviča, ki naj bi se bil po njihovo zlagal glede pridobljene diplome ene od zagrebških fakultet (in ki je trditve medija kasneje tudi ovrgel).

Sam se o vrednosti in smiselnosti priseganja na akademske nazive sprašujem že vse življenje. Še posebej, ker sem tudi sam zapustil akademske kroge brez formalnega zaključka tj. brez diplome. Po eni strani je šlo za upor sistemu, po drugi pa za poslovno priložnost, ki je takrat nisem želel izpustiti. Še danes vsaj enkrat na leto dvignem kozarec na ta račun in se nasmehnem, da je bil moj odhod v zasebni poslovni svet takrat ena boljših odločitev. Zame seveda. Za moje starše ne.

Bi bilo moje življenje lažje, če bi opravil še tistih nekaj manjkajočih izpitov in formalno šolanje tudi končal? Ne vem. Vem pa, da bi bilo drugačno. Bilo bi verjetno takšno, kot si ga je zame želel pokojni oče. Končaj šolo, najdi si službo, oddelaj svojih 40 let v čim bolj varni (po možnosti državni) službi in pojdi v miru v pokoj. Več kot očitno sem se odločil drugače.

Ko sva pred leti z znancem, znanim slovenskim predavateljem in uspešnim poslovnežem, nekega poletnega dne sedela ob pivu na nabrežju Ljubljanice pri Filharmoniji in se pogovarjala o izobraževanjih, me je presenetil, ko je omenil, da študija tudi on ni končal. Dodal pa je nekaj, kar se me je globoko dotaknilo. Dejal je: »To, da nisva končala faksa (in ga tudi ne kupila, je še dodal v smehu), je nekaj najboljšega, kar se nama je v življenju zgodilo. Tako moraš namreč biti vsaj dvakrat boljši od drugih. Najprej zato, da sploh preživiš, nato pa še zato, da te sprejmejo tudi vsi tisti povprečneži, katerim je diploma v resnici vse, kar so dosegli v življenju, saj bodo naredili vse, da te poteptajo vsaj s papirjem, ker te ne morejo z dosežki.«

Edvard Kadič je publicist, strokovnjak za komunikacijo, specializiran za področje neverbalne komunikacije. Je tudi avtor več knjig.

Zadnje novice

Sorodne vsebine