7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Civilizacijski zlomi

Kar se razcveta, enkrat nujno začne propadati, in človeške civilizacije tu niso izjema. Zaton Zahoda je na prelomu iz 19. v 20. stol. zaslutil Oswald Spengler, in res je Zahod v prejšnjem stoletju doživel dva velika civilizacijska zloma, najprej s prvo, zatem z drugo svetovno vojno. V prvi veliki vojni je šlo za kolonije, druga je bila spopad med totalitarizmom in demokracijo, bila je evropska državljanska vojna.

Do povezovanja evropskih držav je po tej vojni prišlo predvsem zato: da se to ne bi ponovilo. A tudi iz drugih razlogov, močan vzrok je tudi v tehnologiji: njen nadaljnji razvoj zahteva vedno več znanja, ljudi in kapitala, in posamezne države so same zase postale prešibke za kaj takega. Tehnologija je namreč ključnega pomena v  neusmiljenem boju na svobodnem in vedno bolj globaliziranem trgu, ona je bistveni dejavnik konkurenčnosti.

Po drugi svetovni vojni je Evropa doživela nesluteno rast materialne blaginje, kar je bila zasluga povojne obnove in uporabe hitro napredujoče tehnike v industriji. Glede tega moramo ugotoviti, da se civilizacija že kakšnih 200 let razvija zelo enostransko, predvsem v smeri razvoja tehnike in materialnega napredka. Človekov razvoj na področju morale in duhovnosti pa temu napredku nikakor ni sledil (čeprav bi moral!), nasprotno, ugotavljamo lahko propadanje in moralni razkroj na vseh področjih življenja, to se je začelo že v 19. stol. in se potem zelo hitro stopnjevalo zlasti s seksualno revolucijo v šestdesetih letih, glede tega propada (čutnosti, razbrzdanosti) smo postali ponovitev Sodome in Gomore. In ta doba je tudi zato izgubila vse duhovne vrednote. Duhovnost in moralnost: to je povezano, soodvisno! Zaradi nemoralnosti, ki označuje našo dobo, je v tej družbi zavladala tudi huda duhovna kriza, svet je postal >puščava in divjina<. Puščava: opustošenje v dušah ljudi. Divjina: zavladal je nered, svet je postal >džungla<. Živimo sredi kaosa. Zato si upam trditi, da je ta civilizacija na številnih področjih močno nazadovala, pravzaprav je na nek način že notranje razpadla in propadla. Človek je v nekem razvoju pridobil številne materialne udobnosti, obenem pa je, glede na prejšnje dobe (npr. srednji vek) tudi ogromno izgubil. Znotraj te kulture so se zaradi tega >napredka< pojavile tudi zmotne ideologije, npr. komunizem, in tudi komunizem pomeni, po mojem, korake nazaj v civilizaciji, ker je povsod, kjer je prišel na oblast, povzročil duhovno, moralno in materialno propadanje.

Zaradi nereda, pokvarjenosti, gnilobe, kar vse danes vlada v tem našem globaliziranem svetu, in zaradi boja za surovine, vire, za energijo (nafta), potem zaradi vedno ostrejše krize okolja (onesnaževanje, širjenje puščav, pomanjkanje vode) se bojim, da se svet giblje v smeri vedno večje nevarnosti za neko novo veliko vojno. Pravzaprav imamo lahko vse to, kar danes doživljamo (dogajanje z migracijami, teroristični napadi, hekerski napadi, trgovinske vojne…) že za neko obliko (specialne) vojne. Lahko je vse to uvod v tisto >pravo< vojno z ognjenim orožjem. Če bo do nje prišlo, bo to zadnji in dokončni zlom te civilizacije.

Franc Bešter, Zg. Besnica

Zadnje novice

Sorodne vsebine