25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Burek koalicija in račun brez krčmarja

V petek bodo znani izidi glasovanja na kongresu DeSUS, ki naj bi na mesto predsednika te stranke znova ustoličil njenega dolgoletnega predsednika in večkratnega ministra Karla Erjavca. V levi opoziciji, ki jo sestavljajo LMŠ, SD, Levica in SAB, upajo, da bo Erjavec zdaj to vladno stranko skupaj s SMC pripeljal v naročje opozicije in s tem v domnevno novo vladajočo koalicijo, ki naj bi zrušila sedanjo pod vodstvom Janez Janše.

 

V samooklicani koaliciji ustavnega loka (KUL), ki jo iz ozadja sestavlja operativec t. i. globoke države Gregor Golobič in na čelu katere naj bi bil politični konvertit Jože P. Damijan, si ob tem že delijo državnozborska in ministrska mesta. Predsednik LMŠ Marjan Šarec naj bi si želel postati predsednik DZ RS, predsednica SD Tanja Fajon naj bi postala ministrica za zunanje zadeve, koordinator Levice Luka Mesec minister za kulturo, predsednica SAB Alenka Bratušek ministrica za infrastrukturo …

A vse skupaj je račun brez krčmarja, saj je jasno, da tako DeSUS kot SMC v levi vladi ne moreta niti približno toliko doseči kot v desnosredinski pod vodstvom Janše. Že sedaj je bilo pod to vlado za upokojence narejeno veliko več kot pod vsemi prejšnjimi levimi vladami. Prav tako ima SMC v vladi veliko večji programski in kadrovski vpliv, kot je število njenih poslancev. Podobno je z Novo Slovenijo. SDS kot največja koalicijska stranka je namreč dobrohotno del svoje oblastne pristojnosti oziroma pozicijske moči, ki ji glede na število poslancev pripada, odstopila manjšim koalicijskim strankam. 

Povsem drugače bi bilo v primeru morebitne leve vlade, ki bi jo namesto sedanjih štirih sestavljalo kar šest strank. Nobena od njih se že sedaj noče, kot je slišati v kuloarjih, odpovedati prav ničemur. Tako se znotraj njih že bije boj za vpliv in moč. Da o tem, da bi bil predsednik morebitne nove vlade nekdo brez prave politične moči in avtoritete, sploh ne govorimo. Ob vsem tem lahko samo rečemo, da gre res za pravo burek koalicijo.

Izpostavljeni stavek:

V sedanji vladajoči koaliciji štirih strank imata SMC in DeSUS moč in vpliv. V morebitni novi levi koaliciji šestih strank bi bila njuna vloga veliko manjša.

Zadnje novice

Sorodne vsebine