5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Brezno Matjaža Nemca & Co najgloblje doslej: Se čas kontinuitete končuje?

Pretekli petek je v Državnem zboru potekala razprava o vsebini interpelacije ministra Hojsa. Osnova za interpelacijo je bila spoštovanje – pazite! – spoštovanje odločbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da ni bilo nobenih utemeljenih razlogov za prepoved koncerta Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Ta je bil po političnih pritiskih iz ideoloških razlogov s sklepom upravne enote prepovedan. Vredno je omeniti, da je vodja te upravne enote v Mariboru član Socialnih demokratov, ki je v Sloveniji najbolj prepoznavna po svoji ideološkosti.

 

V začetku junija so na Ministrstvu za notranje zadeve na podlagi odločitve upravnega sodišča sporno odločbo odpravili. Ves čas poteka razprave v Državnem zboru smo poslušali očitke, da je minister Aleš Hojs koncert ponovno dovolil, kar v osnovi ne drži. Minister Hojs za odločitev uradnikov na ministrstvu sploh ni vedel, izvedel je šele hkrati z javnostjo. Najbolj pomembno pri vsej stvari je dejstvo, da je bil odpravljen sklep o prepovedi koncerta, ki je bil predhodno prepovedan. Torej ne gre za nobeno dovoljenje koncerta. Če bo želel Perković v prihodnosti izvesti koncert kjerkoli v Sloveniji, bodo morali za to steči vsi postopki, ki veljajo ob organizaciji tovrstnih dogodkov.

Poleg katastrofe je tudi sramota za poslanca Matjaža Nemca, da je že pred interpelacijo od ministra zahteval takojšnje urgiranje na ministrstvu s tem, da takoj odpravi odločbo, ki je bila izdana v skladu z že prej omenjeno odločitvijo sodišča in z načeli upravnega postopka. Predvsem je v teh postopkih pomembno, da so pooblaščene osebe pri vodenju postopka samostojne. Nemec je na ta način od ministra zahteval nekaj, kar mu ves čas očitajo, da počne – vmešavanje v delo samostojnih organov in služb.

Matjaž Nemec se je prvi podpisal pod zahtevo za interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. Prvopodpisani običajno med razpravo zastopa predlagatelje in njihova osnovna stališča. Prav to je Matjažu Nemcu iz vrst Socialnih demokratov omogočilo, da se je dokončno osmešil in pokopal svoje visoke politične ambicije. Ta interpelacija je zagotovo celotno levo opozicijo dodatno za daljši čas utrdila v vlogi opozicije, saj ji močnejšega udarca ne more prizadejati nihče drug, kot prav sami.

Niz neumnosti in blamaž Matjaža Nemca
Poleg zgoraj zapisanih in še nekaterih drugih vsebinskih dejstev, se je Nemec z vso svojo kohorto iz ure v uro bolj smešil. Jasno je demonstriral obsežno nepoznavanje državne ureditve, prava, vloge ministra in predsednika vlade ter parlamenta, ministrstva, policije …, kar je sicer znano že iz njegovega preteklega delovanja. Ko je stopil za govornico je začel z dramatičnim glasom razglašati kako vlagatelji interpelacije vidijo delo ministra in njegove domnevne kršitve, po njihovem mnenju vredne sedemnajst urne razprave.

Poslanec SD Matjaž Nemec. (Foto: posnetek zaslona, družbena omrežja)

Navaja ministrovo javno izjavo, da odstopa, pismo predsedniku vlade, ki ni bilo odprto in seveda domnevno podpiranje ustaštva. Z očitki o spodbujanju ustaštva Nemec uperja prst vase in se razgalja kot vroč zagovornik preživetih ideoloških tem. Ker mu z obujanjem fašizma v preteklosti ni uspelo, se zdaj zateka k obujanju ustaštva. Niti eno, niti drugo v današnjem času ne živi, razen v domišljiji tega zloveščega politika.

Nemec dokazal, da mu je ustava španska vas
Nemec ne razume prepletanja določil posameznih členov ustave in mirno spregleda zapisano v 112. členu tega najvišjega akta, kjer piše, da ministre imenuje in razrešuje državni zbor na predlog predsednika vlade. Zaradi tega ga moti pismo, ki ni nikoli prispelo v državni zbor, kar bi lahko bil edini način, da ministru preneha mandat. Državni zbor pač ne more razrešiti ministra na podlagi pisma, ki ga ni prejel. Nemec raje trdi, da minister po izjavi, da odstopa avtomatično ni več minister. Oh, ti preprosta štorija elitnih naslednikov Zveze komunistov, v času katerih ni bilo pomembno kaj kje piše, ampak kaj je trdila partija, da piše.

Nemec kot šef kadrovske službe svoje politične opcije
Nemec seveda ni pozabil očitati normalnih in običajnih kadrovskih menjav vlade. Ponosni nasledniki zločinskega komunizma seveda zahtevajo, da na ključnih položajih ostanejo ljudje, ki so njim blizu, so jim ustrežljivi in so se v delovnih procesih in procesih odločanja pripravljeni kadarkoli upreti ministru in vladi. Nemec se pri očitanju ministrovega nezakonitega usmerjanja policije sklicuje celo na nekakšne ugotovitve parlamentarne Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), katere predsednik je on sam. Torej si je izbral svoje lastne ugotovitve za utemeljitev svojih lastnih trditev, saj komisija kot delovno telo DZ o tem ni sprejela nikakršnih sklepov. Dokler komisija ne sprejme sklepov seveda ne moremo govoriti o ugotovitvah. Če to po Nemčevem vzoru vseeno naredimo, gre preprosto za insinuacije na podlagi podlih laži. Pri tem se Nemec ni obotavljal.

Foto: Posnetek zaslona

Minister Aleš Hojs je seveda za vse očitke z lahkoto našel argumente proti in jih v svojem odgovoru in razpravi tudi prepričljivo podal.

Nemec in latinščina
V nadaljevanju se je poleg mnogih drugih podpornikov interpelacije Nemec še večkrat osmešil. Njegovo verodostojnost, vsebinsko kvaliteto in nenazadnje izobrazbeno raven pa na koncu neizprosno dokazuje del nastopa tega famoznega poslanca, v katerem je poskusil z latinskim izrekom umetno dvigniti svoj splošen nivo. Ob poskusu dokazovanja nekonsistentnega delovanja ministra je večkrat gromko zatrdil: “Pakta und servanta”. Verjetno je mislil na: “Pacta sunt servanda”, kar pomeni, da je treba sporazume spoštovati. S kom je kdo konkretno sklenil kak sporazum ni povedal. Morda je mislil na izjavo Hojsa, da odstopa, kar pa seveda ni nikakršna pogodba. Glede na videno so se v javnosti ponovno pojavila ugibanja o načinu kako je pridobil izobrazbo. Dokopal se je namreč do naziva magister, medtem ko v preteklosti ni želel pokazati niti maturitetnega spričevala, s čimer si je nakopal dvom o opravljeni srednji šoli.

Pravi razlog za izjavo o odstopu
Ko govorimo o izjavi Hojsa, da odstopa, ne smemo mimo dejstva zakaj je pravzaprav to izjavo dal. Do izjave je prišlo v okoliščinah medijsko odmevnega odvzema prostosti ministru Zdravku Počivalšku. Seveda so poskušali vlagatelji interpelacije Hojsa dokazati, da je želel ta z vplivanjem na policijo preprečiti postopke zoper Počivalška, kar evidentno in neizpodbitno ne drži. Hojs je takrat izjavil, da odstopa zaradi očitno političnega delovanja policije, ki se je odločila za akcijo proti Počivalšku. Spomin prišepetava, da je bil tisti čas Počivalšek največja tarča medijev češ, da je zlorabil svoj položaj pri nabavi medicinskih in drugih zaščitnih sredstev, ki preprečujejo okužbe s koronavirusom, kar je bilo večkrat ovrženo. Tudi uradne preiskave do danes niso postregle z nobenim konkretnim podatkom, ki bi obremenil Počivalška. Hojs je torej takrat reagiral na očitno nezakonito akcijo policije, za kar se je čutil objektivno odgovornega. Vroče razmere v zvezi s to zadevo so se ohladile in postalo je jasno, da za odhod ministra ni nikakršnih razlogov.

Interpelacija na koncu seveda ni bila izglasovana. Tega na podlagi znanih dejstev nihče ni niti pričakoval, med razpravo je bila celotna materija le še enkrat več premleta in vsi očitki ovrženi.

Se čas kontinuitete se končuje?
Največjega brezna SD ni povzročila le zadnja interpelacija, ampak njihov način delovanja nasploh. Lahko bi rekli, da so se izpraznili, da nimajo idej in da so vsebinski mrtveci, ampak to ni novost. Takšni so ves čas svojega obstoja. Novost je, da so končno spregledani, zato je njihovih bleferskih igric konec ali pa vsaj gredo h koncu. Ko se bomo znebili politike, ki jo predstavljajo, bomo lahko demokracijo tudi v Sloveniji odklopili od aparatov in bo samostojno in svobodno zadihala.

Davorin Kopše

Zadnje novice

Sorodne vsebine