4.3 C
Ljubljana
petek, 9 decembra, 2022

Amerika čuti težo nezakonitih migracij

Piše: Peter Marko Tase, ameriški novinar in raziskovalec mednarodnih odnosov

V Združenih državah Amerike so nezakoniti prehodi meje postali glavna grožnja nacionalni varnosti in ameriški delovno-gospodarski politiki. V zadnjih osmih mesecih je bilo zabeleženo rekordno število nezakonitih prehodov meje, saj je ameriško-mehiško mejo prečkalo več kot 2 milijona migrantov, kar je več kot 1,7 milijona v proračunskem letu 2021, okoli 500.000 v proračunskem letu 2020 in okoli enega milijona v letu 2019.

Za to strašno preizkušnjo in humanitarno katastrofo je kriva mejna politika predsednika Bidna ter njegova topla in gostoljubna retorika, namenjena latinskoameriškim migrantom. Bidnova administracija je ublažila Trumpovo politiko, ki je zavračala vse nezakonite prestopnike meje, in končala politiko, ki je od migrantov zahtevala, da ostanejo v Mehiki in čakajo na sodne odločitve o svojih prošnjah za azil.

Od aprila zvezna država Teksas z avtobusi vozi migrante z ameriško-mehiške meje v prestolnico države – do začetka septembra je dostavila več kot 7.900 migrantov. Guverner Gregory Abbott je v okviru iste proaktivne pobude v New York poslal več kot 2.200 migrantov.

Republikanski guvernerji obmejnih zveznih držav skušajo pritisniti na zvezno vlado, da bi sprejela strožjo mejno politiko in tako zmanjšala vpliv migracij na svoje države – Bidnova administracija pa sama pošilja migrante na nekatera ista območja.

Guverner DeSantis je zavzel patriotsko držo in organiziral letalske prevoze na Martha’s Vineyard, kjer imajo arhitekti Amerike brez meja svoja razkošna posestva in jahte, med njimi hinavski demokrati: John Kerry (nekdanji ameriški senator in državni sekretar, ki je marca 2017 za več kot 11 milijonov ameriških dolarjev kupil hišo s sedmimi spalnicami iz leta 1924 v soseski Chilmark na Martha’s Vineyard), Bill in Hillary Clinton, ki Ameriko in njene evropske zaveznike mečeta v brezno kaosa in anarhije.

Zdaj, ko je Martha’s Vineyard dom petdesetim venezuelskim nezakonitim priseljencem, bi lahko predsednik Obama svojo rezidenco zlahka spremenil v center za sprejem migrantov, namesto da bi država Massachusetts plačevala nepotrebne storitve – račune za popolno družbeno in gospodarsko integracijo teh migrantov.

Idilična enklava ob obali Massachusettsa je zaradi te »humanitarne krize« z le 50 venezuelskimi gosti zapadla v kaos. Predstavljajte si, kaj doživljajo zvezne države Arizona, Nova Mehika, Florida in Teksas, ki že skoraj dve leti obvladujejo tok več sto tisoč migrantov, ki prečkajo mejo. Floridskega guvernerja Rona DeSantisa morajo pravi ameriški patrioti in tisti, ki zagovarjajo zakon in red, pohvaliti, ker je priseljence poslal na Martha’s Vineyard. Države, kot so Massachusetts, New York in Kalifornija, so bolj pripravljene poskrbeti za te posameznike, ki so bili povabljeni na ameriško ozemlje, saj z imenovanjem »države zatočišča« spodbujajo nezakonito priseljevanje, te tri države pa podpirajo politiko odprtih meja Bidnove administracije.

Vlada teksaškega guvernerja Abbotta je nedavno dostavila 101 migranta v uradno rezidenco podpredsednice Kamale Harris v Washingtonu, pri čemer je izjavila: »Migrante pošiljamo na njeno dvorišče, da pozove Bidnovo administracijo, naj opravi svoje delo & zavaruje mejo.«  Biden je lani Harrisovo imenoval za vodjo prizadevanj za odpravo »temeljnih vzrokov« migracij, vendar se je kriza na meji namesto tega še poslabšala.

Massachusetts je 16. septembra 2022 vpoklical nacionalno gardo za reševanje »humanitarne krize«. Pred Andrew’s Episcopal Church v Edgartownu so se pripeljali trije avtobusi, ki so večinoma venezuelske migrante odpeljali na prvi del poti z elitnega otoka z večmilijonskimi dvorci do skupnega vojaškega oporišča Cape Cod na celini.

Abbott in DeSantis pravita, da pošiljata migrante na sever, da bi pomagala poučiti druge o obremenitvah, ki jih doživljajo obmejne države, in zagotovo sprejemata prave ukrepe, da bi Amerika postala varna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine