21.4 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

Vasle: “Sodniki bi se morali Janši opravičiti … “

 

Piše: Andrej Žitnik, Nova 24TV

“Po vsem, kar se dogaja na relaciji novinarji/novinarke in kadrovska politika diktatorja Goloba, bi se moral sodni vrh javno opravičiti za obsodbo zaradi tvita o novinarskih prostitutkah. Pravosodje pa procesirati koruptivno navezo necenzuriranega z vladajočo stranko,” meni upokojeni novinar Vinko Vasle. Ob nedavnih nonšalantnih prehodih “neodvisnih” novinarjev v politične vrste, ki še zdaleč niso bili prvi, je Vasletov poziv še kako na mestu.

Medijske prostitutke so namreč dejstvo in še kako razširjen pojav, Janez Janša je bil pa zaradi tvita, ki je na to opozoril, obsojen. Celjsko sodišče in celoten sodni vrh bi se moralo zaradi tega predsedniku SDS opravičiti, saj je utemeljitev sodbe padla le en dan po njenem izreku. Sodbe, ki temelji na trhlih temeljih, ni sesula kritična javnost, noben pravnik, temveč kar tožnica, ki je celo sama prestopila v politiko. Mojca Šetinc Pašek je le 24 ur po izreku sodbe tudi javno pokazala svoje barve. Napovedala je svojo kandidaturo za poslanko državnega zbora, nato bila izvoljena, njeno delovanje, ki ga ni moč opisati drugače kot medijska prostitucija, pa je demantiralo sodbo, ki jo je v njen prid izreklo celjsko sodišče.

Utemeljitev sodbe, ki so jo spisali na celjskem sodišču, se je glasila tako: “Trditev, da gre za odsluženi prostitutki z navedbo, da se njune poceni usluge prodajajo za ceno 30 oziroma 35 evrov, tudi če gre za prispodobo, predstavlja grob napad na njuno čast in dobro ime, predstavlja diskreditacijo, diskvalifikacijo, žalitev, ponižanje, zaničevanje.” V kolikor bi šlo za dve novinarki, ki sta vso kariero posvetili neodvisnemu poročanju in enako ostremu poročanju do vseh političnih udeležencev, potem bi se dejansko lahko vprašali, ali gre za neutemeljeno oznako. A gre za Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl, danes že kar arhetipska primerka medijske hinavščine in pomanjkanja integritete.

 

Če razstavimo utemeljitev sodbe celjskega sodišča, vidimo, da gre pri objavi predsednika SDS za povsem ustrezno oznako medijskih delavk. Mojca Šetinc Pašek je namreč pokazala, s svojim tudi javnim prestopom v politiko, da je Janša s svojo prispodobo ni ne diskreditiral, niti diskvalificiral, morda le užalil. Resnica namreč boli, Šetinc Paškova pa je to resnico ustvarila sama, z javnim prestopom v politiko pa tudi postavila vsem na ogled. Za nameček se bo njena novinarska kariera, po koncu politične, nadaljevala na RTV, kjer jo bodo najverjetneje spet postavilo pred kamero, ona pa se bo ponovno razglasila za “neodvisno”.

Zakaj pravosodje ne procesira portala Necenzurirano?
Vinko Vasle pa je smelo opozoril tudi na dejstvo, da več kot očitno obstaja naveza med vladajočo stranko Gibanje Svoboda in portalom Necenzurirano. V času levih vlad je za financiranje portala Necenzurirano samo iz državnega Telekoma odteklo 600 tisoč evrov, s strani državnega GEN-i je v času, ko je bil na čelu družbe Robert Golob za delovanje portala odteklo 103 tisoč evrov. Za nameček pa je v zvezi s spornim portalom obstaja utemeljen sum, da je bil na neki točki uporabljen kot orodje vpliva drugih držav na izid slovenskih volitev. Družba Gorenje, ki je v kitajski lasti, je za delovanje portala namenila 70 tisoč evrov. “To je vmešavanje tuje države v notranje zadeve neke druge države. V ZDA takšne stvari preiskujejo. Upam, da bodo pristojne institucije to preiskale tudi pri nas,” je zadevo letos aprila komentiral Janša.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine