14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Drobtinice z bogatinove mize

Piše: Vida Kocjan 

Vlada Roberta Goloba je na prvi seji po počitnicah sprejela predloge zakonov za izplačilo energetskega dodatka peščici prebivalstva in peščici gospodarstva. Kot razlog so navedli visoko zvišanje cen električne energije in zemeljskega plina. Iz zakonskih predlogov pa je razvidno, da bodo podelili samo drobtinice, kar je v nasprotju s sprejetimi ukrepi v drugih zahodnoevropskih državah, kjer so se odločili za zelo obsežno pomoč, ki jo bodo deležni številni prebivalci in podjetja.  

Predlog za izplačilo energetskega dodatka delu prebivalstva je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, tudi podpredsednik vlade in koordinator Levice. Mesec je predlog po seji vlade prejšnji teden predstavljal javnosti. Predlog je pripravljen po meri levičarskih aktivistov, ki so zdajšnji vladi omogočili vladanje. Energetski dodatek bodo prejeli le prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka in invalidi, upravičenci do nadomestila invalidnine. Med prejemniki ne bo upokojencev z nizkimi pokojninami niti velikih družin. Razdeljevanje denarja bo potekalo med 1. novembrom letos in 1. marcem prihodnje leto, razdeliti pa nameravajo 41 milijonov evrov. Višina dodatka bo od 200 do 314 evrov, s tem da se bodo dodatki lahko povečali za otroke. Nerazumljivo pri tem je, da so dodatek v višini 314 evrov namenili tudi za pare brez otrok. Iz vladnega sporočila je razvidno, da bo dodatek prejelo približno 63 tisoč posameznikov in družin. Pri vsem tem zbode v oči tudi sklep vlade, da pri izplačilih dodatkov ne bodo upoštevali premoženja posameznikov, ampak samo prihranke in vrednostne papirje. Dejstvo pa je, da se ti prihranki lahko hitro umaknejo z računov. Invalidi bodo prejeli po 200 evrov, ocenjeno število prejemnikov je okoli 7.400. Natančnejše podatke objavljamo v posebni preglednici.

Pomoč peščici podjetij 

Pomoč gospodarstvu zaradi visokega zvišanja cen elektrike in plina bo prejelo okoli 5000 podjetij. Predlog je pripravilo ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo, ki ga vodi Matjaž Han (SD), vlada pa je to potrdila. Za pomoč gospodarstvu namenjajo pičlih 40 milijonov evrov, pri tem bodo subvencionirali 30 odstotkov stroškov za energijo, vendar le v delu, »če so cene energije zrasle vsaj za dvakratnik povprečja v preteklem letu«, letu 2021 torej. Predvidene so tri vrste pomoči iz omenjenega okvirja. Ena je pomoč v maksimalni višini 500.000 evrov, ena pa v višini maksimalno dva milijona evrov, pri čemer je pri obeh navzgor omejena pri 30 odstotkih stroškov. Tretja oblika prav tako predvideva največ dva milijona evrov na podjetje, namenjena pa je energetsko intenzivnim družbam in lahko pokrije do 70 odstotkov stroškov. Ta podjetja bodo ob vsaj 100-odstotnem povišanju stroškov morala izkazovati tudi izgubo iz poslovanja.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine