16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Tomaž Vesel, debelo ste lagali, zato takoj odstopite! Zdaj je uradno: KPK ne razpolaga z dokumentom, s katerim se je opredelila o (ne)združljivosti funkcij predsednika Računskega sodišča RS in FIFA

Piše: Janja Strah

Novinarski kolegi s Škandala24 so na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) naslovili zahtevo za dostop do pisnega odgovora KPK, ki naj bi ga poslali Tomažu Veselu, predsedniku računskega sodišča, in v katerem bi se opredelili, ali sta funkciji predsednika računskega sodišča in na FIFA združljivi ali ne. KPK je zahtevo zavrnila, ker tak dokument ne obstaja.

Tomaž Vesel je na novinarski konferenci konec lanskega leta zatrdil, da je pripravljen javno objaviti tako svoje naznanilo KPK kot tudi odziv komisije. Tega ni storil, zato so novinarski kolegi s Škandala24 za KPK poslali zahtevo za dostop do informacije javnega značaja, se pravi do odgovora KPK, ali sta funkciji predsednika računskega sodišča in na FIFA združljivi.

S KPK so odgovorili, da tak dokument ne obstaja. Če bi želeli ugoditi zahtevi za dostop do javnega značaja, bi morala komisija »ustvariti novo informacijo javnega značaja«. Tega pa ne morejo, saj se lahko zagotovi dostop le do informacij, »ki dejansko že obstajajo«. In še: »Organi (…) so dolžni omogočiti dostop le do0 že obstoječih informacij in niso dolžni ustvariti novega dokumenta, ali jih zbirati, da bi zadostili zahtevi prosilca«.

Spomnimo. Tomaž Vesel je novinarjem Siola v zvezi z domnevnim odgovorim KPK dejal: »V pisnem odgovoru so mi sporočili, da ne vidijo nobenega konflikta interesov in da sta funkciji združljivi.«

Tomaž Vesel je zavajal javnost in ji lagal. Zato mora nemudoma odstopiti.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine