14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Spet dvojni “vaflji” – tokrat glede referenduma: Ko ga zahteva levica, je pravica, ko desnica, pa zloraba

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Včeraj je stranka SDS vložila več kot  157 tisoč podpisov za razpis treh referendumskih pobud, in sicer referendum o vladi, RTV in dolgotrajni oskrbi. Takoj po tem pa so svojo izjavo podali še predstavniki koalicijskih strank, ki so soglasno dejali, da gre za zlorabo. “Za napad na vlado gre, nerazumevanje, nespoštovanje rezultata državnozborskih volitev,” je dejal Borut Sajovic iz stranke Svoboda. S tem je koalicija jasno pokazala, kaj si misli o volivcih. Očitno je za njih 157.000 podpisov irelevantnih, če ne sledijo njihovi začrtani politični poti. Prav tako ne razumejo, da zmaga na volitvah ne pomeni, da bodo do konca mandata varni pred referendumi, še posebej pred takimi, za katere so volivci zelo jasno povedali, da si jih želijo.

V poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica namreč menijo, da se v stranki SDS niso sprijaznili z rezultatom na aprilskih državnozborskih volitvah. “To bo referendum o vladi, če hočete, verjamem, da bo zadnji,” pa se je odzval Robert Golob. Ne zavedajo pa se, da jim ljudje niso dali mandata za škodljive zakone, ampak ravno to, kar so rekli, “za spopad z inflacijo, draginjo in energetsko krizo”, kar pa jim ne gre prav nič dobro. Elektriko imamo med najdražjimi v Evropi, hrana se draži, vlada pa raje kot konkretne rešitve vzpostavlja aplikacije primerjanja cen.

Tudi inflacija je podivjala, Branko Grims pa je pred vložitvijo podpisov dejal, da se inflacija ne pojavi zato, ker bi ljudje porabljali preveč, ampak ker vlada troši nad svojimi zmožnostmi. Opoziciji je vlada očitala strošek referendumov, sami pa želijo povečati število svojih ministrstev in dodatno zaposlovati, da bi spravili h koritu tiste, ki jim dolguje za volilni rezultat. “Vlada želi postaviti rekordno število ministrstev, bilo naj bi jih 20. Bili bi torej evropski rekorderji. Temu in politiki Golobove vlade je treba reči ne. Trikrat ne. Prav zato je vredno in treba iti na referendume,” je bil Grims jasen in dodal, da je zaradi prevelikega zapravljanja Golobove vlade revščina med državljani še večja.

Volja volivk in volivcev pri soodločanju je za Goloba politično preigravanje in oviranje
Zanimivo je tudi, da ko so sami predlagali referendume (na zadnje referendum o Zakonu o vodah), je bila to pravica državljanov, da o pomembnih temah soodločajo in takrat so bili referendumi temelj demokracije. Ko pa stranka SDS vloži skoraj 160 tisoč podpisov državljank in državljanov, ki bi radi soodločali v pomembnih temah pa je to zloraba, nagajanje in nespoštovanje rezultata volitev. To je tudi Grims včeraj poudaril, in sicer, da je v “učbeniku dr. Lovra Šturma lepo zapisano, da je referendum edina učinkovita oblika uveljavitve oblasti. V minulih dneh, ko se je videlo, da bomo uspeli, je naraščala živčnost pri tistih, ki so pred letom govorili, da je referendum najvišja oblika demokracije”.

 

Nespoštovanje skoraj 160 tisoč podpisov
Koalicija torej pravi, da gre za zlorabo referendumske zakonodaje in da opozicija ne razume rezultata volitev. Da je toliko število podpisov Golob označil za oviranje, nagajanje in politizacijo, pa je skrajno neprimerno in nespoštljivo do vseh, ki so svoj podpis oddali. Pa tudi dokaz, da želi diskreditirati tiste, ki motijo njegove načrte.

Vložitev podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov (Foto: STA)

Koalicija se boji izida referendumov
Da pa referendumi ne bodo že na dnevih volitev, ko bi bila večja udeležba, je dokaz, da jih še kako bojijo. Golob je namreč dejal, da so podpisi vloženi pozno, da ne bo mogoče ujeti drugega kroga predsedniških volitev in “bomo imeli referendumski dan”. Ta bo po njegovih besedah najverjetneje med obema krogoma lokalnih volitev, saj “ne moreš mešati teh dveh stvari”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine