7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Razgaljena vladno-medijska incestna povezava

Piše: Anamarija Novak

Zgodilo se je namreč to, da je premier in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob neposredno potrdil, da so novinarji portala Necenzurirano ne samo medijsko krilo njegove stranke in tudi vlade, ki jo vodi, ampak tudi njegova osebna novinarska pretorijanska garda …

 Tako smo lahko na Twitterju brali zapis novinarja in urednika Bojana Požarja, ki je opozarjal, da so »necenzurirani čez noč prevzeli vse ključne informacijske točke v državi«. Zdaj je že vsem jasno, da gre za eno najbizarnejših zgodb o incestni povezavi med mediji in Golobovo vlado, za dokončen prevzem medijev pa so žrtvovali celo sam spletni portal Necenzurirano.si.

Barbutovski se seli v Golobov kabinet

Opozarjali smo, da je bila prejšnja sreda morda eden najbolj prelomnih dni doslej, vsaj kar zadeva Golobovo vlado. Ta je namreč imenovala novega direktorja, pravzaprav direktorico Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukoma), ki ga je od nastopa sedanje vlade do zdaj vodil Dragan Barbutovski, znan po svoji nič kaj posrečeni komunikaciji na Twitterju, na katerem je serijsko blokiral cel kup ljudi, podobno kot ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. »Stranke, ki sestavljajo vlado, so že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu, poleg drugih organov pa se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav Ukom. Predsednik vlade zato za v. d. direktorice Ukoma predlaga Petro Bezjak Cirman, nekdanjo novinarko RTV Slovenija in sedaj poklicno predsednico sveta delavcev RTV Slovenija ter članico nadzornega sveta RTV Slovenija kot predstavnico zaposlenih. Vlada bo o zamenjavi na mestu direktorja Ukoma predvidoma odločala v prihodnjih dneh. Dragan Barbutovski bo v prihodnje zaposlen v kabinetu predsednika vlade na področju komuniciranja z mednarodno javnostjo,« so nam iz kabineta predsednika vlade odgovorili na vprašanje, ali so zamenjavi Barbutovskega botrovali njegovi »izpadi« na Twitterju.

Nespametno grozil in blokiral

Spomnimo. Eden prvih »Twitter ekscesov« Barbutovskega je bil, ko je uporabnici družabnega omrežja zagrozil, da jo bo prijavil in jo bo Twitter blokiral – njeno mnenje o razsodbi ustavnega sodišča je namreč označil kot širjenje sovražnega govora. »Homoseksualnost ni bolezen. Zaradi širjenja sovražnega govora boste prijavljeni na Twitter in blokirani. Lep pozdrav,« je takrat zapisal in se tako postavil v vlogo vladnega cenzorja. Temu je sledil niz blokiranja – takratni v. d. direktorja Ukoma je zablokiral tako rekoč vse uporabnike Twitterja, ki mu kakor koli niso bili pogodu. Ko ga je Bojan Požar ujel na laži, je seveda blokiral tudi njega – potem pa ugotovil, da bo še najlažje, če svoj profil zapre za javnost. »Službeni profil vlade ne sme biti omejen le za izbrance, še posebej ne v času krize,« je tedaj potezo komentiral nekdanji minister Matej Lahovnik. A to še ni bilo vse, Barbutovski je med drugim tudi retvital zdaj že slavni Golobov angleški intervju, v katerem je ta prebivalce držav zahodnega Balkana označil za rusofilne in s tem posredno obtožil voditelje teh držav, da vodijo politiko proti volji svojih državljanov. Namesto da bi svojega šefa Roberta Goloba poklical in mu svetoval, naj se takšnih izjav vzdrži, ga je celo retvital in pripisal: »Vabljeni k poslušanju.« Barbutovskega namreč ni zanimala vsebina, pač pa je želel pohvaliti Goloba, češ kako dobro govori angleško.

Naveza Bezjak–Cirman

Vse to je verjetno botrovalo umiku Barbutovskega s funkcije direktorja Ukoma. Prejšnjo sredo je zato vlada sporočila, da bo direktorica Ukoma postala Petra Bezjak Cirman, ki je v programskem svetu RTV Slovenija sicer predstavnica zaposlenih (!). Gre sicer za ženo »neodvisnega« urednika portala Necenzurirano Primoža Cirmana. Informacija o tem, da »necenzurirana naveza« prevzema ključne tokove informacij v državi, je prišla na dan tako rekoč takoj po tistem, ko so objavili – in o čemer smo v Demokraciji že pisali –, da še ena od ustvarjalk istega portala, Vesna Vuković, odhaja na delovno mesto tiskovne predstavnice Gibanja Svoboda, medtem ko je že prejšnji teden postalo jasno, da bo tretji iz omenjene trojice, Tomaž Modic, postal strokovni sodelavec preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala z desnimi mediji in njihovimi menda sumljivimi povezavami s politiko ter (tujim) kapitalom. Kot je znano, bo komisijo vodila nekdanja novinarka in zdaj poslanka »golobnjaka« Mojca Pašek Šetinc.

Incestni kadrovski vrtiljak

A s tem kadrovski vrtiljak med vlado in mediji še ni zaključen, saj so nato zaokrožile tudi govorice, ki jih je potrdil kar sam premier Robert Golob, in sicer o tem, da bo Primož Cirman verjetno že to jesen prevzel vodenje portala Siol.net. »Primož Cirman je eden najboljših, če ne celo najboljši raziskovalni novinar v Sloveniji. Če bo kdaj to želel, ga vzamem v službo kamor koli,« je neuradne informacije, da naj bi novinar portala Necenzurirano Primož Cirman postal odgovorni urednik portala Siol, po poročanju Dela komentiral predsednik vlade Robert Golob. S tem bo prišlo do političnega prevzema omenjenega portala, a še prej se mora zgoditi skupščina Telekoma Slovenije, na kateri bo skoraj zagotovo prišlo do imenovanja novega nadzornega sveta in nato še uprave. To bo posledično vplivalo tudi na zamenjavo vodstva družbe TS Media, ki upravlja s portalom Siol; slednjega zdaj ureja Peter Jančič. Skupščina je bila napovedana že v začetku poletja, kot kaže, bo v vodstvenih organih Telekoma razvpiti Borut Jamnik okrepil svoj vpliv. Spomnimo. Prav Borut Jamnik je bil v zadnjih letih ključni boter prej omenjene »necenzurirane« trojice. To še zlasti velja za Vukovićevo, ki je svoje prve izkušnje nabirala na Dnevniku (v tandemu s Suzano Rankov), nato pa skupaj z Modicem in Cirmanom nekaj časa na portalu Siol in nato na portalu Nenzurirano, vendar je bila dejansko na plačilni listi Roberta Goloba – v času, ko je ta vodil Gen-I. Vsaj od leta 2018, kot tudi piše Bojan Požar. Slednji je tudi opozoril na medijski spin, ki ga širijo režimski mediji, češ da je odžagani v. d. direktorja Ukoma Dragan Barbutovski odšel s funkcije, ker je želel delati kot uradnik, po pravilih komuniciranja, medtem ko naj bi vlada od njega terjala več političnega angažmaja. No, Barbutovski je dobil, kot smo omenili, novo službo kar v Golobovem kabinetu, kjer naj bi skrbel za mednarodno komuniciranje, zlobni jeziki pa trdijo, da bi glede na svojo prakso na Twitterju lahko Slovenijo po komunikacijski plati kar – mednarodno izoliral.

Smetarski portal odhaja na medijsko smetišče

Spletni portal Necenzurirano pa je bil očitno ad hoc ustanovljen projekt, ki naj bi ga smetarski tajkun Martin Odlazek financiral le do volitev, ne glede na izid. To pa pomeni, da po volitvah povsem zadolženi portal očitno odhaja na medijsko smetišče, saj očitno ne bo več potreben, vsaj ne od takrat dalje, ko bo Cirman začel urejati Siol. In da bi bila scena s prevzemanjem medijev še bolj bizarna, je, kot ste že prebrali, premier Golob sam označil Cirmana za »najboljšega raziskovalnega novinarja v državi«. Kar je najmanj neverjetno bizarno – če bi namreč prejšnji premier Janez Janša označil recimo Bojana Požarja za najboljšega raziskovalnega novinarja v državi, bi v roku nekaj ur prišlo do generalnega štrajka. Tako pa se novinarska srenja, ki je tako ali drugače vezana na Golobovo vlado in njene stranke, samo privoščljivo hihita ob povsem razumljivem zavijanju z očmi, ki prihaja iz opozicijskih vrst.

»Neodvisna« Mojca Šetinc Pašek

Ob tem je treba spomniti, da je poslanska skupina SDS zahtevala, da se iz parlamentarne preiskovalne komisije, ki ji predseduje »neodvisna« Mojca Šetinc Pašek, izloči Tomaža Modica, novinarja portala Necenzurirano.si, saj bi njegovo sodelovanje v komisiji pomenilo, da bi bil v eklatantnem konfliktu interesov. Vendar pa SDS ni več edina, ki se z njegovim sodelovanjem v komisiji ne strinja. Da je odločitev sporna, zdaj opozarjata celo predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek in redni profesor na FDV Marko Milosavljević, doslej vidna podpornika levice. Prepričana sta namreč, da bi taka odločitev spodkopala kredibilnost novinarskega portala, sporno pa je tudi z etičnega vidika, saj gre pri tem za izgubljanje razmika med novinarskim poklicem in delom v službi za plačilo s strani politične institucije, kot je državni zbor. Svoje razočaranje je predsednica DNS delila tudi na Facebooku, ko je tudi sama uvidela, da so bile Golobove obljube o »depolitizaciji« javnih medijev prazne, sploh ko se je v tako kratkem obdobju pod njegovo okrilje zavleklo kar nekaj »neodvisnih« novinarjev, napovedal pa je celo še več prestopov.

Golobova osebna grada

Tako se lahko strinjamo s Požarjevo tezo, ki smo jo uvodoma izpostavili – da so novinarji portala Necenzurirano.si ne samo medijsko krilo njegove stranke Gibanje Svoboda in še vlade, ki jo vodi, ampak tudi njegova osebna novinarska pretorijanska garda. Navsezadnje je še pred začetkom uradne predvolilne kampanje Primož Cirman vodil javne tribune, na katerih je kot glavni heroj nastopal Robert Golob. Kot poroča Požareport, naj bi Modica za delo v parlamentarni preiskovalni komisiji sicer predlagala Vesna Vuković, »ki, kot vemo, dejansko že dlje časa prikrito dela prav za Goloba, in prav Vukovićeva in Modic naj bi bila avtorja teksta sklepa o ustanoviti te komisije«. Kakor koli že, od tovrstne incestne povezave med mediji in politiki bi se lahko veliko naučil celo razvpiti ruski avtokrat Vladimir Putin. Zdaj je samo še vprašanje, kdo bo pokril dolgove (tudi davčne) portala Necenzurirano in počistil njegove blokirane račune. Tudi zato se je vladi tako mudilo z zamenjavo direktorja Fursa … Ob tem velja tudi spomniti, da so že leta 2020 skušali TS Media prodati po zgledu Planet TV, ki je zdaj v lasti Madžarov. A očitno portal Siol ostaja del »nacionalnega interesa«. Čakajo nas torej vroča politična jesen in seveda poskusi utišanja vseh medijev, ki niso del vladnega propagandnega aparata.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine