15.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 maja, 2024

(VIDEO) Janez Janša na 30. Ekonomskem forumu prejel nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope

Piše: Janja Strah

Predsednik vlade Janez Janša se danes udeležuje 30. Ekonomska foruma na Poljskem z naslovom »Europe in Search of Leadership«.

Na Gala prireditvi, ki se bo začela ob 19. uri, bo Janša prejel nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope.

Janez Janša je ob prejemu nagrade iz rok predsednika poljske vlade Mateusza Morawieckija dejal: “V čast mi je prejeti to nagrado. Poljska je bila vzor našega boja za svobodo.”

“Sam to nagrado ponižno sprejemam in razumem kot zavezo in odgovornost za prizadevanje za uresničitev našega zgodovinskega cilja, to je celovite in svobodne Evrope, ki je v miru sama s seboj,” je dejal Janša in dodal: “Evrope, ki je združena in močna, ker so močne in svobodne vse njene države članice. Evrope, v kateri živijo Evropejci, ki delijo vrednote evropske civilizacije.”

Poudaril je, da so Srednjeevropejci skozi zgodovino branili način življenja. “Spomnimo se samo bitke za Dunaj leta 1683, ko so enote poljsko-litovske zveze premagale Osmansko cesarstvo in rešile habsburško Sveto rimsko cesarstvo. To je bila solidarnost v svoji najboljši luči,” je poudaril.

“A kultura, ki jo je izoblikovalo krščanstvo, je kljub represiji in nadzoru totalitarnih oblasti navdihovala bojevnike za svobodo. Nasproti surovi moči represije je stala moč resnice, ki je na koncu zmagala,” je v govoru, v katerem se je zahvalil, povedal Janša in zaključil:

“Solidarnost je vez med člani skupnosti, katere cilj je, da so vsi udeleženi pri skupnem dobrem, za katerega si prizadevajo in ki ga lahko dosežejo le skupaj. To mora biti tudi večni cilj ali moto evropskega povezovanja. Evropska unija se je v političnih razpravah in deloma tudi ravnanju nekaterih institucij preveč oddaljila od temeljnih načel evropskega združevanja, to je iskanja soglasja in medsebojnega spoštovanja, subsidiarnosti in solidarnosti. Pravzaprav nobene res Evropske unije ni brez držav Srednje Evrope. Srednja Evropa namreč vse bolj postaja to, kar govori že poimenovanje našega dela kontinenta. To je nekaj osrednjega, tako v gospodarskem kot vrednotnem smislu.”

Janez Janša se je tako znašel v ugledni mednarodni družbi ljudi, ki so prejeli nagrado Osebnost leta Srednje in Vzhodne Evrope. Med drugimi so jo prejeli: Janez Pavel II., Vaclav Havel, Lech Wałęsa in Jose Manuel Barroso.

Prireditev si lahko ogledate spodaj.

 

Spodaj si lahko ogledate fotogalerijo.

Mateusz Morawiecki izroča nagrado Janezu Janši. (Foto: PrintScreen/Facebook)
Janez Janša. (Foto: Print
(Foto: PrintScreen/Facebook)
(Foto: PrintScreen/Facebook)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine