24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Kaj vam je medijski mainstream o domnevni zlorabi izraelske vohunske opreme zamolčal? Vprašajte se: Kdo je že svetoval nekdanjemu premierju Miru Cerarju?

Piše Janja Strah

Vam je znano ime Anita Dunn? Najbrž ne. Dunnova je višja svetovalka ameriškega predsednika Joe Bidna. In je povezana z NSO Group.

Mediji so se danes razpisali, da naj bi bili številni novinarji, odvetniki in aktivisti za človekove pravice tarče vohunske programske opreme Pegasus, ki jo je izraelsko podjetje NSO Group prodalo nekaterim oblastem po svetu. Med drugim omenjajo madžarskega premierja Viktorja Orbana, slovenska leva opozicija je z njo povezala predsednika vlade Janeza Janšo, ker je med obiskom Izraela obiskal tudi omenjeno podjetje.

In to je v vseh medijih glavni dokaz: da naj bi vlade uporabljale Pegasus, ker so njeni predstavniki bodisi obiskali Izrael (in mogoče tudi NSO Group) ali pa so z NSO Group povezani (kakorkoli) nekateri sodelavci vlad. Če to drži, potem vam je medijski mainstream marsikaj zamolčal. Predvsem tiste povezave, ki so jih z NSO Group imeli levičarski ljubljenčki: od politikov prek okoljskih aktivistov do glasbenih in filmskih vplivnežev.

Najprej pojasnilo. Gre za dve izraelski podjetji, ki na trgu ponujata opremo za kibernetski nadzor in ki so ju ustanovili nekdanji aktivni člani Enote 8200, podružnice izraelske vojske za digitalni nadzor. To sta NSO Group in Black Cube. No, zdaj poglejmo nekatere primere ljudi, ki jih levo usmerjeni mediji ne omenjajo v zvezi z vohunsko opremo Pegasus.

Vrnimo se k na začetku omenjeno Anito Dunn. Danes je višja svetovalka v Bidnovi administraciji, je pa tudi med ustanovitelji strateško-komunikacijskega podjetja SKDK, kjer je bila celo direktorica. In to podjetje je v času preden je Biden postal predsednik tesno sodelovalo z NSO Group.

So vam znana imela Jeremy Bash, Philippe I. Reines in Andrew J. Shapiro? Tudi ne? No, vsi trije so bili pomembni uslužbenci v administracijah Baracka Obame. Omenjena trojica, ki je tesno povezana v Demokrati, je ustanovila podjetje Beacon Global Strategies, ki je sodelovalo z NSO Group. Najbrž je »naključje«, da je bil Bash takrat šef kabineta CIE in ministrstva za obrambo ZDA. Prav tako je »naključje«, da je bil Philippe I. Reines svetovalec Hillary Clinton. Tretji ustanovitelj je Andrew J. Shapiro pa je bil državni sekretar v času Baracka Obame.

Sodelovanje med NSO Group ter SKDK in Beacon Global Strategies se je dogajalo v mesecih pred predsedniški volitvami v ZDA. Če levičarji mogoče dvomijo v verodostojnost, jih je treba takoj pomiriti: to je razkril Kenneth P. Vogel, novinar med levičarji zelo priljubljenega New York Timesa.

Gremo naprej. Denimo dolgoletni ljubljenec levičarske pop kulture Harvey Weinstein. Njegov odvetnik David Boies je najel Black Cube po obisku Weinsteina v Izraelu.

Želite še? Tudi Slovenijo?

Romunski mediji so pred leti razkrili, da je podjetje Black Cube sodelovalo z romunskimi oblastmi, bolje rečeno s predsednikom romunskih socialnih demokratov Liviujem Dragneajem. Skupino njegovih izraelskih svetovalcev je takrat vodil Asaf Eisin. Se vam to ime zdi znano? Eisin je bil tudi svetovalec nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in stranke SMC. Cerarju je svetoval glede – komunikacij in komuniciranja.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine