19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

(Foto) Posledice “strpnosti”, ki jo zagovarja Fajonova: Vsepovsod grožnje s smrtjo

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Čeprav ima leva stran, predvsem pa predsednica stranke SD Tanja Fajon, polna usta sladkih besed o dialogu, pomirjajoči politiki, enotnosti in nenasilju, ni videti, da bi svoje besede kakorkoli uresničevali. Niti politiki na levi strani niti njihovi simpatizerji. Nič spornega se jim namreč ne zdi, da na primer predsedniku vlade Janezu Janši grozijo s smrtjo, pred parlamentom sežigajo lutke notranjega ministra Aleša Hojsa, postavljajo okrvavljene šolske klopi pred Ministrstvo za kulturo, lepijo fotografije zdravnikov ter jim grozijo s smrtjo in še bi lahko naštevali. 

Ob vsem huliganstvu, ki je med epidemijo še tolik bolj eskaliralo, pa levičarji desetkrat na dan povejo, da imamo strahovlado, da je, karkoli izreče vlada, ustrahovanje naroda, da vlada ni sposobna dialoga, pač pa posega zgolj po restriktivnih ukrepih. V isti sapi seveda zavrnejo vabilo predsednika države Boruta Pahorja, ki se zavzema za pogovor in sodelovanje pri reševanju aktualnih problemov. Zakaj se grožnje, razgrajanje, metanje granitnih kock pojavi zgolj takrat, ko vlado sestavi Janez Janša? Leva opcija bo na to odgovorila, da zaradi njegovega “avtokratskega” vladanja, a resnica je takorekoč na dlani. Na levici dialoga v resnici sploh ne želijo. Ne želijo sodelovanja, ne želijo delovati v dobro naroda. Vse kar želijo je oblast in pritekanje financ, tako kot so bili navajeni vsa leta. In za to, so pripravljeni narediti vse.

“Spoštovani, na protestih, kamor pridno hodite in vabite, se javno grozi s smrtjo. Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo. Nosijo jih osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov javne RTV Slovenija. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, kjer se je grozilo s smrtjo 220 tisočim, ki so volili za SDS, in to v času, ko je bila stranka v opoziciji. Grozi se s smrtjo neposredno meni,” je Janša spomladi spomnil na to, kako so sliko z grožnjo s smrtjo kot nekaj povsem običajnega objavili tudi na spletni strani javne RTV in vprašal: “Kljub temu, kar piše v Kazenskem zakoniku. Sprašujem vas, pristojne v policiji, tožilstvu, sodiščih, ali imamo v pravno državo ali zakoni veljajo za vse enako-ali se lahko grozi s smrtjo tistim, ki jih imate za drugorazredne?”

Vsekakor ima vsakdo pravico do lastnega političnega prepričanja. Kljub temu, pa nihče, prav nihče, nima pravice drugače mislečemu groziti s smrtjo. Tudi zato, ker 17. člen Ustave RS zagotavlja, da je človeško življenje nedotakljivo. A ne zgolj zato, človek, ki premora vsaj minimum kulture, niti ne bo pomislil na tako početje. Je stavek “Janša bolnik, crkni v mukah!” nekaj kar bi napisala razumna ali pa empatična oseba?

Kot že rečeno, tudi simpatizerji leve politične opcije prav nič ne zaostajajo za svojimi svetlimi zgledi. Seveda pri tem pomagajo tudi osrednji mediji, ki epidemijo izrabljajo za politični boj proti vladi in pomagajo širiti levičarsko oziroma precej bolje rečeno, protivladno, anti Janša ideologijo. Na družabnih omrežjih se vrstijo napadi, grde besede, grožnje, vse razen kulturnega dialoga. “Škoda, pa tako paše za na goli otok,” je recimo nekdo mimogrede danes komentiral novico, da so notranjega ministra Aleša Hojsa obrnili na meji s Hrvaško. “A tega nevzgojenega bedaka se res ne da utišat?” Kdaj so koline sprašujem za prjatla ki je mesar? “Žanu Mahniču je treba gobec zapreti,” pa so primeri “prijaznih” komentarev pod tvitom državnega sekretarja za nacionalno varnost.

Že večkrat smo citirali prvi odstavek 297. člena Kazenskega zakonika, ki pravi: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.” A tudi v našem sodnem sistemu očitno vladajo dvojna merila. Opozorili pa bi tudi na 6. odtavek istega člena, ki pravi: “Sredstva in predmeti s sporočili iz prvega in drugega odstavka tega člena , pa tudi pripomočki, namenjeni za njihovo izdelovanje, razmnoževanje in razpečevanje, se vzamejo ali njihova uporaba ustrezno onemogoči.” To, da bi policija na protestih zasegla sovražne transparente, bi bilo torej edino pravilno. Si pa lahko predstavljamo, kaj bi ob tem vpili z leve strani.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine