20.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Anonimna prijava: Ali policijski sindikat v zameno za donacijo nudi nalepke, ki zagotovijo varnost pred policisti?

Piše: Sara Rančigaj/Nova24

“Za boljšo prihodnost otrok,” je zapisano na nalepki, ki je bila priložena anonimni prijavi, ki smo jo prejeli na uredništvo. Prijavitelji anonimke so v pismu zapisali, da naj bi policija trkala na vrata in prosila za donacije, s katerimi naj bi izdajali pobarvanke in revije za otroke. V zameno naj bi vsak donator prejel nalepko s strani policijskega sindikata, ki pa si jo lahko prejemniki nalepijo na vetrobransko steklo ali avtomobil. “Nalepka kot varščina pred policijo? To je isto kot v Rusiji – pa se dogaja v Sloveniji,” je zapisano v anonimki. Na Policijski sindikat Slovenije smo že naslovili novinarska vprašanja, da preverimo če to res drži in če si lahko nekateri kupijo imuniteto z doniranjem denarja otrokom. Ko prejmemo odgovore, jih bomo tudi objavili.

Prejeli smo anonimno prijavo, kjer prijavitelj trdijo, da policijski sindikat vsako leto potrka na njihova vrata za pomoč pri izdaji kakšnega gradiva in prosijo za denarna sredstva. V zameno naj bi donatorji sredstev prejeli nalepko za podporo policijskemu sindikatu, ki si jo nalepijo na vetrobransko steklo vozil. Kot trdijo, naj bi z nakupom nalepke šlo za nakup varnosti pred policisti. Predvidevamo, da želijo prijavitelji povedati, da tisti, ki ima nalepko, ga policist za kršitev ne bo preganjal, kar pa je vsekakor nezakonito, saj bi morali biti pred zakonom vsi enaki.

“Nalepka kot varščina pred policijo? To je isto kot v Rusiji – pa se dogaja v Sloveniji,” je bilo zapisano v anonimnem pismu, ki smo ga prejeli na uredništvo. V nadaljevanju je zapisano, da policijski sindikati in preplačani sindikalisti zbirajo denar za službo za pobarvanke in revije. “Sram me je, da bi moral v letu 2020 3-krat plačati, da me policaji ne bi lupili kot banane.” Kot pa je razvidno iz poslane nalepke pa se naj bi se sredstva zbirala “Za boljšo prihodnost otrok”.

Anonimna prijava o zbiranju sredstev s strani policijskega sindikata (Foto: Nova24TV)

Nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak je bil v preteklosti že zelo kritičen do Policijskega sindikata Slovenije – PSS. Kot je v nadaljevanju obrazložil, gre za sindikat, kjer naj bi njegovo članstvo predstavljali bolj kot ne šefi v policiji, medtem ko naj bi v njem bilo le peščica terenskih policistov. V preteklosti pa je bil kritičen do njihove stavke, saj bi si terenski policisti zaslužiti višje plače, stavkali pa so po njegovem mnenju le šefi. “Čista sramota je ravnanje vodstva “šefovskega sindikata”. Njihovo članstvo predstavljajo zlasti policijski šefi, policistov je precej manj. Vso članstvo bi se moralo vprašati ali njihovo vodstvo z Rokom Cvetkom res predstavlja njihova stališča?”

Ker gre za resne obtožbe smo se odločili, da pri policijskem sindikatu preverimo, če navedene informacije držijo. Ko prejmemo odgovore na spodaj zapisana vprašanja, jih bomo objavili naknadno.

Ali vsebina navedene anonimne prijave drži, torej, da na tak način zbirate sredstva? Ali gre v tem primeru samo za policiste ali tudi navadne državljane?

Ali res izdajate nalepke (posredujemo v priponki)?

Če nalepke res izdajate, s kakšnim namenom bi si jih ljudje lepili na vetrobransko steklo, razen če si s tem zagotovijo varnost pred policisti?

Ali se vam zdi to transparentno, saj bi morali biti pred zakoni vsi enaki?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine