11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Zorčič noče častno odstopiti z mesta predsednika DZ, oklepa se službenega avtomobila s šoferjem, varovanja ter višje plače od ostalih poslancev

Piše: Sara Rančigaj

Na tajnem glasovanju je Igor Zorčič ostal predsednik državnega zbora. S strani javnosti pa se sicer že pojavljajo pozivi, da bi bilo politično korektno, če v tem primeru odstopi kar sam, saj ni več del vladne koalicije. Po dosedanji praksi je mesto predsednika DZ vedno pripadalo koaliciji. Zorčič je sicer prepričan, da s svojim ravnanjem dela prav, a se pojavi vprašanje, če so njegovi interesi res državotvorni. Funkcija predsednika DZ namreč prinaša višjo plačo od ostalih poslancev, prav tako pa mu pripada tudi osebni šofer in policijsko varovanje. Njegova predhodnika Matej Tonin in Dejan Židan težav z odstopom nista imela.

Predsednik DZ Igor Zorčič je v petek skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine koalicijske SMC. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanskih vrst DeSUS, so začeli postopek vzpostavitve poslanske skupine nepovezanih poslancev, s tem pa je odprl pozive, da odstopi kot predsednik Državnega zbora, saj ne pripada več vladni koaliciji.

Glasovanje o zamenjavi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča ni uspelo, za njegovo menjavo je umanjkal en glas. Zoper Zorčiča se pojavlja vse več kritik, številni so prepričani, da bi moral odstopiti sam. Toda številni privilegiji, ki pritičejo funkciji predsednika zakonodajne veje oblasti, so zanj očitno preveč mikavni, da bi se jim odrekel. To sta v preteklost storila nekdanja predsednika DZ Dejan Židan in Matej Tonin, ki je ob odstopu za javnost dejal, da mu je bilo opravljanje funkcije predsednika v čast. Ko pride čas, se je potrebno tudi častno posloviti, toda Zorčič nima tega namena.

Nekdanja predsednika Državnega zbora Matej Tonin in Dejan Židan. (Foto. STA)

Po dosedanji praksi je mesto predsednika DZ vedno pripadalo koaliciji. Zdi pa se, da predsednik Državnega zbora, ki ni več del koalicije, to namenoma zanemarja, saj ne želi odstopiti s funkcije in poskuša ustvarjati navzven vtis, da naj bi šlo pri njegovi zamenjavi za poskus vladnega prevzema. “Zahteva, da mesto Predsednika državnega zbora pripada manjšinski koaliciji, nima prav nobene ustavne ali poslovniške podlage. Tega ne poznajo nikjer na svetu,” pa je nasprotno prepričan Zorčič.

 

Med drugim je dejal, da skuša s svojim ne-odstopom doseči, da bi “državni zbor ubranil pred vladnim prevzemom”. Razlogi, da sam ne želi odstopiti, so lahko tudi drugje. Predsednik državnega zbora prejme najvišjo plačo med vsemi poslanci. Zorčič je tako meseca julija 2020 kot predsednik državnega zbora prejel 5.706 evrov. Predsednik državnega zbora je prav tako upravičen do funkcijskega dodatka, ki se določi glede na stalne dolžnosti v državnem zboru in njegovih delovnih telesih ter poslanskih skupinah.

Predsednik državnega zbora je upravičen tudi do avtomobila s šoferjem in osebnega varovanja
Predsedniku DZ poleg najvišje plače in dodatkov pripada tudi avtomobil s šoferjem oziroma avtomobil uporablja skladno z uredbo o določitvi oseb in objektov, ki jih varujejo organi za notranje zadeve, in o opravljanju nalog varovanja. Poleg osebnega šoferja Zorčiču pripada tudi policijsko varovanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine