12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Zemljarič vršil pritiske, ko se je na UKC Ljubljana znašel njegov vnuk: Naš bralec je skoraj ostal brez helikopterskega prevoza – želeli so ga izkrcati in peljati Zemljaričevega vnuka!

Nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič upravičeno velja za strica iz ozadja. Njegov vpliv na UKC Ljubljana se je izrazito pokazal javnosti potem, ko je v prvi polovici leta prišlo na dan, da je s telefonskim klicem želel vplivati na vodstvo UKC Ljubljana pri razpisu za vzdrževalca informacijske opreme v UKC Ljubljana. Očitno pa izvaja tudi posebne pritiske, ko je v igri življenje njegovega sorodnika. Na naše uredništvo se je namreč obrnil naš bralec, ki je imel prometno nesrečo na isti dan in na podobni lokaciji kot vnuk Zemljariča. Bralec je opazil, kako se pritiska na zdravnike, da naj naredijo vse, kar je mogoče, za oskrbo Zemljaričevega vnuka, čeprav ta še zdaleč ni bil edini, ki je potreboval vso njihovo pozornost. Skoraj pa se je tudi zgodilo, da bi naš bralec ostal tudi brez prevoza s policijskim helikopterjem, če bi ugodili zahtevi, da se namesto njega odpelje vnuka Zemljariča. 

 

Po besedah bralca so se v zvezi s ponesrečenim vnukom Zemljariča nad zdravniki izvajali veliki pritiski. “Bil sem na intenzivni in se spoznal s samim delovanjem in vplivom Zemljariča. Njegov vnuk se je tako kot jaz ponesrečil z motorjem. Bil sem še pri zavesti, ko so me dali v helikopter. Hoteli so me dati že ven, ker so se pojavile težave pri zapiranju vrat.” Tedaj je prišlo obvestilo o še eni nesreči, zato je prišlo do poziva, da naj se odpelje tega ponesrečenca, a se je policist v helikopterju vseeno odločil, da odpeljejo našega bralca. “Drugače verjetno ne bi niti preživel.”

Vidni so bili pritiski
Po besedah našega bralca so se v zvezi s ponesrečenim vnukom Zemljariča na intenzivni negi izvajali veliki pritiski, da morajo nekaj narediti. “On je imel bolj poškodbe glave, jaz pa druge vrste poškodb. Izvajali so se pritiski v smislu, naj naredijo, kar hočejo, ampak da nekaj morajo narediti. To je neverjetno. Ko majhen človek vidi, kako to deluje. Čudne zadeve. Na travmi je sicer vse potekalo brez problema. Čez zdravnike nimam kaj reči, saj so naredili vse, kar so mogli, za tega fanta in zame.” Pri tem je izpostavil, da se ob takih pritiskih človek začne zavedati, kako naj bi bil bil en človek več vreden od drugega. “Res je, da je bil deset let mlajši od mene, ampak tudi jaz sem bil v dobrih štiridesetih. Take stvari sem tam videl in ugotovil. Nedvomno je viden velik vpliv Zemljariča v UKC Ljubljana.” 

7. julija 2016, na dan, ko je naš bralec doživel prometno nesrečo, so se zgodile 3 nesreče. “Vnuk Zemljariča je bil udeležen v nesreči blizu Škofje Loke. Čez par dni, ko sem prišel k sebi, sem videl vidno zaskrbljene zdravnike in medicinske sestre, ki niso vedeli, kaj še narediti, saj so naredili, kar so lahko.” Pustite vse drugo in se osredotočite samo nanj, so zdravniki dobili navodila. “Kasneje, ko so pričele prihajati na površje afere v zvezi z Zemljaričem, sem pričel povezovati zadeve in ugotovil, da gre za čuden lobi. Vsi zdravniki so korektni in dajo vse od sebe. Nato pa pride nek tak primer in podre vse skupaj. Nekateri želijo delovati kot nadljudje.”

Želeli so ga izkrcati iz helikopterja in namesto njega peljati Zemljaričevega vnuka
Zdravniki in svojci so mu povedali, da gre za vnuka Zemljariča. “Samo mene so peljali s helikopterjem. Slišal sem zahtevo, da naj me izkrcajo iz helikopterja in raje peljejo z rešilcem. Policist je odvrnil: Ga že imamo in najprej bomo odpeljali njega, nato pa drugega. Človek se zave, da bi bilo očitno čisto vseeno, če bi umrl takrat, kar tudi verjetno bi, če bi me odpeljali po cesti. Nesreča se je namreč zgodila v zakotnih krajih od Železnikov proti Podbrdu. Ampak, da ima nekdo prednost?” Naš bralec je hvaležen policistom, da so ukrepali tako, kot so. “Veliko sreče je bilo. Precej je bilo na robu, ali bom preživel ali ne. Ko sem se zbudil iz kome, sem spremljal, kaj se dogaja, in to povezal z dogajanjem na intenzivni. Ne moreš verjeti, kakšni pritiski so se vršili s strani tedanjega direktorja kliničnega, zaradi pritiskov Zemljariča. Direktor je pritiskal na zdravnike, naj naredijo nemogoče.”

V zvezi z dogajanjem 7. julija 2016 smo na Policijsko postajo Škofja Loka naslovili novinarsko vprašanje glede poročila o nesrečah. Za nas so potrdili, da se je ena prometna nesreča zgodila okoli 19.30 izven naselja Zali Log, v smeri Sorice, v kateri sta bila udeležena voznika tovornega vozila in motornega kolesa. Istega dne so na Postaji prometne policije Kranj obravnavali prometno nesrečo z udeležbo voznika motornega kolesa v naselju Žiri, ki se je zgodila ob 19.35.

Še vedno aktiven lobist in nekdanji šef Udbe Zemljarič več kot očitno ne miruje. Zadnja afera v povezavi z UKC Ljubljana, kjer je poskušal vplivati na izbor dobavitelja – da cenejši ponudnik ni primeren za UKC Ljubljana, pri tem pa je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje -, je naravnost nedopustna in neokusna, saj je v igri davkoplačevalski denar. To, da pa se s pritiski da vedeti, da naj bi bilo življenje nekoga vredno več kot življenje nekoga druga, pa je naravnost nezaslišano. V skladu s 14. členom Ustave Republike Slovenije smo enaki pred zakonom, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, individualnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino, in prav bi bilo, da to velja tudi v praksi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine