6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Zdravnica opozarja: En takšen dogodek, kot je bil petkov protest, je dovolj, da sproži drugi val epidemije!

Kljub temu, da se je epidemija oziroma njen prvi val šele dobro umiril, pa so v petek, sicer nezakonito, v Ljubljani potekali protivladni protesti. Tja je nekaterim hujskačem in političnim strankam po podatkih policije uspelo privabiti 5.500 protestnikov. Kot je za spletni portal Nova24TV opozorila zdravnica Alenka Forte, je en takšen dogodek, kot je bil petkov protest, dovolj, da sproži drugi val epidemije. Pri tem kot primer navede nogometno tekmo med kluboma Atalanta in Valenica, ki je potekala v Bergamu in danes velja za biološko bombo. Mlajši protestniki, ki v primeru okuženosti morda ne izkazujejo simptomov, so s svojo udeležbo postavili pod vprašaj varnost svojih bližnjih, nenazadnje pa so kršili tudi Odlok o prepovedi zbiranja, ki še vedno velja.

S strani tujih medijev je slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše deležna številnih pohval za svojo odzivnost pri obvladovanju epidemije novega koronavirusa in tudi širša javnost je mnenja, da so ukrepi za zajezitev ustrezni ter da je vlada pri tem uspešna. Kljub temu, da se je epidemija oziroma njen prvi val šele dobro umiril, pa so v petek, sicer nezakonito, v Ljubljani potekali protivladni protesti. Tja je nekaterim hujskačem in političnim strankam po podatkih policije uspelo privabiti 5.500 protestnikov.

En takšen dogodek, kot je bil petkov protest, je dovolj, da sproži drugi val epidemije
Z vprašanjem o tem, kako bi lahko petkov protest vplival na širjenje epidemije, smo se obrnili na zdravnico Alenko Forte. “Glede na to, da vemo, da en okužen okuži tri osebe, se bo pokazalo, ali bodo domine padle čez približno 10 do 15 dni. Vprašanje pa je, ali bodo v primeru izbruha okužb protestniki toliko pošteni, da bodo priznali, da so bili prisotni na protestu,” je povedala Fortejeva za spletni portal Nova24TV. Po njenih besedah je samo en takšen dogodek, če je kateri izmed udeležencev okužen, dovolj, da sproži drugi val epidemije.

Pri tem navede nogometno tekmo med kluboma Atalanta in Valencia, ki je potekala v Bergamu in danes se je je udeležilo več kot 40 tisoč navijačev. Danes ta nogometna tekma velja za pravo biološko bombo, saj je Bergamo zaradi epidemije novega koronavirusa najhuje prizadeto mesto v Italiji, močno pa naj bi ta tekma pripomogla tudi k širjenju epidemije v Španiji.

“Pri 80 odstotkih okuženih bolezen poteka v lažji obliki in če ne bo hudega izbruha, bomo težko ocenili vpliv protesta na potek epidemije. Zelo težko bo tudi izslediti vse kontakte okuženih,” v nadaljevanju oceni Fortejeva. “Skrajno sprevrženo in kukavičje od njih,” je še ostra Fortejeva, ki ocenjuje, da si protestniki niso upali protestirati takrat, ko so se okužbe širile najhitreje in smo spremljali dogajanje v Italiji.

Mlajši protestniki, ki v primeru okuženosti morda ne izkazujejo simptomov, postavili pod vprašaj varnost svojih bližnjih
Protesta so se udeležili pretežno mlajši protestniki, pri katerih bolezen COVID-19 sicer v večji meri poteka v blažji obliki ali pa po okužbi celo ne izkazujejo simptomov, a protestniki so s svojo prisotnostjo ogrozili tudi varnost svojih bližnjih. Njihovi starši ali pa stari starši, s katerimi morda živijo, namreč spadajo v bolj rizične skupine. Kljub temu, da so to znana dejstva, so jih protestniki ignorirali. “Očitno so tako zaslepljeni in omamljeni od svojega sovraštva,” je jasna Fortejeva. Ob pozivu k shodu smo lahko slišali izjavo poslanca Mihe Kordiša, da zelo ceni delo, ki je bilo opravljeno v zdravstvu – ta izjava je roganje vsem zdravstvenim delavcem, ki so v izredno težkih pogojih dela in izpostavljanja lastnega zdravja reševali življenja obolelih. Gre za roganje vsem prostovljcem, ki so v taki ali drugačni obliki pomagali starejšim in gre za norčevanje iz velike večine državljanov, ki so in še upoštevajo navodila, da bi epidemijo premagali.

Protestniki kršili odlok o prepovedi zbiranja, ki še vedno velja
Protestniki so s protestom kršili Odlok o začasni prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah, ki je še vedno veljaven. “Zakon je tukaj jasen in upam, da je policija opravila svoje delo,” je povedala Fortejeva in poudarila, da do preklica še vedno velja epidemija. Kršiteljem sicer grozijo globe višje od 400 evrov.

Oborožen upor, ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, diverzija in sabotaža pa so le nekatera izmed kaznivih dejanj, ki bodo potencialno očitana organizatorjem protesta, za njih pa so, kot smo na Nova24TV že poročali, zagrožene dolgoletne zaporne kazni. Kot je znano, so k udeležbi na protestu med drugim pozivale stranke Levica, LMŠ in SD, eden glavnih pobudnikov pa je režiser Jaša Jenull, sicer sin vrhovnega državnega tožilca svetnika Hinka Jenulla, ki deluje v okviru kazenskega oddelka.

Rok Krajnc/Nova24TV

 

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine