14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Zaradi uničujočega sekanja dreves na Rožniku danes ob 15.30 protest proti Jankoviču

 

 

Piše: Gal Kovač (Nova 24TV)

Danes se obeta nov protest okoljevarstvenikov, ki nasprotujejo izsekavanju dreves na Rožniku. Organizatorji so protest poimenovali preprosto Protest proti izsekavanju Rožnika. Napovedujejo, da se bo pričel ob 15.30 pred Tivolskim gradom. Ena izmed podpornic protesta je na Twitterju zapisala: “Ker nam ni vseeno in oblast gluha za naše zahteve, pozivamo na protest! Zberemo se danes ob 15.30 pred Tivolskim gradom. Rožnik je naš in brez nas ne more biti odločanja o našem gozdu! Prinesi transparent, deli dogodek in povej naprej!”

Protest je odgovor na odločitev župana Jankoviča, da v Krajinskem parku Tivoli in na Rožniku izseka 380 dreves. Organizatorji in podporniki protesta menijo, da ne gre za običajno sečnjo in odgovorno upravljanje z gozdovi, temveč za obsežen izsek, ki meji na golosek. “Prebivalke in prebivalci Ljubljane smo osupli nad obsegom sečnje dreves ob vznožju Rožnika,” pišejo na strani dogodka na Facebooku.

Sečnja dreves se je pričela že decembra lanskega leta in bi naj po načrtih trajala do letošnjega februarja. Po mnenju stroke naj bi bil izsek nujen, saj posekana drevesa ne bi zdržala še ene generacije. Posek se torej odvija zaradi pomlajevanja gozdu, pa tudi napada gliv. A kot opozarjajo organizatorji protesta, in sicer Mladi za podnebno pravičnost, Protestival, IPoP – Inštitut za politike prostora, občina pred odločitvijo za posek ni opravila posvetovanja s celotno stroko.

Ob tem so na Facebookovi strani dogodka zapisali naslednje: “Ne prepričajo nas navedbe Zavoda za gozdove in Mestne občine Ljubljana, da gre za pomladitev gozda. Kjer je še decembra stal gozd, zdaj zijajo goloseki. Ne prepričajo nas argumenti sanitarne sečnje. Zagotovo je treba odstraniti bolna drevesa, vendar teh zelo verjetno ni 389, kot jih je predvidenih za posek. In ne prepričajo nas tudi argumenti varnostne sečnje, če padajo drevesa daleč stran od vseh poti. Padajo stoletne veličastne bukve, padajo mlajša drevesa, ostajajo samo majhna, komaj nekaj let stara drevesca, ponekod še to ne več. Kljub kritičnim mnenjem iz gozdarske, biološke, geografske, klimatološke in drugih strok, kljub negodovanju vedno več strokovnih inštitucij, kljub pozivom civilne družbe ter kljub jezi obiskovalcev Rožnika se sečnja nezadržno nadaljuje.” 

 

Na občino Ljubljana oz. odgovorno osebo, ki jo predstavlja Zoran Janković, so naslovili tri glavne zahteve:

  • Takojšnjo ustavitev sečnje ter odprtje interdisciplinarne razprave o prihodnjih ukrepih v gozdu!
  • Pristojni naj stopijo pred javnost in predstavijo razloge za takšne posege!
  • Pri prihodnjem upravljanju naj se v obzir vzame vsako odraslo drevo. Pred kakršnimi koli posegi naj se preuči vse druge možnosti ohranjanja. Stara drevesa v mestu se mora prioritetno varovati!

Protest bo potekal danes, 17. 1. 2023, ob 15.30 pri Tivolskem gradu. Napovedujejo, da jih ne bo ustavilo niti slabo vreme in podpornike pozivajo, naj se protesta udeležijo s transparenti.

Sekanje gozda na Rožniku. (Foto: Sanja Fidler/zajem zaslona spletne strani Inštituta za politike prostora)

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine