5.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Zanimivi preobrati Nike Kovač: se bo Inštitut 8. marec opravičil, ker je “fajtal” za Golobovo vlado?

Piše: Nova24tv.si

Potem ko so namerno in s skupnimi močmi z drugimi “borkami” NVO iz Inštituta 8. marec “fajtale” proti  nekdanji Janševi vladi in skupaj z aktualno Golobovo vlado obljubljale marsikaj, so zdaj obrnile ploščo. Zdaj se pritožujejo nad ukrepi tistih, ki so jih same tako forsirale na položaj. A po toči zvoniti je prepozno, pravi slovenski rek.

Inštitut 8. marec je na družbenem omrežju spisal pravi “esej”, namenjen kritiki vladnih načrtov za socialni rez. Tisti socialni rez, o katerem niti sam minister Luka Mesec ne ve nič (če verjamete). Želijo ustvariti vtis, da jim je mar za ljudi, resnica pa je, da so prav one skupaj z Golobovo vlado obljubljale marsikaj, od gradnje stanovanj do tega, da se bodo postavile na stran šibkejših. In kaj smo dobili? Priročnike za “lizanje riti”, ukinitev svobode govora in tišino, ko dejansko trpijo šibkejši.

Potem ko je predsednik vlade dejal, da bo zaradi milijard, ki jih država potrebuje za popoplavno obnovo “komu treba kakšno pravico tudi vzeti“, ne bo vzela nevladnikom, ki služijo na naš račun, ampak najšibkejšim. Kar je smešno, je to, da se pa zdaj oglaša Inštitut 8. marec, kot bi jim dejansko bilo mar, komu bo vlada vzela. Nenazadnje so jo prav oni postavili na oblast. “Vlada varčuje na najšibkejših ali kako dolgi so dnevi mame samohranilke z minimalno plačo in enim otrokom?” se glasi sarkastičen zapis I8M na družbenem omrežju X, kjer so “fajterke” računale, koliko porabi mama samohranilka za otroka in da socialni rez, ki ga načrtuje vlada, ni dopusten. Mar res? Ironično proti Golobovi vladi zdaj pljuva prav ista Nika Kovač, ki je bila ena glavnih akterjev v propagandiranju Golobove vlade pred državnozborskimi volitvami.

Inštitut 8. marec bi lahko prispeval iz svojega žepa
In ne le to, spomnimo samo na milijone, ki so jih nevladniki dobili, zdaj pa računajo “evre za šibkejše”, ko pa bi le z delom tega, kar so od države prejeli, nahranili marsikatera lačna usta. “Želimo si, da bi zbrali dovolj denarja, da bi bili vsi člani programskega odbora redno zaposleni. Želimo si, da bi zbrali dovolj denarja, da bi lahko imeli pisarne. Želimo si, da bi zbrali dovolj denarja, da bi lahko plačali honorarje tudi ljudem, ki delajo na terenu.” Tako so v “nevladni” organizaciji 8. marec odgovorili na nedavni zapis Janeza Janše o sodniških plačah, ki je zapis pospremil s komentarjem, da so režimi vedno finančno nagrajevali svoje najzvestejše stebre in mednje umestil nevladne organizacije in sodstvo. Ker je bila med njimi omenjena Nika Kovač, so se na omrežju X odzvali v njeni nevladni organizaciji, ki je leta 2022 prejela za okoli pol milijona evrov sredstev. Nevladne organizacije pod vlado Roberta Goloba so doživele pravi razcvet in to v času, ko industrija trepeta pred negotovostjo krize in se sanirajo posledice vremenske ujme, po kateri ljudje še vedno niso dobili obljubljene pomoči. Se pa na veliko financira nevladnike.  Ampak o tem Inštitut 8. marec molči.

Predsednik vlade Robert Golob in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač sta nasilnim aktivistkam izrazila podporo. (Vir: STA)

“Ustanovitelj Inštituta 8. marec in direktorica Inštituta 8. marec. Volivcem novih obrazov sta obljubljala 30 tisoč stanovanj in čisto pitno vodo. Dala pa sta jim priročnik za lizanje riti in ukinila svobodo govora. Neverjetno,” je zapisal profil na družbenen profilu X, pod katerim se je usul plaz strinjanja številnih. Ob tem jih je tudi nekdanji premier spomnil na to, da so same prispevale k temu, čemur smo danes priča: “Ja, vaša @vladaRS. Zanjo ste fajtale v @8Marec, mar ne?”

 

Skoraj pol milijona je v letu, ko smo volili poslance in lokalne oblasti in ko je bil tudi trojni referendum, porabil zasebni Zavod raziskovalni inštitut 8. marec, ki ga je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica), vodi ga pa Nika Kovač. Vemo, Maljevac je bil tisti, ki je skupaj z ministrom Luko Mescem pred volitvami obljubljal gradnjo 30 tisoč stanovanj, danes pa nismo dobili niti enega stanovanja. Edino, po čemer pomnimo Maljevca, je priročnik društva Legebitra, ki mladostnike uči o “lizanju riti”.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac in minister za solidarno prihodnost Luka Mesec (Vir: STA)

Od kod je 8. marec, ki zadnja štiri leta nima nič zaposlenih in stroškov dela, dobil pol milijona evrov, iz bilanc in njihovega letnega poročila ni mogoče ugotoviti. Jim je pa Guerrilla Foundation iz Berlina, ki jim je že leto prej nakazala 30 tisoč evrov, lani poslala še pet tisoč evrov. Denar so jim leto prej nakazali tudi za dejavnosti ob referendumu za vodo, s katerim so z leve otežili dodatno financiranje protipoplavne zaščite v državi. Za kaj so denar porabljali, je deloma znano iz poročil o referendumskih kampanjah, kjer so se prijavili kot uradni organizator, in za prepričevanje ljudi, da ima koalicija strank Svobode, SD in Levice pravico predčasno odstaviti dosedanje šefe in nastaviti svoj vrh RTV Slovenija, kar jim je tudi uspelo. I8M je vseskozi delal z Golobovo vlado, zdaj pa naj ljudje verjamejo, da so njihove besede iskrene?

Foto: STA

Seveda ne, a jim je tudi prav malo mar, če ne, v vsakem primeru se je Nika Kovač skupaj z Golobovo “zaščitila” pred kritikami z ustanovitvijo Strateškega sveta proti “sovražnemu” govoru oziroma proti vsaki kritiki, uperjeni proti njej ali vladi. Nika Kovač, ki je sprejela vodenje sveta na Golobovo povabilo, je ob ustanovitvi dejala, da se ji zdi izjemno pomembno, da je bilo to “neodvisno posvetovalno telo ustanovljeno, ker pripoznava in daje zavezo, da je treba ukrepati proti sovražnemu in sovraštvenemu govoru”. Kaj je to sovraštveni govor in kakšna je razlika med sovražnim in sovraštvenim govorom, Kovačeva in Golob nikoli nista pojasnila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine