5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Zakaj v Levici in Gibanju Svoboda ne želijo podpreti predloga zakona o testiranju na droge?!?

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Poslanska skupina SDS s prvopodpisano vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec je v sredo v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Cilj predlaganega zakona je v javnem interesu zagotavljanje transparentnosti delovanja funkcionarjev in preventivno delovanje na področju prepovedanih drog in posledično s povezanostjo z njihovim prometom ter koruptivnih ravnanj. Funkcionarji po tem zakonu so poslanci državnega zbora, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji. Tak predlog zakona je v preteklosti sicer že dvakrat padel in verjetno bo še tretjič – v koaliciji ga namreč večinoma ne podpirajo.

Stranka SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Predlog so vložili predvsem zato, ker so slovensko javnost večkrat vznemirjale informacije o prisotnosti kokaina med slovenski politiki. Za testiranje bi vzeli vzorce las, urina ali krvi, funkcionarji pa bi se testiranja morali udeležiti enkrat letno. Nabor funkcionarjev za testiranje bi glede na predlog zakona določili z žrebom. Če bi funkcionar testiranje zavrnil, bi to štelo, kot da je njegov test pozitiven. V stranki SDS so opozorili, da je poraba drog v porastu, Slovenija pa velja za tranzitno državo.

O obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge se seveda ne govori prvič. Leta 2010 so se pojavila številna namigovanja, da nekateri slovenski politiki konzumirajo prepovedane droge. Očitki so leteli predvsem na takratnega premierja Boruta Pahorja in notranjo ministrico Katarino Kresal. Poslanska skupina SDS-a je že takrat v parlamentarni postopek vložila predlog zakona, po katerem bi se morali vsi državni funkcionarji enkrat na leto po naključnem vzorcu obvezno testirati na prepovedane droge. Proti obveznemu testiranju je bil takrat na primer tudi predsednik države Danilo Türk. Predlog zakona o obveznem testiranju ni dobil podpore niti leta 2017 – da predlog ni primeren za drugo obravnavo je menilo 47 poslancev, za nadaljevanje se jih je zavzelo le 20. Menda pa so tudi tokrat v aktualni koaliciji zatrdili, da obveznega testiranja ne podpirajo.

V koalicijskih vrstah so do predloga zakona, ki predvideva testiranje enkrat letno, skeptični. Vsak poseg v telo je osebna odločitev posameznika, pravijo poslanci Gibanja Svoboda. Problem niso droge, ampak politične vizije nekaterih strank, pa so po poročanju portala 24ur prepričani v Levici.

Če je v interesu javnosti, še ne pomeni, da je tudi v interesu koalicije

V javnosti se je že pred časom pojavil videoposnetek, na katerem koordinator Levice Luka Mesec priznava, da občasno kadi marihuano, ki je v Sloveniji ilegalna. Stranka Levica sicer podpira njeno legalizacijo, ne le za zdravstvene, ampak tudi “rekreativne” namene. Na vprašanje, ali je kdaj užival droge, je z da odgovoril tudi Robert Golob, legalizacija marihuane po vzoru Nizozemske pa naj ne bi podpiral. Po nekaterih podatkih, se je danes že slišalo, da koalicija tudi tokrat ne bo podprla predloga zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge – kar je glede na značilno obnašanje njenih predstavnikov, precej razumljivo. “V javnem interesu je, ali slovenski politiki pri vodenju politike jemljejo prepovedane droge,” so zapisali v stranki SDS – kar seveda drži, drugo vprašanje pa je, če je to tudi v interesu predstavnikov koalicije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine