1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Zakaj je Janković nedavno zaprosil za gradbeno dovoljenje za del kanal C0, če je vseskozi trdil, da ima vsa dovoljenja?

Piše: Ž. N. (Nova24TV)

Za zadnjih nekaj sto metrov spornega kanala C0 na območju Stožic se je Mestna občina Ljubljana (MOL) odločila, da zaprosi za gradbeno dovoljenje. To je storila pred nekaj tedni. Še naprej pa medtem dviga prah odločitev s strani Ministrstva za podnebje in energijo, ki je odločilo, da je za izgradnjo kanala C0 potrebna celovita presoja vplivov na okolje. MOL pa za to ni poskrbel, saj si odločitev ministrstva razlaga povsem po svoje.

Slovenska zakonodaja je kar šest let lastnikom zemljišč onemogočala, da bi se pritožili na odločitve Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso). Odvetnik lastnikov zemljišč na trasi C0 Klemen Golob je za Televizijo Slovenija povedal, da je bila pot dolga, a da jim je uspelo v lanskem letu s pomočjo Vrhovnega sodišča RS le vložiti dve pritožbi. A slednji sta bili zavrženi, ker naj ne bi bilo pravnega interesa.

Glede pritožb na odločitve Arsa iz let 2015 in 2016 na ministrstvu namreč vztrajajo, da je bilo odločeno že pred tremi leti, da je potrebna izdelava presoje vplivov na okolje in da gre za isto zadevo. Pristojnosti za soglasje je ministrstvo v času, ko ga je vodil Andrej Vizjak, preneslo nase. Občini je bilo naloženo, da je potrebna izdelava študije presoje vplivov na okolje. Občina je namreč po poročanju javne televizije zaradi večje varnosti želela dodati betonske kinete.

Čakali bodo na sklep sodišča, a so že vgradili kinete
“Ker pa v teh dveh letih ni bilo nobenega govora o kinetah, je edina logična razlaga, da je bila zahtevana presoja za celoten poseg,” si razlagajo lastniki zemljišč. Kot je povedal Golob za televizijo, po njegovo kos betona ne more biti “toliko okoljevarstveno sporen kot pa kanalizacija. Ljubljanski župan Zoran Janković, kot kaže, meni, da drugi ne znajo brati odločb. V septembru je povedal, da so se obrnili na sodišče in to izpodbijajo. “Počakali bomo sklep sodišča,” je napovedal župan. Kljub vsemu temu pa je bilo mogoče na gradbišču videti, da so kinete že vgrajene.

“Da se odločitve ministrstva nanašajo samo na kinete, pa v svojih pisnih odgovorih kljub kontradiktornosti odločb trdijo na obeh resorjih,” ki skrbita za projekt, poroča RTV in navaja, da so se lastniki zemljišč že odločili za pritožbo na Upravno sodišče RS. “Potrebno je glede na to odločitev, ta dva sklepa spraviti spraviti s sveta,” je zatrdil odvetnik Golob. Župan Janković pa medtem poudarja, da prav “nihče ne more spremeniti pravnomočnega gradbenega dovoljenja“.

Okoljevarstveniki kot tudi opozicija na MOL si želijo, da bi upravna enota izničila gradbeno dovoljenje, Direkcija za vode pa vodno soglasje. Nekdanji minister za okolje Miha Jazbinšek je v svoji izjavi povedal, da je bila ničnost vložena že mesec in pol nazaj. V primeru, če inštituciji ne bosta odgovorili v razumnem roku, napoveduje kazensko ovadbo. Zaenkrat pri Stožicah manjka še nekaj sto metrov kanalizacijskega kanala. Septembra je namreč občina zaprosila za izdajo gradbenega dovoljenja, pri tem pa je priložila kar sklep Arsa iz leta 2015. To so naredili, čeprav je dobro znano, da je Arso vmes svojo odločitev spremenil. Kot kaže so se na MOL-u odločili, da to dejstvo preprosto ignorirajo. Jazbinšek zagovarja prepričanje, da do izdaje dovoljenja ne bo prišlo. “Drugače ne more. Ta ničnost za vodno soglasje iz 2013 pomeni, da cel projekt propade,” je namreč povedal.

Ker je Janković vse skozi trdil, kako imajo gradbeno dovoljenje, pred tedni pa je občina vseeno zaprosila za izdajo gradbenega dovoljenja za del kanala, ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, ki že ves čas ostro nasprotuje gradnji kanala čez vodovarstveno območje, poziva k udeležbi na shodu, ki bo v ponedeljek 23. oktobra. “Janković je ves čas trdil, da ima vsa gradbena dovoljenja za nevaren in nezakonit drekovod! Pridite na shod 23. 10. ob 14.30 pred Magistrat!” je pozval.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine