12.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

Za podrobnosti afere Fotopub bi morali vedeti v uredništvu Mladine, ljubljanski Levici in še kje!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Afera sex radiator se vse bolj razpleta/zapleta. Medtem ko smo včeraj poročali o Juliti Kropec, še eni domnevni žrtvi zloglasnega Dušana Smodeja in prav verjetno povezani z Inštitutom 8. marec, tokrat povzemamo zadnjo objavo Bojana Požarja. Prepričan je, da bi o zadevah morali vedeti v uredništvu Mladine in v ljubljanski LDS, sedanji Levici. Piše tudi o tem, da odziv vrha Policije ne vzbuja zaupanja, ker naj bi močno spominjal na tistega iz afere Baričević. Spomnimo, da primer ni dočakal epiloga, za vse skupaj pa so bili nazadnje krivi samo psi. Kot smo že pisali, naj bi bil v ozadju preiskave taisti policist Dušan Mikolčevič, ki je pomagal prikriti sledi v aferi Bulmastifi. 

Toda upanje vzbujajo številne fotografije in videoposnetki, ki so nastali v vseh teh letih in ki jih najdemo tudi v tujini. Izbrisati vse je približno takšen podvig kot očistiti vodo v bazenu, potem ko se je vanjo nekdo polulal. Ko se je pred leti zgodila afera BaričeviČ, družbena omrežja še niso igrala takšne vloge, kot jo igrajo dandanes. In če so divje žurke na Tivolski v Ljubljani trajale leta in leta, skoraj vsak udeleženec pa je imel pri sebi mobilni telefon … Pa naj si posamezniki v policiji in politiki še tako prizadevajo zadevo pomesti pod preprogo, jo zajeziti, utišati … Dovolj je ena sama fotografija, ki lahko privede do političnega cunamija, ki bo potopil Levico in močno okrnil ugled parapolitične stranke Inštituta 8. marec … Prav zato je ta afera drugačna kot Bulmastifi …

Nam pa pri Inštitutu znova poskušajo nametati nekaj peska v oči – “ob 19.00 udeležili shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja in nasilja. Začetek shoda je na Muzejski ploščadi pred Metelkovo.” Pa ne da bi članice in razne podpornice ustanove kaj spregovorile o celotni zadevi (Maiken Kores, Hana Ostan OžboltJulita Kropec itd.) … Vse skupaj je eno takšno mešanje ljubljanske megle … Se je pa šefica Nika Kovač zadnje dni mudila v Beogradu, kjer se je znova igrala “vodovodarko”. Voda po svetu je očitno bolj pomembna od psihičnega zdravja posiljenih žrtev, četudi so to znanke. Portal Požareport tokrat poroča, da so na ljubljanski sceni trenutno najbolj vroče govorice povezane z zasebnimi fotografijami Dušana Smodeja.

Sta bila na razstavi zloglasnega Uranjeka (prijatelja Smodeja) tudi Luka Mesec in njegova nekdanja partnerka Manca Grgić Renko, sicer zaposlena na Filozofski fakulteti? (Foto: Twitter)

Na njih naj bi bil v glavni vlogi prav on skupaj z Manco Krnel, trenutno zasebno partnerico Luke Mesca. Pretekli četrtek bi morala biti v Tarči na javni RTVS osrednja tema prav ta megaafera Smodej/Fotopub/sex radiator, kar bi bilo glede na odmevnost zadeve povsem pričakovano, vendar se je izteklo drugače. V uredništvu naj bi se odločili drugače, ker je zadeva preblizu “njihove” preljube Levice. So pa pod krinko soočenja dveh neuradnih predsedniških kandidatov – Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja, predvsem (in pričakovano) linčali slednjega. Uprizorili so nekakšno “sojenje”, na katerem so ga poskušali moralno diskreditirati s pomočjo objav na Twitterju njegovih strankarskih kolegov (Janeza JanšeŽana Mahniča in Aleša Hojsa).

Afera bi lahko “osmodila” tudi Gibanje Svoboda, predvsem pa škodovala Gregorju Golobiču
Se pa “sojenje” ni izšlo povsem po načrtih. Toliko o “neodvisnosti” te famozne RTVS. Pri vsem skupaj je sicer mnogo bolj zanimiva Pirc Musarjeva, za katero je znano, da je prek svojega moža in bivšega tajkuna Aleša Musarja pritiskala na določene medije, hkrati pa dokazano javno lagala, vendar “neodvisne” voditeljice Tarče Erike Žnidaršič to ni pretirano ganilo. Pa se vrnimo nazaj k aferi Smodej. Večinski mediji so še pred dnevi slavili, da na policijo v zvezi s primerom ni bila podana nobena prijava, in dejavno sodelovali pri diskreditaciji novinarjev, ki so o zadevi poročali na drugačen način. Sta pa naposled na policijo le prišli vsaj dve uradni prijavi in do Smodeja/Levice/Inštituta 8. marec zaščitniški mediji, so se naenkrat zavili v molk.

Vulgarna scena Fotopuba (Foto: Twitter)

Policija pa naj bi povečala intenzivnost preiskave, kar naj bi bila tudi posledica “signalov” iz kabineta Roberta Goloba, ki se je prestrašil, da bi afera utegnila “osmoditi” tudi njega in Gibanje Svoboda. Je pa afera za Goloba po svoje tudi koristna, saj odvrača medijsko pozornost od nekaterih njegovih bizarnih in lažnih javnih izjav, poleg tega pa bi lahko nepovratno uničila stranko Levica oziroma njene vidne politične akterje, predvsem ministra Mesca, k čemur bi lahko pripomogel tudi minister sam s svojimi žolčnimi in nepremišljenimi reakcijami/izjavami ter izpadi po izbruhu afere. Situacija pa naj bi krepila položaj Goloba. Ob tem, ko škoduje Levici, pa škoduje tudi stricu iz ozadja Gregorju Golobiču, ki je s kontroverznim/kriminalnim kulturnim miljejem neposredno povezan. Levica namreč slovi tudi kot Golobičeva izpostava znotraj Golobove vlade …

Policija ne vliva zaupanja: Vodstvo se obnaša kot v aferi Baričevič
Skrb pa vzbujajo tudi zadnje izjave generalnega direktorja policije Boštjana Lindava za časnik Večer (medij v lasti smetarske mafije tajkuna Martina Odlazka). Ta precej spominja na izjave nekdanjega generalnega direktorja policije Jana Gorška v primeru afere Baričevič. Lindav denimo (po njegovih izjavah sodeč) sploh ne ve natančno, kdo in kje je prvi kaj objavil, policija pa se prvenstveno ukvarja z gledanjem fotografij na družbenih omrežjih. Ta bi morala svojo preiskavo sicer začeti že po prvih alarmantnih objavah skupine Proti nasilju Dušana Smodeja na Istagramu, ne pa da čaka na prvo Požarjevo objavo. Prav tako so nedavno javno jamrali, da so do prve uradne prijave nemočni.

Luka Mesec zanika poznanstvo s Smodejem. (Foto: družbena omrežja)

Karte je sicer precej premešala šokantna izpoved nekdanje novinarke Maje Megla, sicer izvrstne poznavalke tega miljeja, ki je tudi sama hodila s spornim Romanom Uranjekom. Gre za slikarja, ki je ob izbruhu afere storil samomor in je bil tesno povezan s Smodejem. Novinarka pa je bila tesno povezana tudi z dolgoletnim urednikom Mladine Robertom Botterijem (je bila tudi njegova partnerica). Slikovito je opisala to razvratno umetniško sceno od leta 1984 dalje. In če je vedela ona, je vedelo tudi uredništvo Mladine, posledično pa tudi ljubljanska LDS, ki se je pozneje prelila v skrajno Levico, vključno z dolgoletno direktorico Moderne galerije Zdenko Badovinac, kjer brez “blagoslova” Uranjeka menda sploh ni bilo mogoče razstavljati.

V pričakovanju fotografij iz tujine: Na njih naj bi bila Smodej in Manca Krnel, aktualno Mesčevo dekle
In vsi ti so gledali stran, čeprav so milje Smodeja in Uranjeka dobro poznali. Nenazadnje gre za predstavnika točno določene politike, ki je temu miljeju prinašala javni denar. V tej luči nikakor ne gre za afero, ki je omejena zgolj na deviantno početje dveh izrojenih umetnikov, ampak je mnogo širša. Smodej naj bi bil še vedno v tujini, menda na Hrvaškem, in se v Slovenijo ne želi več vrniti, ob čemer naj bi imel dovolj sredstev za preživljanje tudi zaradi družinskih virov. Na ljubljanski sceni pa vsi nestrpno pričakujejo njegove zasebne fotografije iz tujine, na katerih naj bi bila v glavnih vlogah, kot že rečeno, prav on in Manca Krnel, trenutno Meščeva zasebna partnerica.

 

Zloglasni Dušan Smodej in Julita Kropec, povezana z Inštitutom 8. marec, sta v preteklosti tesno prijateljevala. Julita naj bi bila celo Smodejevo dekle. (Foto: Facebook)

 

Spomnimo še: medtem ko vsi trdijo, da nimajo nič z Smodejem, pa vsak dan prihajajo na dan nove npovezave, ki kažejo na to, da ga vsi vsaj posredno/neposredno poznajo. Koresova, članica Inštituta 8. marec je v preteklosti sodelovala z zloglasnim Fotopubom ter bila menda tudi Smodejevo dekle. Kuratorka Ostan Ožboltova že dolgo prijateljuje s Kovačevo in ne pozabimo, da je bil mentor Ožboltove ravno Uranjek. Potem je tu še študentka AGRFT in igralka Kropčeva, ki ravno tako odkrito podpira 8. marec, obenem pa naj bi bila tudi nekdanje Smodejevo dekle – na spletu najdemo posnetek njune vožnje po Benetkah.

 

Julita Kropec (Foto: Instagram)

Dušan Smodej je povezan tudi s sceno Društva KUD Krik v Trnovem v Ljubljani. (Foto: Facebook)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine